- Reklama -

Palát-Johnson-Kučerov, formace k nezaplacení

- Reklama -

Smůla při zakončení? Lépe připravení soupeři? Nebo snad prostý propad na statistické křivce, který tu a tam zasáhne každé mužstvo? V Tampě Bay si lámali hlavu s tím, co stojí za poklesem produktivity jejich týmu ve druhé polovině prosince. Ale jak ukázal zápas proti Pittsburghu, sehraný den před Štědrým večerem, nabízelo se ještě logičtější vysvětlení – formace Tyler Johnson, Ondřej Palát a Nikita Kučerov hrála v nekompletní sestavě.
„Za poslední dva týdny toho spolu moc nenahráli. Ale teď jsou zpátky, jsou stoprocentně zdravotně v pořádku a znovu dokazují, jak nezbytnou součástí našeho mužstva vlastně jsou,“ řekl trenér Jon Cooper.
Česko-americko-ruská formace se s Tučnáky nemazlila a zasloužila se o všechny čtyři góly Blesků. Johnson zaznamenal druhý hattrick v NHL, Palát posbíral poprvé tři asistente v jediném utkání a Kučerov přispěl jednou brankou, a dvěma gólovými přihrávkami.
Právě jejich souhru Tampa v posledních týdnech výrazně postrádala. Český útočník vynechal čtyři utkání z důvodu blíže nespecifikovaného zranění v dolní části těla, Johnsona pro změnu trápila chřipka. Takže zatímco na začátku sezóny si Blesky držely průměr 3,5 vstřelených branek na zápas, v posledních šesti duelech, které předcházely střetnutí s Pittsburghem, nasázeli hráči Tampy Bay pouze 12 gólů.
Trenér Cooper na to reagoval změnami v ofenzivních formacích. Nováčka Jonathana Drouina přesunul do prvního útoku po bok kapitána Stevena Stamkose, zatímco Ryan Callahan klesl do třetí lajny. Naopak trio Johnson-Palát- Kučerov, které už od začátku sezóny podávalo výborné výkony, ponechal Cooper logicky pospolu.
Nejenže tato formace sbírá pravidelně body, ale zároveň se všichni tři útočnicí řadí mezi pětici nejlepších hráčů NHL ve statistice plus/mínus. Zatímco spolupráce mezi Palátem a Johnsonem má své základy už z doby, kdy oba působila na farmě v týmu Syracuse Crunch, jejich ruský kolega se k nim přidal až letos.
„Vrátili jsme se k základům naší hry: rychlý pohyb, přihrávky v okolí brány soupeře a střílení gólů. Když hrajete s Kuchem a Johnnym, pak je všechno hned snazší,“ řekl Palát.
Foto: Icon Sportwire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -