- Reklama -

Peníze nebo úspěch? Ďáblové chtějí posílit ofenzívu, ale kdo se dobrovolně upíše skomírajícímu klubu?

- Reklama -

Druhá nejslabší produktivita v konferenci, třetí nejhorší v soutěži. Nedostatek ofenzivního „materiálu“ trápí Ďábly z New Jersey již třetí sezónu po sobě. Není tedy divu, že se generální manažer Lou Lamoriello bude přes léto poohlížet po schopném střelci, který by vdechl nový život útočným formacím jeho týmu.
Má to ale dva háčky. Volný trh letos nebude bůhví jak přesycen kvalitními forvardy a New Jersey momentálně nepatří mezi zrovna vyhlášené destinace. Ďáblům unikne třetí rok po sobě účast ve vyřazovací části, navíc není vůbec jasné, zdali bude před 1. červencem rozhodnuto o tom, kdo se v příští sezóně ujme role hlavního kouče.


Vstupte do světa statistik NHL


Pro potenciální útočné posily – Matta Beleskeyho, Mikea Ribeira, Carla Söderberga či Justina Williamse – to nejsou zrovna lákavé předpoklady pro úspěšnou budoucnost amerického klubu.
„Tohle mě netrápí. O tom budou rozhodovat jiní. Ale minulý rok k nám přišel Mike Cammalleri, který patřil k TOP hráčům na volném trhu. Já a Andy Greene jsme podepsali s klubem nové smlouvy, takže jsme zároveň odmítli vstoupit mezi volné hráče,“ řekl gólman Cory Shneider.
„Hráči, kteří nemají kontrakt pro nadcházející sezónu, budou hledat mužstvo s vítězným potenciálem. A myslím si, že New Jersey takovým je –poslední léta to sice nedokazují, ale z historického hlediska se jedná o velmi úspěšnou organizaci. A to je důležitý faktor,“ dodal americký brankář.

Mike Cammalleri (na snímku), který v červenci minulého roku podepsal s Ďábly pětiletý kontrakt na 25 miliónů dollarů, rovněž zastává názor, že přivést nové hráče do New Jersey nebude tak nadlidský výkon, jak se to může na první pohled jevit.
„Neměl by to být takový problém. Ale nechci znít tak, že bychom měli přijímat každého bez ohledu na to, jestli vůbec chce být součástí tohoto klubu nebo ho ženou jiné motivace. Nicméně já jsem v New Jersey naprosto spokojený. Je to tady skvělé jak po hokejové stránce, tak pro každodenní život. Propojení obou světů funguje na jedničku. Musím říci, že pro každého hokejistu by to měla být velmi žádoucí destinace.“
Devils budou mít dostatek prostoru pod platovým stropem, aby si mohli dovolit nějakou tu tučnější smlouvičku. A tak bude záležet zejména na tom, kdo se bude chtít upsat týmu, který v posledních pěti letech pouze jednou rozbořil brány play off. „Každý k tomu přistupuje jinak. Já jsem chtěl jít do týmu, který bude bojovat o play off. Ale pro některé hráče to není směrodatné. Chtějí se hlavně finančně zabezpečit,“ řekl útočník Scott Gomez.
„Ale pokud vám na stole přistanou smluvní nabídky, které jsou totožně peněžně ohodnocené, pak asi každý volí tým s většími šancemi na play off. Když máte tu příležitost, je přece logické, že raději zvolíte mužstvo se silnějším hráčským potenciálem,“ dodal americký útočník.

- Reklama -

Jak už bylo řečeno, mezi důležitá kritéria musíme řadit i to, jak rychle a koho vlastně vybere Lamoriello za nového kouče svého týmu. „To hraje velkou roli. Někdy stačí málo a upadnete v nemilost vašeho trenéra. Nebo může dát přednost jinému, typově podobnému hráči ve vašem celku. Bezpochyby je tak postava kouče významným kritériem při zvažování nového angažmá. Přece jen je to člověk, který rozhoduje o sestavování formací a systému hry,“ řekl Gomez.
„Je to byznys. Každý hokejista, který se rozhodne otestovat status volného hráče, zjišťuje, jaká je jeho cena na trhu. Chce si zajistit co nejlepší finanční podmínky pro sebe a svoji rodinu. Ale když můžete jít do týmu, který vede třeba váš bývalý trenér, pak to může hrát klíčovou roli při výběru nového celku,“ dodal Gomez.
Mike Cammalleri sice nebere pozici trenéra na lehkou váhu, ale jako hlavní bod ve volbě nového klubu spatřuje spíše vhodnost místa pro život jako takový. „Nevím, jakou reputaci má New Jersey, ale já jsem za svoji kariéru působil ve čtyřech klubech NHL a tato lokalita vám nabízí vše potřebné, co si jen hráč může přát. Snad jen pokud hledáte teplejší podnebí, tak zvolíte Floridu nebo Kalifornii.“
Je nepravděpodobné, že by si Devils mohli vykoupit zářnou budoucnost pouhými podpisy volných hráčů (o což se ostatně pokusili už loni). Ale určitou vzpruhu stávajícímu kádru to bezpochyby přinést může.
„Máme tady dostatek mladých, nadějných hráčů. Dospěli jsme do bodu, kdy se karta obrací a před námi se rýsují lepší časy. V kabině vládne přátelská atmosféra, nesžírají nás rozbroje mezi hráči jako v případě jiných týmů. Lidé navíc často zapomínají na to, jak krásným městem vlastně New Jersey je. A pokud by vám to nestačilo, tak New York je coby kamenem dohodil,“ dodal Gomez.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -