- Reklama -

Penguins vyrážejí za soupeřem, přichází čas HBK line

- Reklama -

V letošním play off uspěl Pittsburgh na soupeřových kluzištích pětkrát z osmi pokusů. Venku nastřílel 26 branek. U sedmi z nich je jako autor uveden někdo z trojice Carl Hagelin, Nick Bonino, Phil Kessel.
Oficiálně je označovaná jako třetí, ale vzhledem k tomu, že všichni její členové figurují mezi pěticí nejproduktivnějších mužů Penguins, jde skutečně jen o formální pojmenování. Z padesáti získaných bodů jich dvacet posbírali v bílých dresech, tedy jako hosté, takovou bilancí se další útoky klubu z Pennsylvánie pochlubit nemůžou.
„Je to sice třetí formace, ale má v sobě elitního útočníka (Phila Kessela), který jako elitní vskutku hraje,“ říká bývalý obránce Scott Stevens, který dnes pracuje jako hokejový analytik pro NHL Network. „Pro soupeře je to velké dilema. Penguins ukazují, že mají pořádně nabitou soupisku.“
Sidney Crosby v čele první lajny, Jevgenij Malkin jako vedoucí druhého útoku, Kessel až ve třetím sledu. Už z těchto jmen jde hlava kolem, pittsburghský orchestr navíc není slabý ani v doprovodné sekci.
„Samozřejmě pomůže, když máte tři nebo dokonce čtyři útoky, které jsou schopné každý večer dávat góly,“ říká Bonino. „Jejich trenéra to nutí k zamyšlení, koho postavit proti komu.“
Kouč Žraloků Peter DeBoer musí chtě nechtě souhlasit. „Máme s tím problém nejen my, ale i týmy před námi. Kessel, Crosby a Malkin ve třech různých útocích – vždyť každý z nich vydělává víc než kdokoliv z našeho mužstva. Po celé play off s tím měli soupeři Pens problémy,“ uznává šéf střídačky San Jose.
Jeho protějšek Mike Sullivan si může spokojeně mnout ruce nad kvalitou „materiálu“, s nímž pracuje. Paradoxní je, že na sílu souznění mezi členy HBK útoku přišel až v polovině března, kdy mu vypadl ze sestavy zraněný Malkin. Když se ruská hvězda na začátku play off vrátila do hry, musela se smířit s tím, že její místo mezi obvyklými parťáky Kesselem s Hagelinem má zabrané Bonino.
„Myslím, že Geno se adaptoval na novou situaci. Stal se z nás tým, který už nestojí na jednom, dvou nebo třech hráčích, když chce každý večer vyhrávat,“ těší Sullivana.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -