- Reklama -

Ovečkin překonal Bondru, zastíní i Gretzkyho s Bossym?

- Reklama -

Oslavy utichly, zástupy obdivovatelů se rozešly a atmosféra mimořádného momentu postupně vyprchala, když Ovečkinovi zazvonil telefon. Na druhém konci linky nebyl nikdy jiný než sám Wayne Gretzky, který neváhal a alespoň na dálku pogratuloval ruskému forvardovi k 50 vstřeleným gólům v letošním ročníku. Ovečkin zdolal tuto metu v úterním zápase proti Carolině, když gólem a asistencí pomohl svému týmu k vítězství 4:2.
Ruský kanonýr překonal 50gólovou hranici po šesté za 10 let působení v NHL. Nebýt zkráceného ročníku 2012-2013, který zredukoval počet zápasů základní části na pouhých 48, mohlo to být již po sedmé. Ovečkinův gólový entusiasmus se však na padesátce nezastavil, již v dalším zápase proti Montrealu se prosadil znovu. A hned dvakrát! S celkovým počtem 474 branek v NHL překonal Petera Bondru a ustanovil sám sebe coby nejlepšího střelce v historii Washingtonu Capitals.


Vstupte do světa statistik NHL


Rodák z Moskvy, který byl jedničkou draftu 2004, má v devětadvaceti letech stále dostatek času na to, aby se pokusil vyrovnat (potažmo překonat) Waynea Gretzkyho a Mikea Bossyho, kteří za svoji kariéru zaznamenali celkem devět 50gólových sezón.
„Je to neuvěřitelný výkon. Ovi může překonat všechny. Má potenciál k tomu, aby ustanovil ohromující, závratná čísla, která budou v historických tabulkách zářit na samotné špici. Je to prostě výjimečný hokejista. Není mu ani 30 let a už nasázel skoro 500 branek,“ řekl útočník Capitals Brooks Laich.
Pouze devět aktivních hráčů NHL dokázalo za svou kariéru pokořit hranici 50 branek v jednom ročníku. Vyjma Ovečkina je na tom nejlépe Jaromír Jágr, kterému se tuto metu podařilo zdolat třikrát.
Ruský útočník má ve sbírce již čtyři trofeje Maurice Richarda pro nejlepšího kanonýra NHL a pokud nevěříte na zázraky, pak vězte, že letos přidá do své sbírky pátou. Druhý v pořadí střelců, útočník Rangers Rick Nash na něj totiž ztrácí hned deset přesných zásahů, kapitán Blesků Steven Stamkos ještě o jeden více. Ovečkin si brousí zuby i na Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, od vedoucího Sidneyho Crosbyho ho dělí jediný bodík.

Když se zámořští reportéři ve středu tázali Ovečkina, jak vidí budoucí léta a své šance na další 50gólové ročníky, sám přiznal, že rok co rok je pro něj střílení branek stále těžší a těžší. Ne kvůli věku – „cítím se pořád na 21“ – zavtipkoval ruský útočník, nýbrž z toho důvodu, že hra samotná se od jeho příchodu do NHL v roce 2005/06 výrazně změnila.
„Gólmani jsou lepší, celkový systém hry se za ta léta značně vyvinul. Pokud se vaší formaci hodně daří, týmy vám věnují zvýšenou pozornost, nasazují proti vám své nejlepší formace, nejlepší obránce.“
„Brankáři jsou lepší, hráči jsou lepší, hra se zrychlila. Gólmani mají výborné fyzické předpoklady a sami o sobě zabírají tolik místa, že je těžké najít skulinku, kterou byste propašovali kotouč až za čáru,“ dodal jeho spoluhráč Curtis Glencross.
Maskovaným mužům letos vládne Carey Price. Tahoun Montrealu je s úspěšností zákroků 93,5 procenta a průměrem 1,95 obdržených branek na utkání horkým favoritem na příštího majitele Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.
Za posledních pět let se celkem 12 gólmanům podařilo udržet úspěšnost zákroků nad hranicí 93 procent. Jen pro porovnání – pokud půjdeme ještě o dalších 10 let nazpátek – tak vězte, že za dvojnásobné časové období se toto podařilo jen osmi brankářům (z toho hned čtyřem v sezóně 2003/04).
I kouč Capitals Barry Trotz přišel s tvrzením, že hra samotná prošla největší obměnou v minulých 3-4 letech. „Každé období má své hokejové ikony, v každém dochází k pozvolné změně hokejového řádu. Díky tomu se hra stále zlepšuje – ať už máme na mysli technologický vývoj, lepší ochranu hráčů, lepší tréninkové metody atd.“
Jestli bude Ovečkin lámat historické rekordy, to si Trotz netroufal předpovědět, ale se vší úctou ke svému svěřenci, Gretzkymu, Bossymu a dalším vynikajícím hokejistům dodal: „Ten nejlepší hráč, jaký kdy hrál tuto hru, ten se ještě ani nenarodil.“
Foto: Dan4th Nicholas
https://www.youtube.com/watch?v=AwWyUpjNcwY

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -