- Reklama -

Pět nejlepších útoků NHL

- Reklama -

Fanda NHLSložit skutečně fungující formaci, kdy si její členové vyhoví a vzájemně se doplňují a podávají ty nejvyšší výkony, je doslova alchymií. Do hry vstupuje spousta faktorů, od jednotlivých hráčských atributů až třeba po vzájemné sympatie a kamarádství mimo led. Pojďte se s námi podívat na pět nejnebezpečnějších útočných řad současnosti.

Marchessault-Karlsson-Smith
Ano, poslední ročník se těmto třem rozhodně nevydařil tolik jako před dvěma lety v premiérové sezoně Zlatých rytířů. Přesto při plném počtu hráčů na ledě spolu strávili skoro 820 minut, což ukazuje na to, že s jejich spoluprací panuje v nevadské poušti spokojenost.
Všichni tři jsou nyní v optimálním hokejovém věku (Jonathan Marchessault a Reilly Smith mají 28 let, Williamu Karlssonovi je 26) a pokud je nerozdělí trejd, budou na svoji souhru spoléhat ještě pár sezon. Dohromady zabírají pod platovým stropem 15,9 milionů dolarů, což z nich dělá jednu z nejlevnějších trojic v tomto seznamu. Každý ze zmíněného tria zaznamenal svůj dosud nejvydařenější (bodově) ročník v sezoně 2017-2018. V uplynulém roce jim klesla bodová produkce, přesto se všichni přehoupli přes padesátibodovou hranici. Každý z nich navíc zůstal v pozitivních číslech ve statistice +/-.
Gaudreau-Monahan-Lindholm
Fanda NHL
Letka z Calgary bombardovala obrany ostatních týmů neustálými nálety v uplynulém ročníku. Schovat se před ní bylo prakticky nemožné. Nejvýraznější postava trojice, Američan Johnny Gaudreau, se zastavil jediný bod před hranicí 100 bodů. Avšak ani jeho kanadský centr Sean Monahan či švédské pravé křídlo Elias Lindholm nezůstali pozadu, když nasbírali 82, respektive 78 kanadských bodů. Pro posledně jmenovaného se navíc jednalo o první rok v Kanadě, dá se tudíž očekávat, že jejich souhra bude s postupujícím časem ještě lepší a pro obrany soupeřů ničivější.
Flames měli třetí nejlepší ofenzivu především díky příspěvku této útočné formace. Plameny navíc mohou hledět do budoucnosti s velkým optimismem, když nejstaršímu Gaudreovi bude začátkem letošního ročníku teprve 26 let. Všichni tři navíc mají podepsané dlouhodobější kontrakty. První by měl vyjednávat právě „Johnny Hockey“ v průběhu ročníku 2021-2022. Monahan má kontrakt do konce sezóny 2022-2023 a Lindholm ještě o rok déle.

Hyman-Tavares-Marner
Tato formace je s otazníkem. Jestli se znovu obnoví, záleží na tom, jak dopadnou vyjednávání Maple Leafs s Mitchem Marnerem, jenž se po uplynulém ročníku stal chráněným volným hráčem (o nesnadných jednáních jsme psali ZDE).
Ústřední postavou celé formace je zkušený John Tavares, který se do rodného Toronta vrátil jako volný hráč po necelé dekádě u New Yorku Islanders. Zanedlouho devětadvacetiletý Kanaďan přepsal svá ofenzivní maxima (47 branek a 88 bodů). Marner mu z pravého křídla vydatně sekundoval, a dokonce jej v konečném bodovém součtu překonal (94 bodů). Třetím do party je Zach Hyman, jenž si užívá relativní anonymity vedle obou zmíněných borců. Subtilní sedmadvacetiletý pravák i přesto dokázal poprvé v kariéře nastřílet přes 20 branek.
Mimořádné na této trojici je fakt, že všichni jsou narození v okolí Toronta. Jejich spolupráce tak nese punc lokální kvality. Jak jsme však již v úvodním odstavci předesílali, není jisté, zda tato formace neztratí jednu třetinu. Náročná vyjednávání s Marnerem jsou zatím zahalena spekulacemi a nejasnostmi.
Marchand-Bergeron-Pastrňák
Nebýt křehkého zdraví především Patrice Bergerona a Davida Pastrňáka, možná by byli i vůbec nejlepší a nejvýkonnější formací současné NHL. Oba zmeškali dohromady 33 utkání. Hlavně Bergerona po celou kariéru limitují všelijaká zranění a často musí hrát se sebezapřením, což ale fanoušci Bostonu náležitě oceňují.
Mají skvěle rozdělené role. Bergeron je vůdce, ten, který svým příkladem všechny strhne a nese prapor. Brad Marchand je borec na černou práci, provokatér, který umí na ledě rozpoutat peklo. Navíc si slušně rozumí s pukem na hokejce. Pastrňák je pak volnomyšlenkář, kouzelník s pukem, na kterého se chodí dívat davy.
V základní části uplynulého ročníku spolu nastoupili pouze do 46 utkání, přesto pokaždé byli dominantní silou, která jako kdyby nepoznala výkyv formy. Za vše hovoří statistiky z play-off, kdy dokázali dotlačit Bruins do finále a Marchand byl společně s Ryanem O’Reillym nejproduktivnějším hráčem vyřazovacích bojů.
Landeskog-MacKinnon-Rantanen
Mrazivá síla z denverských hor. Žádná formace v uplynulém ročníku spolu při vyrovnaném počtu sil na ledě nestrávila tolik času (téměř 825 minut). Kouč Colorada Jared Bednar na nich stavěl hru a učinil z nich základní pilíř mužstva, které se v posledních letech spíše hledalo a potácelo v nevyrovnanosti.
Největší hvězdou je Nathan MacKinnon, jednička draftu 2013, jemuž stejně jako Gaudreauovi z Flames unikla meta 100 kanadských bodů v sezoně o jediný zápis. Na levém křídle hrající kapitán Avalanche Gabriel Landeskog zajišťuje intenzivní dohled a přísun zkušeností oběma mladším kolegům. Urostlý Mikko Rantanen opět posunul své ofenzivní maximum a podobně jako Marner se po uplynulém ročníku stal chráněným volným hráčem a dosud novou dohodu nepodepsal. Už kvůli výtečným výkonům ve vyřazovacích bojích (14 bodů ve 12 zápasech) očekává, že Colorado naplní jeho kapsy hromadami bankovek.
Titulní foto: Icon



- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -