- Reklama -

Pittsburgh prošel razantní přestavbou kádru. Pouze devět hráčů neměnilo dres

- Reklama -

Když byl začátkem června minulého roku jmenován Jim Rutherford novým generálním manažerem Pittsburghu, měl před sebou jasný úkol – navrátit Tučnákům ztracený lesk a dostat je zpátky do finále Stanley Cupu, ve kterém si naposledy zahráli v roce 2009. A do této mise se pustil s opravdovým zápalem. V průběhu 14 měsíců dokázal překopat většinu základní soupisky Penguins. Změny se vyhnuly pouze předním tvářím pensylvánského klubu.
Příchod nového generálního manažera doprovázela slova o nutnosti obměny kádru, nicméně hlavní představitelé Pittsburghu se záměrně vyhýbali notoricky známému slovnímu spojení „přestavba kádru.“ Jednoduše proto, aby nevyděsili vlastní fanoušky.
Co si budeme namlouvat, většina z nás si pod tímto pojmem představí mužstva jako Buffalo, Edmonton nebo Arizonu, tedy týmy, které padly na samotné dno. Nicméně podobným procesem, ať už ho korunujeme jakýmkoliv názvem, prošel v letošním ročníku i celek Penguins.
Jim Rutherford poslal k vodě trojblok volných agentů-obránců Brookse Orpika, Matta Niskanena a Paula Martina. V útoku už nebylo místo pro Jussiho Jokinena, Tannera Glasse, Joea Vitaleho nebo Taylora Pyatta. Manažer Pittsburghu se s chutí pustil i do řady výměn. Mezi jeho nejvýznamnější úlovky patří Patrik Hornqvist (Nashville), David Perron (Edmonton), Phil Kessel (Toronto) a Nick Bonino (Vancouver).

Pro některé hráče se šatna Penguins stala pouhou přestupní stanicí. Když byl loni v červnu vyměněn do Nashvillu křídelní útočník James Neal, Rutherford získal jako náhradu Patrika Hornqvista a dalšího forvarda Nicka Spalinga. A byl to právě Spaling, který se později stal součástí obhcodní dohody roku, která přivedla do Pittsburghu hvězdného útočníka Phila Kessela.
S podobným osudem se musel smířit i osmadvacetiletý Kanaďan Rob Klinkhammer. Ten se stěhoval z Arizony do Pittsburghu, aby byl za necelý měsíc „přeposlán“ do Edmontonu výměnou za Davida Perrona.
Rutherfordově řádění se vyhnulo pouze devět hráčů Penguins: klubové ikony Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Kris Letang, Marc- André Fleury, veteráni Chris Kunitz, Pascal Dupuis, Rob Scuderi, a mladíci Olli Maatta a Beau Bennett. Více jak 50 procent základní sestavy tak padlo za oběť přívalu změn.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -