- Reklama -

Palát udržel Lightning na čele Východní konference

- Reklama -

Jedenáct utkání měla na Silvestra na programu National Hockey League. Vidět v něm byli i čeští hokejisté. Velmi povedený večer prožil Ondřej Palát (na snímku). Třiadvacetiletý útočník si poprvé v kariéře v NHL připsal v jednom utkání čtyři kanadské body, když gólem a třemi asistencemi výrazně přispěl k výhře Tampy Bay 5:1 na ledě Buffala.
V čase 7:48 přihrál Palát na branku Matthewa Carlea, jenž otevřel skóre utkání. Náskok Lightning vymazal o pět minut později Tyler Ennis. Další šance, které vznikly v průběhu první a druhé třetiny na obou stranách, zůstaly dlouho nevyužity. Platilo to až do 40. minuty, nerozhodný stav zlomil Palát. Rodák z Fýdku Místku dostal parádní přihrávku do levého kruhu a za jeho prudkým švihem umístěným pod horní tyčku se Jonas Enroth jen bezmocně ohlédl.
V závěrečném dějství zničily Blesky svého soupeře třemi góly, u dvou z nich asistoval Palát. Dařilo se i jeho spoluhráčům z útoku. Dvěma střeleckými zářezy a jednou nahrávkou se prezentoval Nikita Kučerov, centr Tyler Johnson přihrál na tři branky. Tampa Bay vyhrála počtvrté v řadě a na čele tabulky Východní konference drží jednobodový náskok před Pittsburghem a NY Islanders.
Se ziskem 27 bodů (9+18) se Palát dostal o bod před Radima Vrbatu a je třetím nejproduktivnějším Čechem v tomto ročníku NHL. Na druhého Jiřího Hudlera ztrácí momentálně 10 bodů. Hudler včera přihrál na vítězný gól Calgary, které porazilo Edmonton 4:3 v prodloužení. Olomoucký rodák tak bodoval v pátém utkání za sebou a vylepšil své statistiky na 13 gólů a 24 asistencí. Bitvu o provincii Alberta rozhodl Josh Jooris, dvě branky Flames vsítil Joe Colborne.
Hokejisté Dallasu rozdrtili na svém ledě Arizonu vysoko 6:0, jedním gólem se na kanonádě Stars podílel také Aleš Hemský, který zaznamenal svou čtvrtou trefu v sezóně. Pardubický odchovanec se mezi střelce zapsal ve druhém utkání po sobě. Jamie Benn a Cody Eakin si vylepšili statistiky o gól a asistenci, brankou oslavil premiéru v NHL nejlepší hráč duelu Brett Ritchie. Kari Lehtonen pochytal všech 32 střel a připsal si třetí shutout v ročníku.
Z našich krajanů se ve středu střelecky prosadili i Jakub Voráček, David Krejčí a Tomáš Fleischmann (všichni 1+0). Trefy prvních dvou jmenovaných borců stačily jejich týmům k zisku alespoň jednoho bodu. Voráčkova Philadelphie prohrála v Denveru s místními Avalanche 3:4 v prodloužení, Boston podlehl Torontu 3:4 po samostatných nájezdech. Fleischmann neodvrátil porážku Floridy 2:5 s New Yorkem Rangers.
Naprosto shodnou bilanci jako Ondřej Palát se po silvestrovské noci mohl pochlubit také útočník NY Islanders Ryan Strome. První čtyřbodový večer kariéry v NHL zaznamenal jednadvacetiletý Kanaďan ve Winnipegu, odkud si jeho Ostrované odvezli vítězství 5:2. Výborně mu sekundovali Frans Nielsen (2+1) a Anders Lee (1+1). Obě branky Jets vsítil Andrew Ladd.
Dvěma góly dovedl Darren Helm Detroit k výhře 3:1 nad New Jersey. Rozdílovou trefu zaznamenal Henrik Zetterberg, Gustav Nyquist a Johan Franzen nasbírali dvě asistence. Devils vyslali na Jimmyho Howarda jen 13 střel. O čisté konto připravil gólmana Red Wings šestadvacetiletý forvard Joe Whitney, který otevřel střelecký účet zápasu svým prvním gólem v NHL.
Svou dvacátou výhru v letošním ročníku NHL (30 utkání) ozdobil Marc-Andre Fleury svým šestým shutoutem. Třicetiletý rodák ze Sorelu přispěl k výhře Pittsburghu nad Carolinou 24 bezchybnými zákroky. O vítěznou branku Penguins se v 59. minutě postaral Brandon Sutter. Pro pětadvacetiletého centra to byla první branka v duelu proti bývalému zaměstnavateli.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -