- Reklama -

Patří k brankářské špičce, myslí si o Bishopovi Brodeur

- Reklama -

Před pár lety byl Martin Brodeur pro Bena Bishopa velkým vzorem. Od něho odkoukával, jak pracovat s holí, sledováním jeho hry se  učil, jak být mužstvu užitečný víc než jen jako muž stojící mezi tyčemi.
„Vzal jsem si od něho pár věcí,“ přiznává gólman Tampy, který se letos dočkal první pozvánky na Utkání hvězd.
Podle Brodeura naprosto oprávněně. Když dostal čtyřnásobný vítěz Vezinovy trofeje, který dnes působí jako asistent generálního manažera v St. Louis, nedávno za úkol zhodnotit výkony svého mladšího kolegy, mířila zase slova uznání opačným směrem.
„Na Bishopa je radost se koukat. Vždycky jsem byl velkým fanouškem brankářů, kteří aktivně hrají s pukem a tvoří hru,“ prohlásil Brodeur. „Myslím, že ho můžeme řadit k nejlepším gólmanům současnosti. Musíte hrát v dobrém týmu, aby vás považovali za dobrého brankáře. V Tampě už nějakou dobu slaví úspěchy a on je jejich součástí.“
Bishop začínal v roce 2008 svoji profesionální kariéru právě na místě, kde ji loni Brodeur ukončoval, ale u Bluesmanů si pevné místo nevydobyl. V únoru 2012 ho proto poslali do Ottawy, ale i tam byl při nejlepší vůli jen dvojkou. Teprve další výměna o rok později ho nasměrovala do jeho současného působiště. Za Lightning už stihl odchytat 171 zápasů, což je víc jak osmdesát procent z jeho celkového počtu startů v NHL.
V sezóně 2013-14 zaznamenal v základní části 37 vítězství, ale před play off se zranil, na což Blesky doplatily vyřazením v úvodním kole s Montrealem. Loňský ročník absolvoval kompletní a byla z toho účast ve finále Stanleyova poháru. Letos se i přes výpadky v ofenzívě drží Tampa v popředí Atlantické divize právě díky Bishopovi, který má průměr kolem dvou gólů na zápas a úspěšnost zákroků 92,6 procenta.
„Ukazuje to, jak hodně dá práce dostat se na takovouhle úroveň,“ hodnotí svoji profesní dráhu rodák z Denveru. „Někdo šel takovouhle cestou, někdo to vzal přímo. Každý máme za sebou odlišnou cestu, ale snažíme se vzít si z ní to nejlepší. Hodně jsem si to užil, pomohla mi spousta lidí.“
Místo týmové jedničky u Lightning si před pár roky musel vybojovat v konkurenci Anderse Lindbäcka. „Nemyslel jsem hned na to, že bych se stal jedničkou, chtěl jsem prostě dobře chytat. Tohle se naučíte, když v NHL projdete různými týmy. Nesnažte se až příliš, jen odveďte pořádně svoji práci a o zbytek se nestarejte.“
Martin Brodeur byl naopak jasnou volbou pro trenéry od samého počátku. Dobře však ví, že dokud váš tým nepředvede něco pořádného při cestě za Stanleyovým pohárem, nikdo si vás nevšimne.
„Je nezbytné být dobrý v play off. Není snadné dobře chytat v základní části, ale lidi vás začnou uznávat teprve za to, co ukážete v play off. Taková je lidská povaha. Všimnou si vašich shutoutů v důležitých zápasech, výkonů v sedmých utkáních,“ tvrdí trojnásobný vítěz Stanley Cupu. „Vaše výkony jsou ale hodně svázané s týmem, protože pokud nemáte dobrý tým, můžete být dobří, jak chcete, ale uznání se vám nedostane. Pokud však chcete být jedním z elitních brankářů, důležitou součástí vaší reputace jsou úspěchy v play off.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -