- Reklama -

Po 40 letech s nulou. Madison Square Garden oněměla poprvé od roku 1975

- Reklama -

Tolik povyku kvůli jednomu čistému kontu? Nuže, proč ne. Ostrovanům se v městském derby proti Jezdcům podařilo vyloupit Madison Square Garden stejným způsobem, jakým se to tomuto celku povedlo naposledy před téměř 40 lety.
Mužstvo vedené kapitánem Johnem Tavaresem rozhodlo o svém triumfu v průběhu druhé třetiny, kdy v rozmezí necelých 11 minut nastřílelo tři góly a tím fakticky rozhodlo o svém vítězství 3:0. Domácí celek totiž nenašel recept na překonání defenzívy hostí a díky výbornému výkonu brankáře Jaroslava Haláka Ostrované znovu připomněli, kdo je letos v New Yorku pánem. A k tomu přidali jeden unikát – poprvé od 17. prosince 1975 neinkasovali na ledě Jezdců ani jeden gól.
„Byli rychlejší, vyhrávali souboje v našem obranném pásmu. Už dlouho nečelili naši brankáři tolika střelám během jediného utkání. Stejně tak nás už nějaký ten pátek žádný tým tak jednoznačně nepřevyšoval v bruslení,“ řekl kapitán Rangers Ryan McDonagh.
Včerejší porážka tak trochu narušila idýlku posledních týdnů, ve kterých si Jezdci připsali 13 vítězství ve 14 odehraných duelech. Navíc se vrátili zpět na domácí led povzbuzeni stoprocentně úspěšnost cestou po kalifornských kluzištích, během které si vyšlápli i na obhájce Stanley Cupu z Los Angeles.
Ale včera večer jim to nebylo nic platné. Ostrované zavalili domácí brankáře celkem 44 střelami, z nichž 19 bylo započteno v onom rozhodujícím druhém dějství.
„Jejich vítězství bylo zcela zasloužené. Já sám jsem se cítil dobře, povedlo se mi několik kvalitních zákroků. Bohužel při takové spoustě šancí je jen otázkou času, kdy se nějaká uchytí a vy budete muset tahat puk z brány,“ řekl Henrik Lundqvist, kterého po 40 minutách vystřídal ve svatyni Rangers jeho kolega Cam Talbot. „Hlavním problémem bylo obrovské kvantum ztracených kotoučů,“ dodal švédský gólman.

Aby toho nebylo málo, Jezdci přišli o útočníka Dereka Stepana, který na začátku druhé třetiny opustil střídačku a do hry už nezasáhl. I to přispělo k tomu, že jeho tým nebyl teprve podruhé v letošním ročníku schopen vsítit za 60 minut ani jeden gól. Poprvé se to Jezdcům přihodilo 1. listopadu na ledě Winnipegu. Tehdy jim ke vstřelení byť jediné branky nestačilo ani 65 minut, když nakonec prohráli 1:0 po samostatných nájezdech.
„Jen těžko jsme se dostávali z vlastního obranného pásma. A když se nám to povedlo, nedokázali jsme si vytvořit adekvátní střelecké příležitosti. Prostě jsem si nechali dokonale vnutit jejich styl hry,“ popsal důvody nezdaru útočník Rick Nash, který se s 26 přesnými zásahy momentálně dělí o korunu krále střelců s útočníkem Dallasu Tylerem Seguinem.
A právě Nash společně s Derickem Brassardem byli včera nejblíže k překonání Jaroslava Haláka. Prvně jmenovaný se probil mezi dvěma bránícími hráči hostujícího týmu a následnou střelou orazítkoval levou tyč Halákovy svatyně. Dojíždějícímu Brassardovi stačilo zamést puk do brány, ale kanadský forvard v jasné příležitosti trestuhodně selhal a i jeho střela se otřela pouze o tyč.
„Tento moment mohl změnit průběh celého utkání. Občas se prostě puky odrážejí ve váš prospěch,“ řekl trenér Islanders Jack Capuano.
Od té chvíle dominoval jeho tým. Trenér Jezdců Alain Vigneault se marně snažil sešikovat nejisté řady svých svěřenců, ale nepomohl mu k tomu ani oddechový čas v úvodu druhé třetiny. Hosté si zásluhou Anderse Leeho, Nikolaje Kuljomina a Franse Nielsena vytvořili rozhodující náskok, který udrželi do konce zápasu. Výrazně k tomu přispěl bezchybný výkon slovenského gólmana Jaroslava Haláka, která pochytal všech 27 střeleckých pokusů domácího týmu.
„Je zbytečně hledat výmluvy. Tento zápas byl prostě krokem zpět snad ve všech možných ohledech,“ řekl Alain Vigneault. Jeho tým se může pokusit o odplatu 27. ledna, kdy se oba celky střetnou na ledě NY Islanders.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -