- Reklama -

Panovaly obavy, jak Greiss zvládne play off. Zatím však Islanders drží

- Reklama -

Je to něco přes měsíc, kdy se o brankáři Thomasi Greissovi psalo jako o hráči, který nedokázal chytit příležitost za pačesy. To, když v brance New York Islanders zastoupil zraněného Jaroslava Haláka a  tým s ním za zády prohrál čtyři zápasy v řadě. A v tom posledním ještě inkasoval šest branek od Tampy Bay. Teď má čas na odplatu, protože Islanders hrají ve druhém kole play off právě s Lightning. A dostali se tam především díky skvělým výkonům Greisse, který v prvním kole vychytal Jágrovu Floridu.
Zatímco v sérii s Pantery předčil zkušeného Luonga, teď na dálku kluziště bojuje s finalistou Vezina Trophy Benem Bishopem. A prozatím je o chlup lepší, když Islanders první zápas vyhráli 5:3. „Je jako zeď. Neuhne a stojí,“ říká o svém spoluhráči obránce Travis Hamonic. To možná platí při chytání, ale jinak Greiss v posledních letech připomínal spíš plážový míč, který si mezi sebou pinkají manažeři několika klubů. Od roku 2010 vystřídal dresy šesti klubů, z toho čtyř v NHL, kde vedle Islanders prošel San Jose, Phoenixem a Pittsburghem.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


A to se rodák z německého Füssenu dostal do New Yorku ještě tak trochu se štěstím. Když Islanders potřebovali kvalitní brankářskou dvojku, angažovali před sezónou 2014-15 Chada Johnsona z Bostonu. Jenže pak jej před uzávěrkou přestupů poslali do Buffala za Michala Neuvirtha. Ten dres Islanders oblékl všehovšudy pětkrát a v létě se dohodl na kontraktu s Philadelphia Flyers. A tak Ostrované hledali znovu. Nakonec podepsali Greisse, který do té doby nikdy neodchytal v NHL víc než 25 zápasů za sezónu.
V novém dresu si zachytal podstatně častěji a neměl špatná čísla (průměr 2,36 a úspěšnost zásahů 92,3%), nicméně vždy byl brán jako záloha a neležel na něm tlak prvního brankáře. To se změnilo na začátku března, kdy se zranil Halák a na Greisse padla tíha brankářské jedničky. A nutno říci, že zpočátku se s ní vypořádával docela těžce. Z prvních sedmi zápasů Islanders pět prohráli. Před play off tak v táboře Ostrovanů panovaly logické obavy, jak to třicetiletý Němec zvládne.
Přece jen v play off NHL Greiss do té doby odchytal pouze jeden jediný zápas a to před šesti lety za San Jose, kdy po první třetině střídal Nabokova v duelu s Detroitem a inkasoval dva góly. „Každý si během sezóny projde těžkým obdobím, nemůžete každý večer předvést famózní výkon. Ale on se po zápasech v základní části otřepal a teď chytá skvěle,“ zastává se gólmana obránce Johnny Boychuk.
A za pravdu mu dávají i statistiky. Po sedmi zápasech v play off má Greiss průměr pod dvě branky na zápas a úspěšnost zásahů přes 94 procent. „Výborně komunikuje s našimi obránci. Oni mu pak pomáhají dobrým napadáním a on odvádí dobrou práci při výběru místa v brankovišti,“ libuje si kouč Islanders Jack Capuano. Greiss navíc všechny spoluhráče podporuje svým klidem. Tampa v posledním zápase snížila z 1:4 na 3:4 a vytvářela si velký tlak, ale on zůstal stabilní a žádnou z dalších 17 střel už nepustil.
A minimálně tři z jeho zákroků stály opravdu za to. Jako když pravým betonem zastavil puk z hole Nikity Kučerova, který se jej pokusil překvapit po objetí branky. „Prostě jsem tam jen nějak vysunul nohu, to je celé,“ popsal jednoduše celou situaci. A skromný zůstal i při komentáři dalších velkých šancí soupeře. To když instinktivně vystrčil beton proti střele Jonathana Drouina, který se před ním ocitl úplně sám, nebo když zlikvidoval solidní pokus Nikity Nestěrova.
„Prostě bojujete jak nejlépe umíte. Nikdy nechcete dostávat další góly. A nezáleží na tom, jestli už vás někdo překonal třikrát nebo jednou… Vždy přece chcete zastavit všechny střely, které můžete,“ tvrdí Greiss. A vyhýbá se srovnáváním s Benem Bishopem, který je už podruhé v nominaci na cenu pro nejlepšího brankáře ligy. Soustředí se jen na sebe. „Poslední zápas je minulost, s tím už nic nenaděláte, myslím jen na ty další. Musíte se dívat dopředu a soustředit se na příští duel,“ prohlásil těsně po první bitvě s Tampou.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Šmerda
Narozen v krásném roce 1971, kdy ještě v lese zpívali ptáci a na stromech rostlo ovoce bez chemického postřiku :-), NHL mě fascinuje pro svoji rychlost a neuvěřitelně zvlaštní energíí, která mně okamžitě vtáhne do dění na ledě... Zvlášť atraktivní bylo pro mě sledování celé kariery mého nejoblíbenějšího hráče a tím není nikdo jiný než Tomáš Kaberle... Díky za vše Tome!

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -