- Reklama -

Pětibodový Panarin ovládl newyorské derby a nahání McDavida

- Reklama -

V létě patřil Artěmij Panarin mezi nejžádanější hráče na volném trhu a z několika nabídek si vybral tu od newyorských Jezdců, kteří mu nabídli sedmiletou smlouvu v celkové hodnotě 81,5 milionu dolarů.



Někdo možná nad takovou hlavou kroutil hlavou, ale ruský šikula zatím ukazuje, že si zaslouží každý dolar. Naposledy v derby pěti body doslova zničil Islanders, když zaznamenal dvě branky a tři asistence. Jednalo se o jeho druhý pětibodový zápas v kariéře. Mimochodem, pro Rangers to byl druhý zápas v řadě, kdy se někdo blýskl pěti body, minule se takto předvedl zadák Tony DeAngelo.
Panarin, jenž nebyl nikdy draftován, strávil dvě sezóny v Chicagu, kde válel po boku Patricka Kanea (77 a 74 bodů). Když jej Blackhawks, kteří měli potíže s platovým stropem, vyměnili do Columbusu, dokázal, že může být produktivní i bez Kanea (82 a 87 bodů).
Fanshop týmu
Když se v létě upsal Rangers, někteří mu předpovídali, že dopadne jako některé jiné hvězdy, které na Manhattanu vyhořely a byly jen přeplaceným omylem. On ale v průměrném týmu pozdvihl svou hru na ještě vyšší úroveň.
Aktuálně má na kontě po 45 zápasech už 67 bodů (26+41) a v ligovém bodování mu patří třetí příčka (McDavid 71, Draisaitl 70). Oproti edmontonské dvojici má navíc odehráno o dva zápasy méně!
A pokud bychom započítávali pouze body při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, nikdo jich nemá víc než Panarin (McDavid a MacKinnon jsou o osm, resp. deset bodů za ním).
Pokud by stávající tempo udržel, měl by na konci ročníku 122 bodů. Jeho jméno se tak pomalu začíná objevovat v souvislosti s Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny. Jistě, jsou tu další vážní kandidáti – McDavid, Draisaitl, MacKinnon, Pastrňák, Eichel nebo Matthews.
Fandové Rangers si raději ani nechtějí představit, kde by letos bez Panarina byli. V klubové produktivitě má Rus náskok pětadvaceti bodů na druhého Ryana Stromea, který letos prožívá životní sezónu. Bezpochyby proto, že hraje v lajně právě s Panarinem…


Když se novináři zeptali Miky Zibanejada, co si o nové akvizici myslí, přiznal: „Věděl jsem, že je dobrý. Ale netušil jsem, že je TAKHLE dobrý.“
Nad kousky ruského útočníka kroutil hlavou i kouč poražených Barry Trotz. „Měl dneska pět bodů, ale mohl jich mít klidně osm, podle toho, kolik šancí si vytvářeli,“ prohlásil šéf střídačky Ostrovanů.
„Co mi na něm nejvíc imponuje? Že kromě sbírání hromady bodů je taky velmi dobrým defenzivním hráčem. Nejde do zbytečného rizika, vždy je zodpovědný směrem dozadu,“ říká o svém spoluhráči obránce Jacob Trouba.
Včerejším galapředstavením se Rus také zapsal do klubové historie. Jen dva hráči Rangers měli po 45 zápasech sezóny na kontě více bodů než on – Jean Ratelle (79 v ročníku 1971-72) a Jaromír Jágr (69 v ročníku 2005-06).
Zároveň je prvním hráčem Jezdců v historii, který dokázal během devíti zápasů hned šestkrát zapsat minimálně tři body. A druhým, který ve čtyřech domácích utkáních v řadě zaznamenal alespoň tři body. To před ním dokázal pouze Andy Bathgate.
Na Panarinovi je zkrátka vidět, jak moc si život v New Yorku zamiloval a jak ho baví hrát před tamními fanoušky. Vydrží mu tohle bodové tempo? Prožene McDavida a spol. v souboji o Art Ross Trophy, případně Hart Trophy? Uvidíme. Jisté je, že Artěmij Panarin patří k nejzábavnějším hráčům letošního ročníku NHL.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -