- Reklama -

Pocta Crosbymu. Jeho číslo bylo vyřazeno

- Reklama -

Byla to v pátek v Rimouski velká sláva. Místní tým Oceanic hrající juniorskou QMJHL uspořádal slavnostní večer, během něhož byl pod strop haly vyvěšen dres s číslem 87, které tu ve svých juniorských letech nosil Sidney Crosby.



Trvalo to dlouhé minuty. Ovace publika nebraly konce a jindy klidný kapitán Pittsburghu Sidney Crosby jen stěží skrýval dojetí. Arénou se neslo hromové „Crosby! Crosby!“. Více než pět tisícovek diváků připravilo svému bývalému hráči vskutku vřelé přivítání. „Všechna ta přátelství a vztahy, které jsem tu navázal, trvají dodnes. Moc to pro mne znamená,“ svěřil se trojnásobný vítěz Stanley Cupu.
Crosby sem přišel jako šestnáctiletý klučík, a když odsud odcházel vstříc dobrodružství jménem NHL, považovali ho místní skoro za syna. „Když jsem sem v roce 2017 přivezl Stanley Cup, měl jsem na sobě sluneční brýle, aby na mně nebylo poznat, jak jsem naměkko. Dnes je to ale jiné,“ řekl kanadský olympijský vítěz a člen Triple Gold Clubu.
„Nemám slov. Je to jasný důkaz toho, jak skvělé bylo hrát právě tady. Lidé jsou tu neuvěřitelní. Cítil jsem se, jako by mi bylo znovu šestnáct. Pamatuju si na svůj první zápas,“ dodala jednička draftu QMJHL z roku 2003.
Komisionář juniorské ligy QMJHL Gilles Courteau si pro jednoho z nejlepších hokejistů této generace připravil velké překvapení, když oznámil, že Crosbyho číslo bude jako první v historii vyřazeno z užívání v celé soutěži. Od sezóny 2020-21 už jej v Quebec Major Junior Hockey League nikdo neobleče.


To je opravdu obrovské ocenění, pokud uvážíme, že jediným hokejistou, jehož jméno bylo takto plošně vyřazeno, je Wayne Gretzky. „Vůbec jsem to nečekal. Je pro mne ohromná pocta mít dres pod stropem zde v Rimouski. Už to samo o sobě je něco úžasného. O tomhle jsem vůbec nevěděl,“ soukal ze sebe viditelně zaskočený Kanaďan.
Že se Crosby v Rimouski dočká vyvěšení dresu, bylo jen otázkou času. Každému z místních bylo jasné, že k tomu dojde, jen se nevědělo kdy. V dresu Oceanic Crosby zaznamenal během pouhých dvou sezón celkem 303 body a posbíral snad všechny myslitelné ceny, které tato liga i CHL (Canadian Hockey League) jako celek uděluje. Všechny trofeje pochopitelně nechyběly ani na slavnostním večeru. V sezóně 2004-05 dovedl Rimouski k Prezidentskému poháru, který dříve vyhrál také jeho otec Troy.
Klub z Rimouski se na Crosbyho ohledně vyřazení čísla obrátil v minulých letech několikrát, kapitán Pens však vždy zdvořile odmítl. Podle něj to pokaždé bylo v nevhodný čas a sám se navíc na podobnou událost necítil připravený.
Až nyní, ve dvaatřiceti letech, svolil, že na dva dny opustí kemp Penguins a v místě svého juniorského působení se ohlédne za dvěma lety, které jej nasměrovaly k veliké kariéře v NHL. Na slavnostním večeru pochopitelně nechyběli jeho rodiče, sestra a dlouholetá přítelkyně. Přítomni byli rovněž bývalí spoluhráči, trenéři, kustodi a další zaměstnanci. „Byla to skvělé období mého života,“ řekl oslavenec.
Došlo i na vzpomínání a úsměvné historky z dob Crosbyho dospívání. Jeho bývalí spoluhráči mu stále říkají „Darryl“. Tahle přezdívka se vztahuje k tomu, že Darryl Sittler zaznamenal v jednom utkání NHL rekordních deset bodů. Crosby jich totiž hned ve svém prvním přípravném zápase za Oceanic nasbíral osm.
Kouč Donald Dufresne zase připomněl, jak sedmnáctiletý Crosby zašel do oblíbeného řetězce s občerstvením Tim Hortons a pro fanoušky mrznoucí ve frontě na lístky na play-off nakoupil koblihy.
Jeho tehdejší spolubydlící Eric Neilson zase přiznal, že měl často nutkání přetáhnout večerku, ale o dva roky mladší Crosby jej vždy usměrnil. Už tehdy byl příkladným profesionálem. „Starší bráchové by vás měli naučit, co v životě dělat a co ne. Já mohu upřímně říci, že tento kluk mě ve svých šestnácti letech naučil mnohem více než spousta jiných lidí za celý svůj život,“ řekl Neilson.
Ve svém projevu hvězda Pittsburghu děkovala spoustě lidí, ze všeho nejvíce samozřejmě svým rodičům. A jak se Crosby vlastně v Rimosuki ocitl? Podle svých slov zvažoval, že by po střední škole Shattuck St. Mary’s zamířil na univerzitu. Rodák z Cole Harbour si vůbec nebyl jistý tím, zda bude juniorský hokej v QMJHL správnou volbou. Přesvědčila ho až máma.
Rok před draftem Crosby důkladně sledoval tabulku QMJHL a tipoval, který tým by mohl na draftu volit jako první. Nejvážnějšími kandidáty byli Drummondville a Rimouski. Jeho rodiče společně s agentem Patem Brissonem jednou bez jeho vědomí odjeli na návštěvu Rimouski, a když se vraceli domů, máma zavolala Sidneymu. „Budeš to tam milovat,“ sdělila mu. Víc nebylo třeba.
„Mí rodiče udělali správné rozhodnutí. Poslali své dítě do světa, do místa, které příliš neznali. Já to tu ale miloval a oni taky. Když uvážím, kolik toho pro mne místní lidé udělali a jak se ke mně od samého začátku chovali, byla to jednoznačně správná volba,“ řekl Crosby.
V závěru své řeči poděkoval Crosby všem lidem z Rimouski v jejich rodném jazyce, tedy ve francouzštině, a stylově tak zakončil tento slavnostní den.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -