- Reklama -

Po deseti letech: Slavný gól Marka Malíka lidi pořád baví

- Reklama -

Když si napíšete do googlu jméno Marek Malík, jeden z prvních odkazů, který se vám objeví, je pořád slavný samostatný nájezd zakončený střelou s hokejkou mezi nohama. New York Rangers tímto způsobem 26. listopadu 2005 rozhodli dlouhý penaltový rozstřel proti Washingtonu Capitals.
Ten gól definoval Malíkovu kariéru a bývalému českému obránci to ani trochu nevadí. „Je to opravdu, opravdu krásné,“ řekl jednačtyřicetiletý muž serveru nhl.com z České republiky. „Každý, kdo mě potká, říká, že to zná. Je to skvělé. Je to deset let a lidé se o tom pořad baví.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Za sebe jsem šťastný, že jsem to udělal. Jsem rád i za lidi, kterým se to líbilo. Udělalo to šťastnými i je. Hodně lidí mi říkalo, že když mají špatný den, jsou na youtube, mrknou se na to a jsou v lepší náladě. Což je věc, která mě těší ještě víc.“
Malíkův gól dal Jezdcům druhý bod za vítězství až v patnácté nájezdové sérii. Právě proto, že už jely skoro celé lavičky, přišel na řadu i vyložený defenzivní specialista, od kterého nikdo nic zvláštního nečekal. Vždyť Malík nedal v probíhající sezóně ještě ani jeden góly ze hry!
Na Olafa Kölziga se rozjel rychle a rozhodl se zkusit něco překvapivého. Madison Square Garden byla okamžitě na nohou. „Nejsem slavící typ. Nejsem ten druh chlapa. Když jsem dal ten gól, nevěděl jsem co dělat. Cítil jsem velký respekt ke Kölzigovi, asi nebylo úplně příjemné být v té chvíli v bráně.
Malík si prý neuvědomoval, že se jeho gól stane takovou senzací. Až když šel o několik dní později kolem obchodu, kde zahlédl velkou televizi se sportovními sestřihy. Mluvili tam o jeho brance. O několik stovek metrů dál minul další obchod s další televizí, kde bylo totéž. Televize za televizí, všude běželo to samé. Celé město mluvilo o jeho gólu.

Tím Malíkova sláva nekončila. Osobně mu volal vlastník NY Rangers James L. Dolan, který ho pozval na utkání New York Knicks (NBA). Na kostce nad basketbalovou palubovkou samozřejmě běžel Malíkův gól a sklízel ovace ve stoje. Z hráče, který dal ve 450 zápasech jen 27 gólů a neustále bojoval o místo v sestavě, se stal přes noc celebrita na úrovní rockové hvězdy.
V NHL strávil vítkovický odchovanec ještě další tři sezóny, pak odešel do Evropy. V České republice se stal asistentem trenéra v HC Frýdek Místek. „Rád předávám hráčům, co jsem se během kariéry naučil, aby se zlepšili. Dal jsem si tři roky, abych si dokázal, jak dobrý v tom budu a jestli mě bude tým chtít. Je to třetí rok a líbí se mi to. Vypadá to, že budu pokračovat…“
Jeho další radostí je výchova dvou synů (14 a 16 let), kteří by rádi jako táta jednou hráli NHL. „Měl jsem docela dobrou kariéru v NHL a chtěl bych, aby oni byli ještě lepší. Jsou pořád hodně mladí a mohou se hodně zlepšit. Snažím se jim vysvětlit, že nic není zadarmo. Všechno si musí zasloužit, a to tvrdou prací. Pokud jde o mě, jsem rád, když si mě lidé budou pamatovat nejenom jako dobrého hráče, ale hlavně jako dobrého člověka,“ uzavřel Marek Malík.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -