- Reklama -

Perfekcionista každým coulem. Takový je Henrik Lundqvist

- Reklama -

Svým postojem k hokeji v mnohém připomíná Jaromíra Jágra či Dominika Haška. Trénuje v době, kdy ostatní už leží v posteli nebo z ní ještě nevstali, štve ho každá porážka a inkasovaná branka. Henrik Lundqvist patří k velikánům současné NHL i světového hokeje, může se pochlubit zlatou a stříbrnou medailí z olympiády, ale k polehávání na vavřínech není stvořený. Stále ho cosi žene kupředu, a není to jen nesplněný sen o zisku Stanley Cupu.
„V den, kdy si pomyslíte, že už nemůžete být lepší, vás někdo rychle předstihne,“ říká v rozhovoru pro švédský list Expressen. „Vždycky můžete být lepší, pokaždé jsou věci, které se dají vylepšit. Nemůžete žít jen z dřívějších zásluh.“
Perfekcionista, workoholik, hokejový blázen. Tak popisují 33letého gólmana všichni, kdo ho blíže poznali. On sám o sobě říká: „Jsem člověk, který se hokeji věnuje hodně intenzivně, snažím se soustředit a připravit na každý zápas. Když jdu do utkání dobře připravený, cítím se v pohodě. Každý zápas je hodně stresující, máte v něm mnohem víc práce, než si lidé myslí.“

V New Yorku, který se stal jeho druhým domovem, je pod bedlivým dohledem trenéra Benoita Allairea. Spoustu času spolu tráví nejen na ledě, ale také u videa při rozboru situací z úspěšných i méně úspěšných duelů.
„Osmdesát až devadesát procent vašeho výkonu určuje psychika. Na téhle úrovni trénují všichni tvrdě a mají patřičnou technologii. Psychika rozhoduje o tom, zda chytnete nějaký puk navíc. A spousta zápasů je právě o jednom puku, končí výsledky jako 2:1 nebo 3:2,“ připomíná rodák z Are.
Odtud vedly jeho kroky přes mládežnické výběry Rögle do Frölundy, kde se poprvé představil mezi dospělými v sezóně 2000-01. O pět roků později už oblékl dres Jezdců. V té době se také rozešly jeho dosud společné cesty s dvojčetem Joelem. Útočník byl draftován Dallasem, za který si poprvé zahrál až v sezóně 2006-07.

„Když jsem poprvé nastoupil proti němu, byla to výjimečná událost. Bylo to hodně sentimentální, měl jsem o čem přemýšlet celý den,“ říká brankář loňských finalistů NHL.
Zatímco Joel svoji zámořskou misi po třech letech ukončil a vrátil se do Frölundy, Henrik dál kráčí za svým velkým cílem. „Sen o vítězství ve Stanley Cupu je mým hlavním hnacím motorem,“ přizná. „Ten si chci ještě splnit a udělám všechno, abychom pohár vyhráli.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -