- Reklama -

Palát má Stanley Cup na dohled. Jako před jedenácti lety

- Reklama -

V rámci triumfálního tažení hokejistů Tampy Bay po zisku Stanley Cupu zavítal v létě slavný pohár na severní Moravu, kde se z něho mohl těšit také Ondřej Palát.
Myslíte si, že za stavu 2-2 ve finálové sérii jde o předčasný článek? Ale kdež. Netýká se totiž letošních prázdnin, ale událostí z roku 2004. Když tehdy přivezl trofej NHL do své vlasti Pavel Kubina, Palát byl u toho – jako třináctiletý kluk.
24. července 2004 vyrazil z rodného Frýdku-Místku do sousedních Janovic, kde místní patriot na fotbalovém hřišti představil výsledek svého celosezónního snažení. A Palát sledující celou slávu zpovzdálí se zasnil: také bych to rád někdy dokázal.
„Pomyslel jsem si, jaké by to bylo krásné, získat ten velký lesklý pohár. Byl jsem ještě dítě,“ pousměje se.
K vystavenému Stanley Cupu se moc blízko nedostal, tím pádem se ho ani nedotkl – nemusí se tedy bát, že by porušená tradice přinesla smůlu jeho současnému zaměstnavateli. „Byl jsem na hřišti, ale byla tam strašná spousta lidí. Nemám ani fotku nebo něco podobného,“ potvrzuje Palát.

Kubina působil v Tampě Bay v letech 1997 až 2006, poté vystřídal dresy Toronta a Atlanty. V roce 2010 se k Bleskům na půldruhé sezóny vrátil, ale s Palátem se v prvním týmu nepotkal. Mladý forvard odehrál celou svoji premiérovou „dospěláckou“ sezónu 2011-12 v záložním celku Lightning v Norfolku.
„Když k nám přišel, strávil hodně času na farmě. S jeho výškou není snadné prorazit do NHL, ale on na sobě pořád pracoval. Podívejte, kam to dotáhl. Je jedním z nejlepších hráčů v lize,“ těší krajanův úspěch Kubinu.
Výše uvedenou historku nikdy neslyšel. O Palátově přítomnosti mezi diváky v Janovicích se dozvěděl až tento týden, když se ho na podrobnosti zeptal redaktor televizní stanice Sportsnet. „Když mám být upřímný, nazval bych to malým zázrakem. Je to bláznivé. Kdybyste mi před jedenácti lety řekli, že je tam kluk, který bude mít jednou blízko k vítězství ve Stanley Cupu, nevěřil bych vám.“
Pavel Kubina dnes žije na Floridě a počínání svých nástupců samozřejmě bedlivě sleduje.
„Byl bych moc šťastný, kdyby se jim podařilo získal pohár podruhé. Bylo by to skvělé pro město, čas by se vrátil o jedenáct roků nazpět,“ zasní se hokejista, který oficiálně ukončil kariéru v prosinci 2013 (ale poslední zápas odehrál už o půl roku dříve za švýcarskou Ženevu). „V roce 2004 si nikdo nemyslel, že bychom mohli vyhrát, a moc lidí těmhle klukům nevěřilo ani před sezónou. Celý rok hrají dobře, je radost na ně koukat.“
Jestliže Ondřej Palát se spoluhráči dokráčí až na úplný vrchol, v létě se na Frýdecko-Místecku dočkají další slávy. Kubina by mezi pozvanými neměl chybět.
„Samozřejmě, že bych přijel. Byla by zábava zase držet Stanley Cup v rukách,“ uzavírá debatu.

Foto/Photo by: Lisa Gansky

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -