- Reklama -

Perry a Getzlaf: Nerozlučná dvojice stojí před velkou výzvou

- Reklama -

Ti dva jsou jako dvojčata. Anaheimské Kačery táhnou bok po boku už řadu let. Jsou stejně staří, urostlí, v NHL debutovali ve stejný den, společně vyhráli Stanley Cup a dvakrát olympiádu. Oba jsou vynikající hokejisté a také nepříjemní, tvrdí chlapi, proti kterým soupeři neradi nastupují. Dnes večer je čeká velká bitva, sedmý zápas finále konference proti Chicagu. Jde o postup do finále Stanley Cupu proti Tampě Bay. Corey Perry a Ryan Getzlaf mají před sebou velkou výzvu.
Charismatický kapitán Getzlaf: Vždycky chci vyhrát
Oběma bylo tento měsíc třicet. Getzlafa, rodáka z Reginy v provincii Saskatchewan, si Kačeři vybrali v prvním kole draftu 2003 jako celkovou devatenáctku. Milovník moře a wake-boardingu býval na střední také vynikajícím hráčem baseballu a volejbalu.
Je prototypem moderního power forvarda. Střílí góly, hraje důrazně, rozdává hity, klidně se i popere. A podobně jako Perry není žádný svatoušek (jednou na MS na sebe třeba upozornil drsným faulem v zápase proti Slovensku).
Je to zkrátka komplexní hokejista a jeho přítomnost je na ledě vždy znát, soupeř ji pocítí na vlastní kůži. V posledních letech navíc dospěl a Ducks v něm mají výborného kapitána a jednu z nejrespektovanějších osobností v lize. Charismatický lídr také rád mluví s médii, což je jedna z mála věcí, ve kterých jsou s Perrym odlišní. Jeho parťák je totiž spíš uzavřenější a tolik toho nenamluví.
Když Ducks získali v roce 2007 svůj zatím jediný Stanley Cup, byl v play-off jejich nejproduktivnějším hráčem. V jednadvaceti duelech nasbíral sedmnáct bodů a výrazně tak přispěl k tomu, že Teemu Selänne mohl konečně pozvednout nad hlavu stříbrný pohár.
„Chcete být chlapem, ke kterému všichni v kabině vzhlížejí. Myslím, že jsem si tuhle pozici vybudoval. Doufám, že jsem si céčko zasloužil, nebylo mi dáno jen tak za nic,“ komentuje svou kapitánskou roli.
A co říká na to, že s Perrym nejsou zrovna oblíbení v arénách soupeřů? „Byl bych rád, kdyby více nenáviděli jeho, než mne,“ říká se smíchem a ukazuje na svého parťáka. „Když hrajete venku a děláte určité věci, lidé mají tendenci soupeře nenávidět.  Pro nás je to jedině dobře,“ neláme si s tím hlavu.
Na dotaz, jakým směrem by se ubírala jeho kariéra, kdyby vedle sebe neměl Perryho, bez mrknutí oka odpověděl: „Pravděpodobně už bych měl dva Stanley Cupy.“
Před pár týdny oslavil třicítku, starý si ale rozhodně nepřipadá. „Jsem v lize už deset let. Byla to dlouhá cesta, ale stále mi to přijde jako včera, kdy jsme sem přišli. Je to docela divné,“ říká.
Otec tří dětí už v kariéře vyhrál, co se dalo. Co ho žene stále dopředu? „Jako hokejista, jako profesionál, chcete stále víc. Vždycky mě učili, že když něco dělám, mám to dělat naplno. Takový je můj přístup každou sezónu. Každý rok máme příležitost vyhrát, a to je to, co chci. Vždycky chci vyhrávat, ať už jezdím na kole nebo hraju hokej na ulici.“
Perry: Kanonýr, co se dokáže dostat soupeři pod kůži
Ve stejném roce jako Getzlafa si Kačeři vybrali v draftu i jeho o šest dnů mladší „dvojče“, Coreyho Perryho. Ten přišel na řadu také v prvním kole, jen o pár míst později, jako 28. v pořadí. Od té chvíle začala jejich společná cesta hokejovou kariérou.
Podobně jako Getzlaf se významně podílel na zisku Stanley Cupu v roce 2007, Kačerům přispěl na vítězné cestě patnácti body v jednadvaceti zápasech. Pro oba se přitom jednalo o jejich teprve druhou sezónu v NHL.
Urostlý útočník je rozeným střelcem, ale také zvládá hru dozadu a je zdatným provokatérem. Soupeřům se zkrátka dokáže dostat pod kůži. Sem tam něco peprného prohodí, neváhá soupeře naremplovat na mantinel nebo šťouchnout hokejkou.
Sám o sobě říká, že kdyby nebyl hokejistou, pravděpodobně by se živil golfem nebo by se stal učitelem, ostatně mezi jeho sportovní vzory patří Joe Sakic a Tiger Woods.
Kouč Boudreau: Tohle je jejich tým
Když se nedaří, trenéři často sáhnou ke změnám a točí sestavu. To ale není případ téhle dvojice. Kouč Boudreau je nechává v prvním útoku vedle sebe a maximálně jim důvěřuje.
„Opravdu věřím tomu, že tohle je teď tým Ryana a Coreyho. Máme v týmu mladé kluky, kteří k nim vzhlížejí, stejně jako oni kdysi vzhlíželi k lídrům, jako byli Selänne nebo Koivu.“
Jeho slova potvrzuje Patrick Maroon. „Když tihle dva kluci mají svůj den, jsou nezastavitelní. Jsou skvělí v ofenzivě i defenzivě, a když mají formu, není v NHL nikdo, kdo by je zastavil.“
Oba dva zkrátka vyrostli ve velké hvězdy NHL. Každý z nich je dobrý sám o sobě, ale společně jsou ještě nebezpečnější. Ducks mají sice kvalitní a široký kádr, přesto budou dnes večer spoléhat zejména na svá hlavní esa.
Na druhé straně bude stát jiné výtečné duo – Kane a Toews. Předčí Perry a Getzlaf opěvované hvězdy Chicaga? To v tuto chvíli ještě nevíme. Každopádně je to pro ně velká výzva.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -