- Reklama -

Ovečkin dosáhl hranice 500 branek v NHL a rovnou načal další stovku

- Reklama -

Alexandr Ovečkin se rozjel. V posledních zápasech zase střílí gól za gólem a čekání na překonání pětiset brankové mety tak netrvalo dlouho. Ve třech utkáních vstřelil pět branek. V sobotu proti Rangers se trefil dvakrát a skončil na čísle 499, o den později dalšími dvěma trefami kýžené hranice dosáhl a rovnou načal šestou stovku. Washington rozprášil doma Ottawu 7:1.
„Je to zvláštní okamžik,“ řekl ruský snajpr. „Je krásné být v téhle kategorii, v této lize je těžké právě teď dávat góly. Když se dostanete na 300 nebo 35 gólů, jste šťastní. Bez pomoci mých spoluhráčů a systému, který hrajeme, by to bylo velmi obtížné.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Oba Ovečkinovy góly byly jeho klasika. Poprvé se prosadil tři minuty před konce druhé třetiny v přesilovce, kdy zvyšoval na 5:1. Obvyklá trefa z levé strany umístěna pod břevno. Druhou brankou uzavíral v polovině třetího dějství skóre na konečných 7:1, když předvedl důrazný průnik po levém křídle, natlačení přes bránícího Erika Karlssona a přesnou střelu do horního růžku.
Na vstřelení pěti set branek potřeboval ruský kanonýr jenom 801 utkání. To je pátý nejrychlejší průnik do klubu pětistovkařů (43 členů) v historii. To všechno v době, kdy padá tak málo gólů. Rychlejší byli jenom Wayne Gretzky (575 utkání), Mario Lemieux (605), Mike Bossy (647) a Brett Hull (693).

Ovečkinovi je v tuto chvíli třicet let. NHL hraje od výluky v letech 2005-06. Po ní naskočil do nejslavnější ligy světa a za těchto deset let je jejím nejlepším střelcem. Nikdo v tomto období nenastřílel v nejprestižnější hokejové lize světa víc branek. Také jeho letošních 26 přesných tref už je nejlepší výsledek.
Dosud vedoucí Jamie Benn (25) poslední dobou stagnuje a ztratil své postavení, v aktuálních pěti duelech se trefil jen jednou, šlo současně o jeho jediný kanadský bod. Forvard Chicaga Patrick Kane v noci zabral a dvěma zásahy do sítě Colorada se dostal rovněž na 25 gólů.
„Dokázat co on v téhle konkurenci je ohromné,“ poklonil se svému kamarádovi Justin Williams. „Jsem šťastný, že jsem mu mohl tento rok pomoct. Vím, že chce tu historii psát dál, ale už tohle je docela působivé.“

- Reklama -


Ottawě se poslední dobou nedaří, od 29. prosince získala ze čtrnácti možných bodů jen tři. V sobotu uspěla doma proti Bostonu těsně po prodloužení (2:1), o den později neměla ve Verizon Centeru šanci. Domácí Capitals šli od začátku utkání pevně za svým cílem a přidávali gól za gólem.
„Myslím, že každé střídání každého našeho útoku bylo dobré,“ těšilo útočníka Toma Wilsona. „Je to nakažlivé a oni začali panikařit s pukem na holi, věděli, že nemají moc času. Začali se ho zbavovat, nahazovat a postupně se jim to nabalovalo jako sněhová koule. Cítili, že nemají čas a že se jim hra nedaří. Naši chlapi to prostě dneska zvládli.“
VIDEO: Alexandr Ovečkin pokořil hranici pět set branek
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -