- Reklama -

Palát by měl kandidovat na Selke Trophy, myslí si trenér Tampy Bay

- Reklama -

Ondřej Palát by mohl podle odborníků serveru nhl.com vyhrát Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka a to všechno, přestože není centr. Deset posledních sezón vyhrávali tuto trofej pouze centři. Oni ji vůbec vyhrávají hlavně střední útočníci. Když hledáte někoho, kdo je schopen hrát dvacet minut za zápas, přesilovky i oslabení, naskakuje do těsných výsledkových stavů, obvykle jde o centra.
Jedinými křídelními útočníky, kteří vyhráli Selke Trophy, byli v historii National Hockey League Bob Gainey (1977-81), Craig Ramsay (1984-85), Dirk Graham (1990-91) a Jere Lehtinen (1997-99 a 2002-03).
V posledních letech vyhrávali tuto cenu Patrice Bergeron, Jonathan Toews, Anže Kopitar. Pavel Dacjuk ji vyhrál dokonce třikrát po sobě (2007-09), Ryan Kesler ji vyhrál v roce 2010. Všichni dostávali velký prostor na ledě. Také Palát si odehraje svoje ve všech herních situacích.
Když sečtete loňskou a letošní sezónu, tak v NHL není lepšího hráče v hodnocení plus minus. Ondřej Palát má za tu dobu dohromady +54 bodů! Letos má průběžně 32 kanadských bodů (9+23) a 22 plusových bodů v tabulce pravdy. Loni skončil na 59 bodech v produktivitě a +32 v tabulce pravdy. To jsou úctyhodná čísla!
Loni byl mezi kandidáty na nejlepšího nováčka sezóny, letos si podle názoru trenéra Jona Coopera zaslouží nominaci na Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka. Pokud by hrál na postu centra, byl by podle trenérova názoru tímto kandidátem každý rok.
„Snažím se jen pomoct týmu a hrát co nejlépe v defenzivě, protože taková je moje hra,“ řekl Palát. „Taková vždycky byla má hra. Vždycky jsem byl odpovědný hráč. Starám se nejdřív o vlastní bránu a pak o útočení. Když hrajete s hráči, jako je Nikita Kučerov, Tyler Johnson, jsme hodně v útočné třetině, takže je snazší být plusový hráč.“
Johnson s Kučerovem jsou na tom v plus minus ještě lépe, v polovině tohoto týdne jsou s +26 body nejlepšími hráči v lize, třetí je Filip Forsberg z Nashvillu (+23), Palát tyto hráče těsně následuje. Nezapomínají přitom ani přispívat ofenzivě. Johnson je se 45 body (17+28) už třetí v ligové produktivitě, Kučerov se 41 body (17+24) jedenáctý.
„Věřím, že Palát je hnacím motorem celé řady,“ řekl trenér Cooper. „Přetéká hokejovými smysly a je velmi šikovný. Pro mě je typově jako Patrice Bergeron. Jinak je to tichý kluk, nenáročný. Kdybyste hlasovali pro modelového hráče, jsme si jistý, že by dostal v týmu všechny hlasy. Nemohu mluvit za všechny, ale myslím si to.“
„Bojuje, pracuje, dělá body a přitom neřekne ani slovo…“ zakončil své hodnocení kouč Lightning.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -