- Reklama -

Pavelec bezchybný, čtyři Češi skórovali

- Reklama -

Skoro rok musel čekat Ondřej Pavelec, než znovu udržel čisté konto, pro dvanáctý shutout v kariéře si ale nemohl vybrat lepší chvíli. Tryskáči hráli na ledě loňských finalistů NY Rangers a stejně jako českému brankáři se vedlo Henriku Lundqvistovi na opačné straně. O vítězi tedy museli rozhodnout samostatné nájezdy. V nich přidal Pavelec ke svým 38 zákrokům další tři, zatímco jeho protějšek ve čtvrté sérii nechytil střelu Evandera Kanea.
Pavelec, kterého vyhlásili nejlepším mužem večera, je s jedenácti absolvovanými utkáními druhým nejvytěžovanějším gólmanem sezóny a díky výkonům z nedávných dnů pomalu stoupá i ostatními statistikami. V posledních čtyřech zápasech inkasoval dohromady jen pět branek, Jets z nich získali sedm bodů.
Všichni tři krajánci, kteří v sobotu oblékli dres New Jersey, bodovali v zápase s Columbusem.  Marek Židlický (později označený za druhou hvězdu utkání) ve 25. minutě otevřel za domácí skóre při přesilovce. Ve 49. minutě, znovu při početní výhodě, spolu s Jaromírem Jágrem vydolovali kotouč zpod debutujícího gólmana Antona Forsberga a Adam Henrique vyrovnal. O dvě minuty později byl Patrik Eliáš na počátku vítězné Larssonovy akce.
Jiří Tlustý se šestým zásahem do černého osamostatnil na čele tabulky českých střelců, když ve 36. minutě uzavřel skóre zápasu mezi Carolinou a Arizonou. Po brance rodáka ze Slaného už se skóre neměnilo, Hurikáni i jejich nový kouč Bill Peters po výsledku 3:0 slaví premiérové vítězství v sezóně. Pětadvaceti zákroky k němu pomohl Cam Ward.
Osm zápasů čekal Tomáš Hertl na další branku. V sobotním střetnutí s NY Islanders ho trenér Todd McLellan přeřadil z první do čtvrté formace, ale český útočník to nevzal jako potupu, nýbrž motivaci. Když dostal v 11. minutě příležitost v přesilovkové formaci, střelou zblízka po Wingelsově přihrávce překonal Jaroslava Haláka a srovnal na 1:1. Dvě jedničky vydržely na tabuli až do půlky závěrečné třetiny, kdy Couture se Sheppardem posunuli Sharks ke dvou bodům.
Ve 23. minutě ještě washingtonský Braden Holtby Ondřeje Paláta vychytal a Caps z protiútoku skórovali. O sedm minut později už byl loňský aspirant na Calderovu trofej se svojí střelou bez přípravy úspěšnější. Zanedlouho kolegu z Tampy Bay napodobil Nikita Kučerov, ale hosté ještě do přestávky stihli vyrovnat při Palátově vyloučení. Na defenzívu si trenér Blesků Jon Cooper postěžoval, k výkonům vepředu neměl námitek – zvláště, když Jason Garrison v úvodu třetí třetiny zařídil výhru 4:3. Bitkařskou vložkou ji okořenil Radko Gudas.
Třetí čisté konto během čtyř zápasů, takovou bilancí se může pochlubit Marc-Andre Fleury z Pittsburghu. Po fyzické stránce označil nulu proti Buffalu za nejsnazší, po psychické to prý taková pohoda nebyla. Sabres na něho vyslali pouze osmnáct střel. Zato Penguins využili příležitosti vylepšit si statistiky – dvěma brankami a asistencí přispěl k vítězství 5:0 Chris Kunitz, Jevgenij Malkin měl bilanci opačnou. Tři nahrávky vyslaly Sidneyho Crosbyho na pozici lídra NHL.
O dva body zpět je Jakub Voráček, který si v sobotu připsal jednu asistenci. Neúspěšnou dorážku kladenského odchovance uklidil za čáru Vincent Lecavalier, osm sekund zbývajících do sirény ale Letcům už na Floridě nestačilo. Krátce předtím inkasovali v oslabení z hole jedničky letošního draftu Aarona Ekblada (premiérový gól v kariéře) a prohráli 1:2.
Dalším v ligových statistikách je Tyler Seguin z Dallasu, ten vyšel včera zcela naprázdno. Podobně dopadla v Minnesotě i většina jeho spoluhráčů. Vernon Fiddler sice ve 34. minutě korigoval stav, ale v dalším průběhu vyšly Divochům dvě přesilovky a rezultoval z toho výsledek 4:1. Poprvé v novém působišti se trefil Thomas Vanek, a to právě při početní výhodě, kde Wild čekali na úspěch dlouhých devět utkání – to byl nový klubový rekord.
David Krejčí ze zdravotních důvodů na poslední chvíli vypadl z bostonské sestavy pro duel se Senátory, ale trenéři za něho měli víc než schopnou náhradu. Matt Fraser dvěma brankami v prostřední části hry zajistil Medvědům potřebné základní kameny, na nichž mohli postavit výhru 4:2.  Ottawský Erik Karlsson, vítěz Norrisovy trofeje z roku 2012, byl u všech čtyř inkasovaných branek.
Čtyřicet pět zákroků předvedl James Reimer z Toronta proti Chicagu, a ani to skoro nestačilo. Javorové listy ale nakonec soupeře udolaly 3:2, stým gólem v NHL (rovnajícím se zároveň stému bodu v dresu kanadského týmu) k tomu přispěl James van Riemsdyk. Leafs zvítězili potřetí v řadě.
Série úspěchů Canucks je ještě o jeden zápas delší po včerejším vítězství 3:2 nad Edmontonem. Vyrovnané utkání rozhodl ve 45. minutě Derek Dorsett, když při oslabení vystihl nesmyslnou rozehrávku Bena Scrivense. Olejáři kromě bodů přišli také o svého nejproduktivnějšího muže Taylora Halla, který si na začátku druhé třetiny při nárazu do brankové konstrukce zřejmě poranil nohu. Ryan Miller byl úspěšný i při svém desátém startu proti Edmontonu.
Nejdéle se v sobotu hrálo v St. Louis, kam zavítalo Colorado. V normální době padlo na každé straně po dvou brankách: za Bluesmany se o to postaral Vladimir Tarasenko, za Laviny přesilovkové formace dirigované Nathanem MacKinnonem (1+1). Při neúčasti T.J. Oshieho vsadili trenéři Blues během nájezdů mimo jiné na bývalého hráče Avalanche Joakima Lindströma a on jako jediný poslal kotouč do sítě.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -