- Reklama -

Pět velkých otázek před juniorským šampionátem

- Reklama -

Tradiční vánoční turnaj hokejových talentů dnes začíná. Mistrovství světa hráčů do 20 let tentokrát hostí kanadská města Vancouver a Victoria v provincii Britská Kolumbie.
Pojďte se s námi podívat na pět otázek, které si kladou (nejen) čeští fanoušci.



Kdo je favoritem?

Na papíře vyčnívají čtyři týmy: Kanada, Finsko, Rusko a Spojené státy. Jejich soupisky budí respekt zejména z pohledu počtu nebezpečných střelců.
Země javorového listu je opět největším adeptem na zlato a to i přes absenci talentovaných forvardů Gabea Vilardiho a Alexe Formentona, jež chybí vinou zranění.
Finská soupiska kypí dovednostmi, ale i ona je postihnuta nepřítomností dvou TOP hráčů – Kristiana Vesalainena a Jesperiho Kotkaniemiho.
V silné sestavě se představí Rusko, jehož slabina však může podle zámořských expertů spočívat v nezkušenosti, a Američané, jež budou silní především směrem dopředu.
Mimo elitní čtyřku poutá nejvíce pozornosti Česká republika s hráči AHL Filipem Zadinou, Martinem Nečasem a Martinem Kautem.


Kompletní program MS juniorů 2019


Jak bude vypadat střet dvou TOP prospektů NHL Jacka Hughese a Kaapa Kakka?

Jedno je jisté – bude to zábavné.
Sedmnáctiletý Američan Hughes a stejně starý Fin Kakko, kteří mají být podle expertů dvěma nejvýše postavenými hokejisty na draftu NHL 2019, se proti sobě postaví na Silvestra. Zde je základní přehled, jak se hráčům daří v této sezóně:
Hughes: 25 zápasů – 10+38 (Americká hokejová reprezentace do 18 let),
Kakko: 27 zápas – 9+11 (nejvyšší finská soutěž).
Tato čísla je nutné zasadit do kontextu. V rámci americké hokejové reprezentace do 18 let se hraje proti univerzitním týmům a oponentům z USHL, zatímco Kakko je „hozen do vody“ a čelí soupeřům z elitní evropské ligy. V obou případech se každopádně jedná o působivé výsledky.
Předpokládanou jedničkou draftu bude pravděpodobně i nadále Hughes a krátkodobý turnaj na tom nic nezmění. To ale neznamená, že Kakko nemůže svého soka na juniorském šampionátu herně předčit.

- Reklama -

Uspěje nováček z Kazachstánu?

Kazachstán se vrací mezi elitu po dlouhých devíti letech a hned se ocitl v těžké skupině s Američany, Švédy a Finy.
Dobré znamení? Kazaši dokázali v přípravě vyhrát všechna utkání proti kanadským univerzitním týmům, což jim minimálně zvedlo sebevědomí a dodalo odvahu.
Největší šance na výhru ve skupině mají proti Slovákům, avšak i v tomto případě je čeká těžká práce. Asijský celek bude pravděpodobně bojovat o udržení, překvapení se přesto nevylučuje.

Kdo nasbírá nejvíce bodů?

Je logické, že nejvíce bodů nasbírá hráč, jehož tým se dostane daleko v play-off. Vybrali jsme jména, jejichž držitelé  mohou bodově zazářit.

  • Cody Glass (Kanada)
  • Joe Veleno (Kanada)
  • Filip Zadina (Česká republika)
  • Aleksi Heponiemi (Finsko)
  • Eeli Tolvanen (Finsko)
  • Kaapo Kakko (Finsko)
  • Evan Barratt (USA)
  • Jack Hughes (USA)


Na koho se zaměřit v českém výběru?

Letošní český tým je považován za nejsilnější z posledních let. Výběr kouče Václava Varadi překypuje talentem a je považován za černého koně turnaje. Které tři Čechy se vyplatí sledovat nejvíce?
Jakub Škarek: Hbitý gólman, který už podepsal smlouvu s newyorskými Islanders (čtěte ZDE), odchytal v této sezóně ve finské nejvyšší soutěži 16 utkání s průměrem 2,02 inkasované branky na zápas a úspěšností zákroků 92 procent. Jihlavský odchovanec se bez přehánění řadí k nejlepším brankářům ligy.
Jeho zkušenost z loňského šampionátu v Buffalu bude pro úspěch mančaftu klíčová.
Martin Kaut: Bylo to vystoupení na MS juniorů 2018, které upevnilo Kautovu pozici v prvním kole letošního draftu (pořadí si připomeňte ZDE). Devatenáctiletý útočník nasbíral v sedmi zápasech sedm bodů a výrazně se podílel na české cestě do semifinále.
Kaut působí v aktuálním ročníku na farmě Avalanche, kde v 26 duelech nasbíral 12 bodů (5+7). Colorado doufá, že se pardubický odchovanec dostane na stejnou stezku jako Mikko Rantanen a brzy bude válet v NHL.
Filip Zadina: Fanfáry pro šestou volbu draftu 2018.
S předpoklady hrát v NHL a být oporou mužstva bude devatenáctiletý forvard pod důkladným drobnohledem. Na farmě Detroitu v Grand Rapids naskočil od října do 27 duelů, v nichž zaznamenal 17 bodů (8+9). Šest z nich přitom získal v posledních osmi kláních.
Turnaj ve Vancouveru a Victorii mu může usnadnit cestu do NHL. Držme palce!

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -