- Reklama -

Philadelphie se ptá: Kudy z krize?

- Reklama -

Fanshop týmuNezáviděníhodné časy nastaly letos ve Philadelphii. Klub se v současnosti krčí u dna Východní konference a play-off je vzdálené devět bodů. V posledním měsíci skončil dlouholetý generální manažer Ron Hextall i hlavní trenér Dave Hakstol.
Hextallův vyhazov odůvodnil prezident klubu Paul Holmgren rozdílnými názory na filozofii klubu. Nové angažmá získal někdejší manažer Minnesoty Chuck Fletcher.
Ten přesně dva týdny po svém jmenování propustil Hakstola. Trojice Čechů, kteří ve Philadelphii působí, tak nyní trénuje pod dočasným koučem Scottem Gordonem. Ten doposud šéfoval farmářskému týmu v Lehigh Valley.

Slabí brankáři
Už delší dobu mají Letci problém nalézt spolehlivou brankářskou jedničku. Po zhruba dvě sezony vypadaly nadějně v oranžovo-černém dresu výkony Romana Čechmánka, jenže i ten zůstal za očekáváním. Brankovištěm poté prošla obrovská plejáda jmen, z nichž většinu fanoušci Flyers už zapomněli (Brian Boucher, Michael Leighton nebo třeba Antero Niittymäki) nebo je jejich zbožným přáním na ně zapomenout (Ilja Bryzgalov nebo pozdější dvojnásobný vítěz Vezina Trophy Sergej Bobrovskij).

V současnosti zvesela pokračuje soužení klubu na brankářském postu. V úterý se Flyers stali teprve druhým týmem v historii, který využil do Vánoc služeb hned šesti gólmanů. Naposledy se to „podařilo“ St. Louis Blues v sezoně 2002-2003.
Postupně se na podzim vystřídali v modrém půlkruhu Brian Elliot, Michal Neuvirth, Calvin Pickard, Anthony Stolarz, Alex Lyon a naposledy dvacetiletý nováček Carter Hart. První dva jmenovaní mají tvořit základní gólmanskou dvojici, avšak postrádají potřebnou konsistenci výkonů. Oba navíc trápí častá zranění.
I trojka Anthony Stolarz bude v současnosti minimálně tři týdny chybět kvůli zranění dolní části těla. Pickard zmizel do Arizony, která si jej vzala z waivers listiny. Alex Lyon nepřesvědčil, a tak vedení ukázalo premiérově na Harta.


Spasitel Hart?
Dvacetiletý Kanaďan reprezentoval svoji zemi na loňském šampionátu dvacítek. Letos premiérově chytá v AHL, dosud za Lehigh Valley nastoupil do 17 utkání, kdy si držel průměr 3,05 gólů na utkání a 90,1 % úspěšnost zákroků.
V NHL si odbyl premiéru v úterním zápase s Detroitem. Za renomované „pohřebiště gólmanů“ si připsal dvacet úspěšných zákroků. Stal se tak nejmladším gólmanem po Careym Pricovi, jenž při svém debutu vychytal výhru. Také je druhým nejmladším gólmanem, jenž střežil brankoviště někdejších Rváčů z Broad Street.
Mladý talent pokračuje ve velmi dobře rozjeté kariéře. Za sebou má kromě dvou úspěšných vystoupení na mistrovství světa hráčů do 20 let také tři trofeje pro nejlepšího gólmana juniorské WHL a dvě trofeje pro nejlepšího brankáře CHL. Očekávání jsou v tomto případě veliká.

- Reklama -


Je však moudré položit na bedra dvacetiletého kluka takovou tíhu zodpovědnosti? Minulost přinesla spoustu případů, které hovoří jasně proti. Publikum ve Wells Fargo Center rozhodně neodpouští. Ostatně nemusíte pro náhodný příklad měnit tým. Stačí si vzpomenout, jak po odchodu začal zářit v Columbusu Bobrovskij.
Kam dál?
Nový GM Fletcher se snaží postupovat opatrně na hráčském trhu. Zatím jen nesměle našlapuje okolo potenciálních posil. Je bez pochybností, že Philadelphie nejnutněji potřebuje vyřešit post gólmana. K dispozici by mohli být zkušení veteráni Jimmy Howard z Red Wings nebo starý známý Serej Bobrovskij z Blue Jackets, kterému letos končí smlouva. Každý z nich by mohl fungovat jako zkušený mentor talentovanému Hartovi a pomoci mu v rozletu.
Podobně neuspokojivé výkony letos podávají i hráči St. Louis a GM Doug Armstrong nevyloučil výměny. V takovém případě by se pro Fletchera otevírala možnost získat Alexe Pietrangela či Coltona Parayka do obrany a do ofenzivy zkusit trhnout třeba Vladimira Tarasenka. Mezi odborníky se také zmiňují dvě další jména kandidátů na brzkou výměnu: obránce Kings Jakea Muzzina a útočníka Wild Charlieho Coyla.
Na nového manažera stoprocentně tlačí vedení, aby co nejdříve začal jednat. První musel jít z cesty hlavní kouč, kdo bude následovat?
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -