- Reklama -

Ottawa Senators: Nejlepší tým závěru základní části vyzve Montreal

- Reklama -

Pár dnů odpočinku a pak znovu do boje. Ottawa se těší na reprízu souboje s Montrealem, který má Senátorům co vracet. V roce 2013 smetli Senators Montreal v prvním kole jasně 4:1 na zápasy, teď by to Habs Ottawě rádi vrátili. Ostře sledovaná série mezi kanadskými kluby začne ve středu v Bell Centru, v pátek se hraje odveta, v neděli se série přesune do hlavního města Kanady.
Sens mají sebevědomí na rozdávání, vždyť byli možná nejúspěšnějším týmem NHL posledních dvou měsíců. V zámoří se o jejich comebacku, kdy se ze skoro ztraceného postavení vrátili na pozici zaručující postup do play off, hovoří jako o jednom z nejúžasnějších návratů v historii ligy. Také jejich soupeř ale má svou sílu. Montreal zase skončil druhý v konferenci a v jeho bráně je asi nejlepší hokejista současnosti Carey Price.


Vstupte do světa statistik NHL


„Nezabýváme se zápasy daleko před sebou, zajímá nás vždycky jen ten příští,“ řekl kapitán Ottawy Erik Karlsson. „Snažíme se zlepšovat jako tým, hrát lepší hokej. Všichni jsme odvedli výbornou práci, nikdo to nevzdal. Odehráli jsme hodně důležitých utkání. Chlapi vyspěli, vyrostli a udělali přesně to, co udělat měli.“
Hráči i fanoušci Sens jsou rádi, že zažijí play off, nikdo ale zřejmě není šťastnější než generální manažer Bryan Murray. V prosinci se rozhodl vyhodit trenéra Paula McLeana. Teď už ví, že to bylo správné rozhodnutí. Jeho nástupce Dave Cameron odvedl dobrou práci. Posazení zkušeného Chrise Phillipse na lavičku náhradníků byl silný signál mladým hráčům, že se mohou o své místo poprat.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Klíčovou roli opravdu převzalo několik neznámých jmen. Výborně hraje křídelní útočník Mark Stone. Skvělou sezónu měl také Mike Hoffman. Zadák Patrick Wiercioch se dostal do elitní obranné čtyřky. Skutečnou kometou sezóny se pak stal brankář Andrew Hammond, který v sedmadvaceti letech vletěl do NHL a postupně se proměnil v jednoho z nejlepších gólmanů závěru základní části.
„Neuvěřitelné, jak přišli a jak to společně odmakali. Dave změnil strukturu naší hry. Měli jsme energii, noc za nocí. Dává nám to šanci ještě si tuhle sezónu užít,“ pochvaluje si práci svých podřízených Bryan Murray.


Bude vás zajímat:


Trenér Cameron si uvědomuje, proti komu jeho tým nastoupí. Roli outsidera však odmítá. „Budeme hrát proti vítězi divize,“ připomíná. „Ale že bychom se měli bát? Jako že budeme hrát jako o život a oni to stejně nějak uhrají? Nečekám, že se něco takového stane. Musíme se snažit, abychom měli šanci. Pak můžeme očekávat vítězství. Chceme ho my, chce i Montreal. Byl bych velmi zklamán, kdybychom nastoupili do play off a nechtěli vyhrávat.“
Svou roli mohou sehrát také zranění a v drobné výhodě může být v tomto směru Ottawa. Zatímco Milan Michálek, který utrpěl 21. března otřes mozku, by měl být do prvního duelu nadstavbové části sezóny v pořádku, Max Pacioretty, ofenzivní opora Montrealu, to zřejmě se stejným zraněním tak rychle nestihne.
„Milan hrál v poslední době skutečně dobře,“ řekl Cameron. „Postrádali jsme ho, když byl mimo hru. Je pěkné mít ho zpátky,“ doplnil.
Pacioretty bruslil při tréninku po ledě v rozlišovacím dresu, který spoluhráčům signalizoval, aby se s ním nepouštěli do kontaktních soubojů. „Poprvé jsem trénoval s týmem. Cítím se mnohem lépe, ale ještě se musím vyhýbat střetům,“ uvedl Pacioretty.
„Když bude v pořádku a připravený, tak nastoupí. Může to být už ve středu, ale taky až v pátek nebo v neděli,“ informoval zámořské novináře kouč Habs Michel Therrien.

Michálek vynechal posledních jedenáct zápasů v základní části soutěže. Na marodku ho poslal tvrdý hit obránce Toronta Erica Brewera. V pondělí už trénoval s týmem a věří, že bude do prvního zápasu v play off v pořádku.
„Cítím se dobře. Všechno je v absolutním pořádku. Byl to dobrý trénink. Doufám, že ve středu nastoupím,“ sdělil Michálek, jenž by se měl objevit ve formaci společně s Mikou Zibanejadem a Bobbym Ryanem.
Nejlepší hokej v sezóně sice předváděl (Michálek) na levém křídle v útoku s Kylem Turrisem a Markem Stonem, po zranění ho však skvěle zastoupil Clarke MacArthur. V posledních deseti zápasech vstřelila Ottawa celkem 24 branek a hned 17 z nich vyprodukovalo nově složené trio. Trenéři tedy nemají důvod nic měnit.
„Zřejmě to byl nejlepší útok v celé NHL,“ míní třicetiletý rodák z Jindřichova Hradce. „Jsem šťastný, že MacArthur dostal šanci a dařilo se mu. Také ‚Stoner‘ a ‚Turrey‘ hráli fantasticky. Je to vynikající útok a doufám, že jim to vydrží a že budou mužstvo držet i v play off.“
Ottawa si sice zajistila účast v play off až na poslední chvíli, ovšem její aktuální forma i výsledky budí respekt. „Nikdo nečekal, že postoupíme do play off a zřejmě ani nikdo nečeká, že se v něm dostaneme hodně daleko. Takže se budeme soustředit jen na hru a uvidíme, co se stane,“ uzavírá forvard Sens Erik Condra.

Montreal – Ottawa

Bilance v sezóně: 1-3 (doma 1:4, venku 4:1, venku 2:4, doma 2:5)
Bilance v play off: 1 série od roku 1992, 1-4 (1. kolo play off 2013)

Montreal:
110 bodů, 2. ve Východní konferenci, 1. v Atlantické divizi

Produktivita v základní části:
1. Max Pacioretty 67 bodů, 2. Tomáše Plekanec 60 bodů, 3. P.K. Subban 60 bodů, 4. Andrej Markov 50 bodů, 5. David Desharnais 48 bodů
Brankáři v základní části: Carey Price (66 utkání, 44 výher, průměr 1.96, úspěšnost 93.34%), Dustin Tokarski (17 utkání, 6 výher, průměr 2.75, úspěšnost 90.96%).
Ottawa: 99 bodů, 7. ve Východní konferenci, 4. v Atlantické divizi
Produktivita v základní části: 1. Erik Karlsson 66 bodů, 2. Mark Stone 64 bodů, 3. Kyle Turris 64 bodů, 4. Bobby Ryan 54 bodů….., 8. Milan Michálek 34 bodů.
Brankáři v základní části: Andrew Hammond (24 utkání, 20 výher, průměr 1.79, úspěšnost 94.06%), Robin Lehner (25 utkání, 9 výher, průměr 3.02, úspěšnost 90.50%), Craig Anderson (35 utkání, 14 výher, průměr 2.49, úspěšnost 92.33%), Chris Driedger (1 utkání).
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -