- Reklama -

Parádní debut! Charlie McAvoy skočil rovnou do play-off a zanechal skvělý dojem

- Reklama -

Loni šel na draftu v prvním kole, ze čtrnáctého místa si jej vybrali bostonští Medvědi. Od té chvíle má obránce CHARLIE McAVOY nálepku nejtalentovanějšího prospekta v organizaci Bruins. Poslední měsíce tohoto mladého muže pak byly doslova bláznivé. Jeden fantastický zážitek střídal druhý.
Na přelomu roku vybojoval jako asistent kapitána s americkou dvacítkou zlato na juniorském světovém šampionátu, ve finále navíc skóroval a strávil na ledě nejvíce minut ze všech Američanů. Po působivém vystoupení na MSJ následoval zážitek v dresu Boston University v podobě utkání pod otevřeným nebem ve Fenway Parku.
Po vypadnutí Terriers z šampionátu NCAA podepsal zkušební kontrakt na farmě  Bruins v Providence. Při premiéře se uvedl asistencí a dvěma kladnými body za účast na ledě při gólech. Celkem stihl v AHL čtyři duely, zaznamenal dvě asistence a tři plusové body.
Včera se pak všestranný bek dočkal debutu v nejslavnější lize světa, a ne jen tak ledajakého. Rovnýma nohama skočil rovnou do bojů o Stanley Cup. A stejně jako při debutu o úroveň níže všechny ohromil.
Když se Torey Krug zranil v dolní části těla a Brandon Carlo utrpěl otřes mozku, bylo jasné, že ani jeden z nich nebude pro otevírací duel série s Ottawou k dispozici. Vedení klubu neváhalo a ukázalo na zadáka s minimálními zkušenostmi z profesionálního hokeje, který dosud v NHL neodehrál ani jeden zápas.
McAvoy důvěru splatil vrchovatě a řekl si o setrvání v sestavě. Od trenérů dostal značný prostor na ledě (24:11), pouze Zdeno Chára odehrál ze všech hráčů Bruins více času (25:32). Mimochodem, slovenský obr debutoval v NHL 32 dnů před tím, než se McAvoy narodil. Bruins se po výhře 2:1 ujali vedení v sérii.
Devatenáctiletý Američan hrál bez respektu a ukázal, v čem tkví jeho přednosti. Dirigoval přesilovky, vyzařovala z něj rozvaha a soustředěnost. Byl silný na puku, výtečně rozehrával. Zkrátka vypadal, že na této úrovni může nejen hrát, ale dokonce být rozdílovým hráčem.
Obránci obecně dozrávají později a je třeba si uvědomit, že McAvoy je stále ještě teenager. Jeho ofenzivní schopnosti byly všeobecně známé, zodpovědná hra v defenzivě ale byla pro trenéry příjemným překvapením. Proti větším, silnějším a rychlejším chlapům v ničem nezaostával. Při pohledu na dění na ledě byste nepoznali, že hraje svůj první zápas v NHL. Hrál do těla, zablokoval dvě střely, utkání zakončil s jedním plusovým bodem. Ke všemu hrál důležitou roli při vítězném gólu Marchanda v 58. minutě.
Během druhé třetiny odstoupil z utkání se zraněným kolenem další zadák Colin Miller. Jeho zdravotní stav, stejně jako u Toreyho Kruga a Brandona Carla, zůstává nejasný. I kdyby byli schopni hrát, lze si jen těžko představit, že kouč Bruce Cassidy McAvoye vyndá ze sestavy.
Ano, byl to jen jeden povedený zápas, ale tento mladý klenot si prostě zaslouží hrát. Jeho všestranné schopnosti na obou koncích kluziště jsou zkrátka natolik cenné a užitečné, že by bylo pro Boston velkým luxusem jich nevyužít. Nováčkům obvykle chvíli trvá, že si zvyknou na tempo NHL, McAvoy však okamžitě exceloval, a to je pro Bruins skvělá zpráva.
„Při prvním střídání jsem byl poněkud nervózní. Vrazil jsem do Rileyho Nashe, až jsem se tomu musel zasmát. Řekl jsem si: ok, tohle mám za sebou, teď pojďme hrát hokej,“ vyprávěl nováček po vítězném utkání.
„Myslím, že byl fantastický. Je to devatenáctiletý kluk, který nikdy nehrál NHL. A on přijde, vyzařuje z něj klid, skvěle čte hru, dobře brání. Nedostával se do problémů, což jsme potřebovali,“ chváli svého svěřence kouč Bruce Cassidy. Po rozpadu obranných řad mu McAvoy doslova vytrhl trn z paty.
V závěru zápasu nastupoval po boku Zdena Cháry. Jednou si při forčekingu protáhli střídání a unavili soupeře, což nakonec vyústilo v rozdílovou trefu Brada Marchanda. Na časomíře zbývaly do konce zápasu dvě minuty a třiatřicet vteřin. „Bylo to pro oba týmy dlouhé střídání. Se Zdenem a útočníky, jaké jsme měli na ledě, jsme byli schopni vybojovat jeden puk za druhým. Nakonec jsme se dostali ke šťastné dorážce a byl z toho vítězný gól,“ říkal šťastný mladík.
„Mac je fenomenální hráč. Má úžasný talent. Chára je nesmírně zkušený veterán a společně předvedli několik parádních akcí. Před tím gólem odvedli skvělou práci,“ vysekl nováčkovi poklonu Brad Marchand, střelec vítězné trefy.
Rodák z New Yorku zkrátka zanechal vynikající dojem, on sám však své statistiky vůbec neřešil. „Vůbec se nestarám o svůj ice-time nebo čísla. Prostě jen sedím a čekám, až kouč zavolá mé jméno. Do každého střídání jdu naplno. Je skvělé vidět, že mi tolik věří a že mi dají příležitost, abych se učil ze svých chyb,“ řekl McAvoy.
Ten se stal osmým hráčem v historii klubu, který naskočil do play-off, aniž by předtím odehrál jediný zápas v základní části. Připojil se tak k sedmičce Bill Anderson, Wayne Harelson Brown, Don Cherry, Guyle Fielder, Guy LaRose, Gordon Wilson a Chris Winnes.
„Snažím se zůstat v klidu a uvědomit si, že mě sem vzali z nějakého důvodu. Nedostanete se sem náhodou. Musím hrát jednoduchý, efektivní hokej. Znám tyhle hráče, všichni jsou to fenomenální hokejisté a všichni mi dnes moc pomohli,“ děkuje Charlie McAvoy spoluhráčům.
Co dalšího nám v play-off předvede?
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -