- Reklama -

Pavelec vymazal Ovečkina a spol., Voráček zpět ve hře o trofej. Vrbata a Plekanec v hlavních rolích

- Reklama -

Čtvrté vítězství v řadě, navíc poprvé po třech a půl měsících s nulou. Ondřej Pavelec září v brankovišti Winnipegu v době, kdy je to nejvíce potřeba. Na hradbách, které vystavěl, v sobotu 28krát ztroskotali nájezdníci z Washingtonu včetně dosavadního lídra statistik Alexandra Ovečkina. Kapitána Capitals pustila obrana Tryskáčů do zakončení pouze dvakrát.
Ofenzívu dirigoval Mark Scheifele, jenž ve 12. minutě nahrál svému jmenovci Stuartovi na úvodní gól a v polovině utkání byl na konci úspěšné přesilovkové akce. Jets si po výhře 3:0 upevnili osmou příčku v Západní konferenci, na obhájce titulu z Los Angeles mají čtyřbodový náskok.
Před Ovečkina se v dostizích o Art Ross Trophy dostal pittsburghský Sidney Crosby (ještě o něm bude řeč), naše fanoušky ale těší především fakt, že na ruského útočníka se dotáhl Jakub Voráček. Při návštěvě Philadelphie v Edmontonu asistoval kladenský rodák u tří branek svého mužstva – dvakrát z jeho přihrávek těžil Claude Giroux, jednou Michael Raffl.
Na opačné straně kluziště byl ovšem stejně produktivní Ryan Nugent-Hopkins (2+1), jehož výkon se navíc výrazněji promítl do týmového hodnocení. Jednička draftu 2011 už po jednapadesáti sekundách otevřela skóre a ve třetí minutě nastavení ho také uzavřela na 5:4 dorážkou Nikitinovy střely.

Referát z utkání mezi Montrealem a San Jose bychom mohli prezentovat jako upravený mix předchozích dvou zpráv. Jednak v něm zazářil další z bývalých Kladeňáků, jednak z něho vyšel bez poskvrny muž s lapačkou. Tomáš Plekanec si v 19. minutě vyměnil kotouč s Alexem Galchenyukem a vstřelil gól, který byl později označen za vítězný, protože Carey Price z 29 pokusů nedovolil Žralokům skórovat ani jednou. Plekanec v závěru ještě asistoval u Gallagherovy branky při soupeřově power play.
Priceův shutout měl pořadové číslo 34, čímž se v historických tabulkách Habs vyrovnal čtvrtému Billu Durnanovi. Kanadský gólman zároveň zaokrouhlil počet svých vítězství v sezóně na čtyřicet. Pokud ve zbytku základní části dovede Canadiens ještě ke třem výhrám, vytvoří nový klubový rekord.
Pod taktovkou Radima Vrbaty se odehrál zápas mezi Vancouverem a Los Angeles. Český útočník se dvěma body zasloužil o veledůležitou výhru 4:1 a po zásluze byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Mladoboleslavský rodák nejprve ve 35. minutě asistoval u vyrovnávací trefy Nicka Bonina, v čase 44:31 pak poslal hosty do vedení 2:1. Při dvojnásobné přesilovce Kosatek vypálil Alexander Edler, puk se odrazil od zadního mantinelu přímo k Vrbatovi, který se téměř z nulového úhlu trefil pod horní tyčku.
Na gólmana Eddieho Läcka z 25 střel vyzrál pouze Marián Gáborík. Střeleckou parketu mu pomohl připravit slovinský centr Anže Kopitar, který tak zaokrouhlil svoji ligovou bilanci na 600 bodů. Mezi oběma soupeři je po včerejším výsledku čtyřbodový rozdíl ve prospěch Canucks.
A je mezi nimi také Calgary, které podlehlo Columbusu 2:3 v prodloužení. V zápase přitom dvakrát vedlo, podruhé ve 23. minutě po zaváhání Sergeje Bobrovského při rozehrávce, jež potrestal Jiří Hudler. V závěrečné třetině ale chyboval na opačné straně také obránce Russell, čehož využil ke srovnání Arťom Anisimov. V nastaveném čase dorazil bývalé spoluhráče svým druhým gólem Rene Bourque.
Hudler si 26. gólem v sezóně vytvořil nový osobní rekord. Blue Jackets poprvé ve své historii stoprocentně zvládli výlet na západ Kanady (tedy sérii zápasů s Edmontonem, Vancouverem a Calgary) a šestou venkovní výhrou v řadě vyrovnali svůj předchozí nejlepší výkon z roku 2011.
Posledním z Čechů, který si v sobotu vylepšil statistiky, byl Aleš Hemský, jenž v duelu mezi Dallasem a Chicagem asistoval u přesilovkové trefy Shawna Horcoffa. Po závěrečné siréně se s ostatními spoluhráči sjel ke Karimu Lehtonenovi, aby mu pogratulovali k pátému shutoutu v sezóně. Finský gólman k němu potřeboval 33 zákroků. Stars zvítězili 4:0.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Slibovali jsme Sidneyho Crosbyho, tady je. Při návštěvě Pittsburghu v arizonském Glendale byla jeho role zpočátku rozporuplná. Kojoti se na něm sice během úvodních pěti minut dvakrát vyfaulovali, ale hned při první přesilovce přišel o kotouč a soupeř z toho těžil. Až ve druhé polovině si kapitán Tučňáků vylepšil pověst. Nejprve byl na počátku rozhodující akce Daniela Winnika, poté dal střelou do prázdné klece výsledku konečnou podobu 1:3.
Dalšímu z adeptů na vítězství v kanadském bodování John Tavares přidal v sobotu pouze asistenci, ale do kabin také odjížděl spokojený. Ostrovanům se v utkání s New Jersey vrátil mezi tyče uzdravený Jaroslav Halák a hned z toho byl shutout, pro slovenského reprezentanta 35. v kariéře. Nepřekonal ho ani Patrik Eliáš, který nastoupil za Ďábly po třízápasové zdravotní pauze. Ostrované se díky výhře 3:0 udrželi v Metropolitní divizi na druhém místě před Tučňáky.
Vedení ve skupině patří nadále druhému newyorskému klubu. Ve střetnutí s Carolinou sice Jezdci nepředvedli výkon, na který by mohli být kdovíjak pyšní, ale počítají se body a ty získali. Za vyrovnaného stavu 2:2 dospěl zápas až k nájezdům, v nichž se prosadil pouze Mats Zuccarello. Na Rangers dnes čeká souboj s nejlepším týmem soutěže z Anaheimu.
Pětašedesát minut nerozhodlo ani duel Floridy s Bostonem, ke slovu tedy musely přijít rychlé ruce a dobře postavená lapačka. Jejich vlastníky byli Brandon Pirri a Roberto Luongo. Panteři zdolali Bruins po předchozích devíti neúspěšných pokusech a v tabulce Východní konference na něj ztrácejí už jen čtyři body.
V základní hrací době padlo na každé straně po jedné brance, bez českého zápisu. Tři minuty před sirénou promarnil velkou příležitost bostonský David Pastrňák. Jeho spoluhráč David Krejčí sice absolvoval dopolední rozbruslení, ale počtrnácté v řadě kvůli zranění kolena v sestavě chyběl. Jaromír Jágr nastoupil k 1540. zápasu v NHL, čímž vyrovnal v historických tabulkách dvanáctého Johny Bucyka.
Mezi Pantery a Medvědy, tedy na devátém místě, je vměstnaná Ottawa. Senátoři už sice nemohou spoléhat na to, že Andrew Hammond nepustí více jak dva góly, ale pořád jsou schopní skórovat víckrát než protivníci, což jediné hraje v téhle době roli. V kanadském derby s Torontem sice dvakrát přišli o dvoubrankový náskok, ale Kyle Turris je dvěma trefami v závěrečných minutách druhé a třetí třetiny vrátil na koně. Po hitu Erica Brewera nedokončil utkání Milan Michálek.
Bohatý sobotní program National Hockey League odstartovalo odpolední utkání v St. Paul, které svedlo dohromady dva velké rivaly z Centrální divize. Lepší formu předvedla Minnesota, která na domácím ledě v Xcel Energy Center porazila St. Louis 6:3. O šest branek Divochů se postaralo šest různých střelců. Třemi body (1+2) se předvedl kanadský křídelník Justin Fontaine, který byl vyhlášen nejlepším hráčem večera. Výborně mu sekundoval Jonas Brodin, švédský obránce zaznamenal gól a asistenci. Naprosto shodnou bilanci měli na straně poraženého celku Jaden Schwartz a Vladimír Tarasenko.
Zaváhání Bluesmanů využil Nashville, po vítězství 3:0 nad Buffalem se s nimi bodově srovnal na čele Centrální divize. Predátoři ale mají odehráno o jedno utkání více. Hlavního hrdinu při pohledu na skóre není třeba dlouho hledat, Pekka Rinne se při čtvrtém shutoutu v sezóně předvedl 24 zákroky. Matt Hackett na druhé straně odolával do 35. minuty, kdy se Preds podařilo využít přesilovku, zbylé dva góly vstřelili v poslední třetině.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -