- Reklama -

Palát dvěma trefami prodloužil venkovní mizérii Oilers, gól slavili i další čtyři Češi

- Reklama -

Hokejisté Tampy Bay vydolovali ve čtvrtečním utkání s Edmontonem vítězství 3:2, přestože po dvou třetinách jeden gól ztráceli. Závěr Blesky zvládly excelentně a zásluhou dvou branek Ondřeje Paláta utkání úplně otočily. Palát, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, má po dvaačtyřiceti zápasech na kontě 11 přesných zásahů a v tabulce českých střelců v NHL se posunul na čtvrté místo.
U obou branek mu asistoval Tyler Johnson, nejproduktivnější hráč Bolts vynechal předchozí zápas kvůli zranění v dolní části těla. Počtvrté za sebou se mezi střelce zapsal kanadský kanonýr Steven Stamkos. Obě branky Edmontonu vsítil Benoit Pouliot. Osmadvacetiletý křídelník se prosadil při vlastním oslabení a v přesilovce. Oilers potvrdili, že se jim venku vůbec nedaří, na výhru na hřištích soupeřů totiž čekají již dlouhých 14 zápasů.
Ze zápisu do střelecké listiny se kromě Paláta dále radovali ještě čeští útočníci David Krejčí, Radim Vrbata, Michael Frolík a obránce Roman Polák.
Tuukka Rask byl hlavním hrdinou Bostonu v utkání proti NY Rangers. Finský gólman předvedl v první třetině dva důležité zákroky, jimiž eliminoval brejkové akce hostí a nasměroval Boston k výhře 3:0. Rask kryl celkem 30 střel a připsal si druhý shutout v ročníku. Své branky si domácí rozložili rovnoměrně do všech třetin, o pátou výhru Medvědů v řadě se zasloužili Patrice Bergeron, David Krejčí a  Louis Eriksson.
Vancouver ukončil třízápasovou sérii proher výhrou 4:0 na ledě Philadelphie. Canucks Gólman Ray Emery vydržel v brance Flyers jen necelých 22 minut, během nichž inkasoval z 12 střel tři góly. Jako první ho překonal Nick Bonino, v přesilovkách udeřili Henrik Sedin a Radim Vrbata. Náhradníka Roba Zeppa překonal Jannik Hansen. Do branky Kosatek se po překonané chřipce vrátil Ryan Miller, na čtvrté čisté konto sezóny potřeboval 30 zákroků.
Už ve čtvrtém startu za sebou se dokázal bodově prosadit Michael Frolík. Kladenský rodák včera přispěl jednou brankou k výhře Winnipegu 2:1 v Dallasu. Do vedení 2:0 poslal Jets Evander Kane. Nejlepším hráčem na ledě byl jednoznačně gólman kanadského celku Ondřej Pavelec, který zastavil 46 puků. Zapotil se především v druhé třetině, ve které čelil 22 střelám. O čistý štít přišel Pavelec až 76 sekund před koncem, kdy na něj vyzrál Trevor Daley.
Po návratu z Glendale potěšilo San Jose své fanoušky výhrou 3:1 nad Torontem. Sharks rozhodli zápas na přelomu 9. a 10. minuty, kdy si dvěma góly v rozmezí 11 sekund vytvořili rozhodující náskok. Postarali se o něj Tyler Kennedy a Patrick Marleau. V čase 11:57 Maple Leafs sice po trefě Roman Poláka snížili, ale to bylo z jejich strany vše. Domácí se dočkali pojistky necelých 45 sekund před koncem, při power play soupeře skóroval do prázdné branky Tommy Wingels.
Šestý korálek si hokejisté St. Louis na vítěznou šňůru nenavlékli. Blues ve čtvrtek podlehli Detroitu 2:3 v prodloužení. O dělbě bodů rozhodl necelé tři sekundy před koncem nastavení Pavel Dacjuk. Gólman Petr Mrázek, jenž kryl 25 střel, si tak připsal druhou výhru v řadě. Red Wings byli blíž k vítězství už v základní hrací době. Do dvoubrankového trháku je v závěru druhé třetiny poslaly trefy Joakima Anderssona a Tomáše Tatara. Blues vrátili do hry David Backes a Alexander Steen, který vyrovnal 48 vteřin před třetí sirénou.
Lepší debut v novém týmu po přestupu z Arizony si Devan Dubnyk nemohl přát. V utkání na ledě Buffala zneškodnil kanadský gólman všech 18 střel a do kolonky, kam zaznamenává své shutouty v letošní sezóně NHL, si mohl udělat druhou čárku. Vysokou výhrou v poměru 7:0 ukončili Wild sérii šesti proher. Tým ze St. Paul se radoval z triumfu po gólech od sedmi různých střelců: Zach Parise, Thomas Vanek, Kyle Brodziak, Matt Dumba, Jared Spurgeon, Matt Cooke a Erik Haula. Bývalý forvard Sabres, Jason Pominville, přihrál na tři banky.
Střelou do prázdné branky při power play domácí Floridy rozhodl Jarome Iginla o výhře Colorada 4:2. Pro hráče s číslem 12 to byla už 573. branka v základní části soutěže, čímž v této statistice dorovnal na 20. místě legendárního forvarda NY Islanders Mikea Bossyho. Gólman Panterů Roberto Luongo odchytal svůj 873. zápas v základní části NHL, což ho v historických statistikách vyneslo na 11. místo, které teď sdílí s Jacquesem Plantem.
V kanadském derby využila Ottawa výhodu domácího ledu a porazila Montreal 4:1. Dustina Tokarskiho překonali Mike Zibanejad, Jean-Gabriel Pageau a Erik Karlsson, tečku za utkáním udělal Erik Condra střelou do opuštěné klece. Craig Anderson předvedl 25 bezchybných zákroků, vyzrál na něj jen Max Pacioretty. Canadiens přišli o šestizápasovou sérii výher na stadionech soupeřů.
Zatím bez ztráty kytičky si od povolání z farmy vede Joni Ortio. Finský gólman navázal na svůj shutout ve Vancouveru vítězstvím 4:1 na ledě Arizony, přispěl k němu 27 zákroky. Flames vyhráli i čtvrtý zápas proti Coyotes v letošním ročníku (skóre 17:6) i díky trefám Mikaela Bäcklunda, Davida Jonese, Marka Giordana a Seana Monahana.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -