- Reklama -

Podpis Tarasenka je naší prioritou. Vše ostatní je vedlejší, tvrdí generální manažer Armstrong

- Reklama -

Vladimir Tarasenko prožil snovou sezónu. Byl pátým nejlepším střelcem NHL, v žebříčku produktivity uzavíral první desítku. V tabulce pravdy se umístil na sedmé příčce. Ve všech třech kolonkách byl zároveň jednoznačně nejúspěšnějším hráčem na soupisce St. Louis Blues. On svými čísly oslnil, teď je řada na generálním manažerovi Dougu Armstrongovi, aby začal „žonglovat“ s ciframi. Nebo lépe řečeno – s milióny dollarů.
Abychom byli zcela přesní, Armstrong se již dvakrát v průběhu letošního ročníku pokoušel dohodnout s Tarasenkem na podmínkách nového kontraktu. V obou případech jej hráčův agent Mike Liut, někdejší gólman Bluesmanů, požádal o odložení jednání na pozdější dobu.
„Mluvil jsem s ním v průběhu tréninkového kempu, ale Tarasenko chtěl ještě počkat. Zkusil jsem to podruhé zhruba v polovině sezóny, ale dostal jsem stejnou odpověď. Je to skvělý hokejista a o takové se kluby musejí postarat. Má potenciál k tomu, aby se zařadil mezi největší hvězdy NHL,“ vysvětloval Armstrong.
Tarasenko si výrazně finančně polepší, to bez debat. Letos mu končí nováčkovský kontrakt na 900 tisíc USD ročně, který mu zpříjemnily bonusy ve zhruba stejné hodnotě. Nová smlouva by mu mohla vynést více jak 6 miliónů ročně.
Podle Armstronga bude zcela zásadní to, na jaké laťce se ustanoví platový strop. V letošním ročníku to bylo 69 miliónů dollarů, pro nadcházející sezónu se původně počítalo s částkou o 4 milióny vyšší. Nicméně podle posledních zpráv by platový strop měl stoupnout pouze na hodnotu 71,5 miliónů USD, možná ani to ne.
„Spekulace se různí. Nejnižší uváděné hodnoty dělí od těch nejvyšších zhruba čtyři milióny. To je v systému platového stropu opravdu hodně peněž. Můžeme podepsat více hráčů, bude-li konečné číslo vyšší. V opačném případě můžeme podepsat více hokejistů, pokud se Vladimir trochu uskromní,“ řekl Armstrong.

Manažer Blues se s Tarasenkem pravděpodobně pokusí vyjednat tzv. „bridge“ kontrakt. Tento krátkodobý typ smlouvy (většinou na dva až tři roky) má pro kluby dvě výhody. Jednak si mohou otestovat, jestli je daný hráč skutečně schopen udržet si nadstandardní výkonnost, aby byl hoden dlouhodobého lukrativního kontraktu. Navíc budou mladí hráči i po vypršení smlouvy stále řazeni mezi chráněné volné hokejisty, takže ostatním mužstvům bude zapovězeno jednat s nimi o případném angažmá.
Ale taková jednání se mohou pořádně protáhnout. Kupříkladu loni takto Armstrong „zápasil“ s Jadenem Schwartzem, se kterým se dohodl na podmínkách dvouleté smlouvy až koncem září. Ještě déle se hašteřilo vedení Columbusu s útočníkem Ryanem Johansenem, který konečně povolil až 6. října, dva dny před začátkem letošního ročníku.
„Budeme k němu tak féroví, jak jen nám to platový strop dovolí. Ale možná nedostane tolik, kolik by si představoval. To neznamená, že bychom ho nerespektovali jako hráče a člověka. Ale nejlépe placeným hokejistům této soutěže zaručuje nadstandardní příjem až jejich třetí nebo čtvrtý kontrakt. Ne ten druhý. Tarasenka hodláme řádně finančně ocenit. Ale hráči si dokážou vyjednat lepší podmínky nové smlouvy, když mají větší práva. On nepatří mezi nechráněné volné hráče, takže nemá tak výhodnou pozici,“ řekl Armstrong.
„Tarasenko patří k nejvšestrannějším hráčům v NHL. Vyniká v obraně i v útoku, je schopný nastupovat v jedné formaci v podstatě s kýmkoliv, je to vynikající střelec. Herně se bude nadále zlepšovat, ale už nyní patří mezi nejlepší hokejisty v NHL,“ řekl Mike Liut.
Jisté je jen jedno – smlouva s Tarasenkem je pro Armstronga jednoznačnou prioritou. Než dojde ke konečné dohodě mezi oběma stranami, k žádným velkým manévrům na trhu Bluesmani nepřikročí.
„Dokud budou probíhat jednání s Vladimirem Tarasenkem, nebudeme příliš aktivní při podepisování jiných hráčů. A to platí i v případě hokejistů, kteří budou od 1. července nechráněnými volnými hráči. Nezáleží na tom, jestli si s Vladimirem plácneme v květnu, červnu, červenci nebo třeba až v srpnu. Jeho nová smlouva je pro nás prioritou číslo jedna,“ dodal Arsmtrong.
foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -