- Reklama -

Pavelcův příběh zaujal. Český gólman byl nominován na cenu Billa Mastertona, mezi třicítkou vybraných hráčů jsou dva Slováci

- Reklama -

Trofej Billa Mastertona se stala v posledních letech místo ceny pro hráče, který prokazuje největší odhodlání, vytrvalost a sportovní chování, spíše cenou pro hráče, který se dokázal vrátit po závažném zranění. Když Ondřej Pavelec slyšel, že byl za Winnipeg nominován na tuto trofej, zasmál se, že ti, co pro něj hlasovali, zřejmě ocenili jeho „zranění mozku“.


Vstupte do světa statistik NHL


Pavelec měl na mysli svůj souboj s vratkou psychikou. Ještě letos se nevyhnul výkyvům, kdy dobré výkony střídaly špatné, na závěr sezóny byl vak nezpochybnitelnou brankářskou jedničkou Jets. Pro novináře byl důležitý právě tento jeho úspěšný boj.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Pavelec ztratil postavení jedničky, nakonec se ale vrátil a vychytal Winnipegu důležité výhry v boji o play off. V šatně i na ledě dokonale naplňuje požadavky na sportovní chování. Když k tomu přidáte fakt, že letos dosahuje možná nejlepších čísel v kariéře, bylo to pro novináře dost, aby českému brankáři udělili nominaci.
„Vím, že je to relativně krátké období,“ řekl na adresu Pavelce trenér Paul Maurice. „Bylo pro něj ale opravdu důležité, že tím dokázal projít. Když si vzpomenete na ten gól v St. Louis a jak se potom dokázal vrátit. Vždyť byl pět zápasů naším nejlepším hráčem. Na něco takového musíte být hodně psychicky odolný.“
Michael Frolík, Pavelcův nejbližší přítel z řad Tryskáčů, prozradil, co dělal jeho kamarád před touto sezónou jinak. „Každé léto odlétáme zhruba měsíc před začátkem tréninkového kempu do Montrealu. On letos začal mnohem dřív ještě v České republice. Pak jsme samozřejmě trénovali ještě spolu, ale letos začal opravdu brzo a to mu pomohlo. Je ve skutečně dobré formě. Shodil také pár kilo, což je pro něj lepší,“ dodal český spoluhráč.
Jelikož na sobě pořád chce pracovat, což dokázal například speciálními tréninky s týmovým brankářským koučem, jsou z toho nejlepší čísla v kariéře. Pavelec si letos drží průměr obdržených branek 2,41 a procento úspěšnosti zákroků. 91,4. Přitom nastoupil jen k 46 duelům, slušnou porci totiž dostal také jeho lepšící se záskok Michael Hutchinson.

Novináři na Pavelcovi oceňují také jeho bezproblémovou povahu. Velmi zřídka jej uvidíte na ledové ploše rozzlobeného, když už sundá přilbu, obvykle zdobí jeho tvář široký úsměv. Když se mu nedaří, nepřestává svou hru milovat. Ať se vyhraje nebo prohraje, je vždycky připravený popovídat si po utkání s novináři, což se prý u Jets nedá říct o všech hokejistech.
„Nebyl jsem takový vždycky,“ přiznává Pavelec, „ale je to jen hra. Jenom sport. Není to konec světa, když prohrajete. Je důležité se z toho poučit. Prohrajete utkání? Dobře, jste naštvaný. Chcete zvítězit. To je samozřejmě zábava, ale jsou i důležitější věci, než je hokej.“
Foto: Icon Sportswire
Nominace na Bill Masterton Memorial Trophy, jež se uděluje za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji. Novináři pokrývající jednotlivé kluby NHL mají právo navrhnout z každého mužstva jedno jméno, z třicítky hráčů pak vzejde trio finalistů. Vítěze určí Asociace profesionálních hokejových novinářů.

KlubJménoPostZemě
AnaheimAndrew CoglianoCKanada
ArizonaShane DoanPKKanada
BostonPatrice BergeronCKanada
BuffaloMike WeberOUSA
CalgaryKris RussellOKanada
CarolinaNathan GerbeLKUSA
ChicagoScott DarlingBUSA
ColoradoAlex TanguayLKKanada
ColumbusNick FolignoLKUSA
DallasPatrick EavesPKKanada
DetroitPavel DacjukCRusko
EdmontonMatt HendricksLKUSA
FloridaTomáš KopeckýPKSlovensko
Los AngelesRobyn RegehrOKanada
MinnesotaDevan DubnykBKanada
MontrealAndrej MarkovORusko
NashvillePekka RinneBFinsko
New JerseyJordin TootooPKKanada
NY IslandersĽubomír VišnovskýOSlovensko
NY RangersMarc StaalOKanada
OttawaAndrew HammondBKanada
PhiladelphiaNick SchultzOKanada
PittsburghKris LetangOKanada
San JoseScott HannanOKanada
St. LouisBrian ElliottBKanada
Tampa BayTyler JohnsonCUSA
TorontoStephane RobidasOKanada
VancouverHenrik SedinCŠvédsko
WashingtonEric FehrPKKanada
WinnipegOndřej Pavelec BČesko

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -