- Reklama -

Pittsburgh předvedl podobný začátek série jako s Ottawou, jenom se šťastnějším koncem

- Reklama -

Hodně povědomě zní analýzy a rozbory prvního finále Stanley Cupu hráčům Pittsburghu. Stejně nešťastně totiž začali Tučňáci konferenční finále s Ottawou. Také tehdy byl soupeř výrazně lepší, teď je tu jen ten rozdíl, že obhájce trofeje dokázal s velkým štěstím dotáhnout utkání do vítězného konce.
Nespokojenost s vlastním výkonem zmínil i kapitán Sidney Crosby. „Cítím, že jsme se tehdy i teď bavili o tom, že cítíme, že naše hra není, jaká by měla být. Snažíte se najít rovnováhu, přizpůsobit se, ale současně víte, že naše vlastní hra má místa, která musíme zlepšit a musíme se na ně zaměřit.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Není pochyb o tom, že Pittsburgh nehrál první finále podle svých standardů. Neměl energii. Hráči vypadali pomalí. Jejich hra neměla říz. Jediné období, kdy se domácím trochu dařilo, byl závěr první třetiny, kdy vstřelili tři góly během čtyř minut a jedenácti sekund. První z hole Jevgenije Malkina padl v přesilovce pět na tři.
Od třetího gólu Nicka Bonina do čtvrtého gólu Jakea Guentzela nedokázali Penguins vůbec vystřelit na Pekku Rinneho. Třicet sedm minut! Kdyby finský gólman po celou dobu nebyl v bráně, nic by se nestalo. Domácí tam nedokázali nasměrovat jediný kotouč. Nashville mezitím stáhl třígólový náskok domácích, šanci na obrat si ale nechal lacino vzít.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Pro srovnání, také v prvním finále konference s Ottawou byl Pittsburgh střelecky dost pasivní. Při hře pět na pět jej Senátoři přestříleli 32:17. Jelikož měli Pens pět přesilovek a Ottawa jen dvě, dohnali Pens leccos v početních výhodách. Celkový poměr střel byl 35:28 pro Ottawu.
„Myslím, že hodně toho bylo důsledkem nedostatku energie a naší neschopnosti bruslit tak, jak jsme potřebovali,“ řekl trenér Pittsburghu Mike Sullivan. „Nakonec je to ale o zakončení, o využití toho, co vám zápas nabídne. Využili jsme toho dost.“

Jednou z chyb byla špatná hra obránců. Měli by hrát rychleji. „Nevyužívali jsme svou rychlost,“ řekl Justin Schultz. „Nezapojovali jsme se dost rychle do útoku. Přitom víme, že dávat puk útočníkům tak rychle, jak jen to jde, od prvního střídání, je cesta k našim úspěchům.“
Právě tuto oblast bude nutné do druhého utkání zlepšit. Tučňáci dobře ví, že když budou hrát podle plánu, sklidí sladké ovoce. Jako při čtvrtém gólu. Schultz předal puk rychle Mattu Cullenovi, Guentzel si najel do středu. Cullen mu poslal kotouč. Guentzel vlétl do útočného pásma a prudkou ranou z pravého kruhu překonal Rinneho.
„Jednou z předností tohoto týmu je schopnost rychle udeřit,“ říká Mike Sullivan. „Z vyložených příležitostí umíme těžit, protože máme hráče, kteří je umí zakončit. Vím, že dokážeme na této úrovni odehrát celých šedesát minut,“ věří před druhým finálovým utkáním kouč Pens.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -