- Reklama -

Patrik Laine překonal klubový nováčkovský rekord. Nebo ne?

- Reklama -

Winnipeg Jets sice nepatří mezi nejstarší kluby NHL, přesto se mohou pochlubit poměrně bohatou historií, která kromě National Hockey League zahrnuje také úspěšné působení v konkurenční lize WHA v sedmdesátých letech (včetně tří triumfů v Avco Cupu). To ovšem platí pro původní organizaci, která pod tímto jménem v provincii Manitoba působila v letech 1972 – 1996.
Původní Jets vstoupili na mapu hokejového světa v roce 1972, kdy se stali součástí nově se rodící ligy WHA. Ačkoli se NHL v té době rozrostla na 16 týmů, města jako Edmonton, Quebec nebo právě Winnipeg získala vstupenku do konkurenční soutěže. V letech 1976, 1978 a 1979 Winnipeg v této lize triumfoval.
V roce 1979 přešly čtyři kluby zanikající soutěže pod křídla National Hockey League – Edmonton, Winnipeg, Quebec a Hartford. Jets v NHL vydrželi do roku 1996, kdy se majitelé klubu rozhodli přemístit organizaci do Arizony. Na návrat špičkového hokeje do Winnipegu si museli náruživí fanoušci počkat dlouhých patnáct let.
Novodobí Jets se do Winnipegu přesunuli v roce 2011 z Atlanty a jsou pokračovateli organizace Thrashers, jejíž dres oblékali třeba Ilja Kovalčuk, Dany Heatley, Marián Hossa nebo Kari  Lehtonen. Hvězdy jako Teemu Selänne nebo Dale Hawerchuk hrály vlastně za jiný klub, přestože se jmenoval stejně. Poněkud zmatené, že?
Veškerý zmatek plyne z toho, že se vlastníci rozhodli po přesunu z Atlanty vrátit k původnímu názvu, na který byli fanoušci ve Winnipegu zvyklí i po patnáctileté pauze. Řečeno marketingovou mluvou, namísto kompletního rebrandingu vsadili na oživení kdysi úspěšné značky.
Tento krok však vnesl do historických zápisů docela zmatek. Winnipeg je Arizona a Atlanta je Winnipeg, kdo se v tom má vyznat? Když osmnáctiletý finský útočník Patrik Laine včera dvakrát skóroval proti Torontu, jednalo se o jeho 29. a 30. trefu v probíhající sezóně. Prvním zásahem vyrovnal mladý Fin klubový nováčkovský rekord, který držel s devětadvaceti trefami Ilja Kovalčuk (ze sezóny 2001/02). Jakmile se Laine prosadil podruhé, stanovil třicátým zásahem nový klubový rekord mezi nováčky.
Žádný jiný nováček v historii klubu se na třicet branek nedostal. Že se vám tohle tvrzení nějak nezdá? Pak je váš pocit správný. Nováčkem, který v dresu klubu s názvem Winnipeg Jets nastřílel nejvíce branek, je přece fenomenální Fin a Laineho krajan Teemu Selänne. Ten v ročníku 1992/93 nasázel neuvěřitelných 76 branek! Potíž je jen v tom, že klub, ve kterém „finský blesk“ působil, dnes hraje v arizonském Glendale pod názvem Arizona Coyotes


Laineho Jets zkrátka nejsou Selänneho Jets, zvykejte si. Současní Tryskáči nejsou tím klubem, který kdysi způsobil poprask, když přetáhl do WHA legendárního Bobbyho Hulla, kterého nalákal na gigantickou smlouvu.
Vzhledem k tomu, že Atlanta se nemůže pochlubit příliš dlouhou historií, je jen otázkou času, kdy hráči „nových“ Jets postupně vymažou hráče Thrashers z tabulek klubových rekordů. Laine není prvním, komu se něco podobného podařilo.
Který brankář má nejvíce výher v historii Jets? Možná si vzpomenete na Boba Essensu, ale správná odpověď je: Ondřej Pavelec. Český gólman sice zaznamenal 41 výher ještě v dresu Atlanty, ale i tyto výhry se mu počítají. Další překvapivé jméno pak najdeme ve statistice odehraných zápasů. Napadá vás Dale Hawerchuk nebo Shane Doan? Kdepak. Nejvíce startů v historii Thrashers/Jets má na kontě Chris Thorburn, přestože více než polovinu z 691 utkání odehrál za Atlantu…
Pokud tedy řeknete, že nejvíce branek jako nováček zaznamenal v dresu Winnipegu Teemu Selänne, budete mít pravdu. Tento sympatický Seveřan je ale rekordmanem Arizony Coyotes. I když třicet branek není totéž, co šestasedmdesát, Jets teď mají  nového nováčka-rekordmana a tím je Patrik Laine.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -