- Reklama -

Pittsburgh Penguins: Ústup ze slávy nebo návrat na vrchol?

- Reklama -

Generální manažer:
Jim Rutherford
Hlavní kouč:
Mike Sullivan
Kapitán:
Sidney Crosby
Umístění v ročníku 2017-18:
2. místo v Metropolitní divizi (100 bodů)
Play-off 2017-18:
2. kolo (Philadelphia 4:2, Washington 2:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
98 – Jevgenij Malkin (42+56)
92 – Phil Kessel (34+58)
89 – Sidney Crosby (29+60)
Nejlepší střelec 2017-18:
42 – Jevgenij Malkin
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+22 Justin Schultz
Nejtrestanější hráč:
Jevgenij Malkin – 87 trestných minut
Příchody:
Jack Johnson, Matt Cullen
Odchody:
Conor Sheary, Tom Kühnhackl, Matt Hunwick




Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Matt Murray, Casey DeSmith (Tristan Jarry)
Obrana:
Brian Dumoulin-Kris Letang
Jack Johnson-Justin Schultz
Olli Määttä-Jamie Oleksiak
(Chad Ruhwedel)
Útok:
Jake Guentzel-Sidney Crosby-Dominik Simon
Bryan Rust-Jevgenij Malkin-Patric Hörnqvist
Carl Hagelin-Derrick Brassard-Phil Kessel
Matt Cullen-Riley Sheahan- Daniel Sprong
(Zach Aston-Reese)
Shrnutí:
Potřetí v řadě se Tučňáci ze Stanley Cupu nenapili. Po triumfech v letech 2016 a 2017 se tentokrát museli ve druhém kole sklonit před Washingtonem, který to později dotáhl až k poháru. Jádro úspěšného týmu ale zůstává pohromadě a při pohledu na soupisku je zřejmé, že by Pens měli i letos patřit k favoritům.
Fanshop týmuSkvělou sezónu prožil Jevgenij Malkin, který nastřílel 42 branek a jen o kousek nedosáhl na magickou stobodovou metu. Svůj standard odvedl již tradičně Sidney Crosby, a mimořádně produktivní rok má za sebou také Phil Kessel, který nasázel 34 branek a zaznamenal 92 bodů. To navzdory faktu, že se v médiích přetřásal jeho údajně komplikovaný vztah s koučem Mikem Sullivanem.
Kádr se v létě změnil jen nepatrně. Odešel obránce Matt Hunwick a útočníci Conor Sheary s Tomem Kühnhacklem. Generální manažer Jim Rutherford přivedl zpátky čtyřicátníka Matta Cullena a do obrany podepsal za nemalý peníz zkušeného Jacka Johnsona.
V ofenzivě se mohou Pens pochlubit velmi kvalitně obsazenou pozicí centra – Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Derrick Brassard, Matt Cullen, Riley Sheahan. Na křídlech je doplňují zejména Phil Kessel, Patric Hörnqvist, Jake Guentzel a Carl Hagelin. O místo v sestavě si stále více nahlas říkají i mladí, zejména Dominik Simon, Daniel Sprong nebo Zach Aston-Reese.
Penguins se mohli pochlubit doslova smrtící přesilovkou, což při pohledu na složení jejich přesilovkové formace ani nemůže být překvapení. Hra v početní výhodě byla jejich velkou zbraní.
Pokud se něčeho v Pittsburghu obávají, je to zdravotní stav gólmana Matta Murrayho. Toho loni trápila zranění, a možná i proto nechytal tak, jak byli fanoušci zvyklí ze dvou mistrovských let. Gólman, který do svých třiadvaceti let zvládl vychytat dva Stanley Cupy, je ale dostatečně mentálně silný na to, aby se ze slabší sezóny oklepal, jestli tedy bude zdravotně v pořádku.
Pokud by museli po větší část sezóny spoléhat na duo Casey DeSmith – Tristan Jarry, byla by to pro Pens velmi nepříjemná komplikace. Proto se fanoušci upínají k tomu, aby byl Matt Murray zdravý a chytal ve své mistrovské formě.
Penguins budou mít opět ty nejvyšší ambice, po dvou letech se budou chtít vrátit na vrchol. Kvalitu na to, aby se jim to povedlo, stále mají. Přesto budou mít hned několik velmi silných vyzyvatelů. Na obhajobu se připravuje Washington, nejvyšší cíle mají také v Tampě, Bostonu, Torontu, Nashvillu, Winnipegu, Vegas či San Jose.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -