- Reklama -

Parenteau v Torontu ožil. Může za to Babcock, říká

- Reklama -

Při letmém pohledu do statistik to sice vypadá, že se mnoho nezměnilo, ale té proměny si prostě nelze nevšimnout. Útočník Toronta Pierre-Alexandre Parenteau hraje přibližně stejnou porci minut, jakou dostával v minulé sezóně v Montrealu, má také podobný čas na přesilovce, střílí jako vždycky. Přesto jsou jeho výkony na zcela jiné úrovni. Důvod je třeba hledat v osobě trenéra. Za znovuzrozením zkušeného forvarda stojí nový vládce střídačky Maple Leafs – Mike Babcock.
„Kouč mi věří, což je největší změna oproti loňsku. Je to rozdíl, když máte důvěru trenéra, který chce, abyste byli rozdílovým hráčem,“ pochvaluje si dvaatřicetiletý křídelník, kterého v létě Montreal vykoupil ze smlouvy. U Canadiens se od Michela Therriena takového zacházení nedočkal. Neměl jisté místo v sestavě, na ledě si nevěřil. Přestože hrál prakticky doma (pochází z provincie Quebec), několikrát usedl jen na tribunu.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V polovině sezóny má na kontě jedenáct branek, loni se přitom v šestapadesáti zápasech trefil jen osmkrát. Má tak našlápnuto k tomu, aby letos překonal dvacetigólovou hranici, což se mu zatím v kariéře podařilo pouze jednou. Začátek přitom neměl v Torontu nikterak zářivý, v úvodních deseti duelech si připsal jen tři body, z toho jediný gól. Snažil se vyrovnat s očekáváním nového kouče a přivyknout novému systému.
Nyní cítí, že si získal trenérovu důvěru, což se promítá i do výkonů. Na ledě si porozuměl s Tylerem Bozakem, s nímž nastupuje od listopadu, společně chodí i na přesilovky. „Zpočátku jsem bojoval o to, abych si zasloužil čas na ledě. Dřel jsem a Babs mě za mou práci nyní odměňuje,“ říká na adresu kouče, s nímž se krátce potkal na začátku své kariéry v Anaheimu. Ten jej draftoval zrovna v době, kdy u Kačerů působil právě Babcock.
„Trenér chce vidět v každém střídání maximální nasazení a úsilí. Proto se v každém momentu snažím ze sebe vydat to nejlepší,“ říká P.A. Parenteau a přiznává, že jej nový kouč nabádá především k častější střelbě.

Jak se zdá, tak Javorové listy angažováním frankofonního Kanaďana nešláply vedle. Žádný velký risk to ani nebyl, vždyť zkušenému útočníkovi v Torontu nabídli pouze roční kontrakt na 1,5 milionu. Z nových tváří v kádru Leafs patří Parenteau k posilám, které se uchytily nejlépe. V létě z něho bude opět volný hráč.
„Vede si opravdu dobře. Je pro nás důležitým hráčem. Je dobrý na puku, tvoří hru a dělá hráče kolem sebe lepšími,“ vrací svému svěřenci poklonu Mike Babcock a dodává: „Byl jsem k němu upřímný. Očekával jsem, že bude tvrdě pracovat bez puku a bude pravým profesionálem. Dokud to bude plnit, bude hrát.“
A P.A. Parenteau si nově nabytou sebedůvěru skutečně užívá. S pocitem, že má jisté místo v sestavě a spoléhá se na něj, se hned hraje lépe. Uklidnil se, nervozita a nejistota jsou pryč. Hokej ho zase baví. A prospěch z toho má i jeho nový zaměstnavatel.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -