- Reklama -

Pohled z Las Vegas: Hokej zde roste, přichází mu ale velký konkurent

- Reklama -

Vlétli do ligy jako uragán!
Inaugurační sezóna Golden Knights strhla pozornost hokejových fanoušků napříč celým světem a z Las Vegas udělala jeden z nových hokejových hotspotů.
Má ledové sportovní odvětví uprostřed nevadských pouští budoucnost nebo se jedná ze strany tamních obyvatel jen o přechodnou lásku? Zeptali jsme se Steve Carpa, veterána lasvegaské sportovní žurnalisty.
„Roste tu nová generace hokejových permanentkářů,“ říká novinář, jenž nyní usídlil na portálu Gaming Today.



Žijete v Nevadě od roku 1988. Tedy dlouho předtím, než tam dorazila NHL. Jaký byl tehdy vztah tamních lidí k hokeji?
V roce 1988 mělo Las Vegas kolem 200 000 obyvatel (dnes cca 650 tis. – pozn. NHLnews) a hokejové fandění bylo limitováno pouze na ty, kteří v minulosti žili někde, kde se s ním setkali. Byly tu dvě ledové plochy, mladéžnický hokej téměř neexistoval a podobné to bylo i u dospělých.
Kings běželi v televizi, takže fanoušci NHL měli aspoň na co koukat. Vše se změnilo v roce 1993 se založením Las Vegas Thunder a jejich vstupem do International Hockey League (farmářská soutěž, jež zanikla v roce 2001 – pozn. NHLnews). To byl začátek stoupajícího zájmu o hokej.
„Hokej nebude v poušti nikdy fungovat“. Tuhle frázi jsme četli po oznámení rozšíření NHL do Nevady často. Vegas ale ukázalo, že se škarohlídi mýlili. Co činí „Město hříchů“ jiným od Phoenixu nebo Dallasu, kde se hokej nikdy neprosadil?
Odpověď na to, proč zde hokej funguje lépe než v jiných komunitách na Jihozápadě, je jednoduchá. Golden Knights byli zdejším prvním velkým profesionálním týmem. Začínali tu s tímto benefitem.
Jejich majitel Bill Foley se navíc přičinil o to, aby vše klaplo. Přestěhoval se zde, našel zdroje pro výstavbu kluzišť, podporoval mládežnický i seniorský hokej, stejně tak jako ten ženský, vysokoškolský nebo univerzitní na UNLV.
Hodně těžili z toho, že byli jedinou sportovní franšízou ve městě. Nebyl tu žádný tým NFL, NBA nebo MLB, který by jim konkuroval. V Dallasu a Phoenixu naleznete konkurenční prostředí, takže Stars a Coyotes musí o své místo bojovat trochu více.
Tohle se změní ani ne za rok s příchodem Raiders (celek NFL stěhující se z Oaklandu do Las Vegas – pozn. NHLnews). NFL je v Americe sportem číslo 1, ale Knights mají solidní základnu ve fanouškovské podpoře i korporátních sponzorech. Jsou v dobré formě.


Steve Carp píše také pro stránky sinbin.vegas, které by měly být v záložce každého fanouška Zlatých Rytířů. Kromě toho proslul také knihou „Vegas Born — The remarkable story of the Golden Knights„, jež mapuje jejich zázračnou pouť.

- Reklama -

Do Vegas míří „velký hráč“ v podobě Raiders a jak jste už zmínil, NFL je v USA králem. Můžeme tedy s jistotou říct, že se stanou nejpopulárnějším mužstvem ve městě?
Faktem zůstává, že je tu více fotbalových než hokejových příznivců. Ale mnoho z těch fotbalových má už vztah k jinému týmu, než jsou Raiders. Je proto těžké říct, jestli Raiders trumfnou Golden Knights z pohledu počtu místních fanoušků.
V Las Vegas jsou Knights populární, ale dá se tohle říci i o Nevadě obecně? Jak velké je jejich teritorium?
I mimo Las Vegas mají Knights rostoucí fanouškovskou základnu. Tým v létě navštívil v rámci své tour Reno (druhé největší město Nevady – pozn. NHLnews), stejně tak jako Utah, Wyoming, Idaho a Montanu. Jejich zápasy jsou v těchto státech vysílány, což napomáhá zvyšovat jejich popularitu a povědomí o nich.
Má hokej ve Vegas prostor k dalšímu růstu?
Určitě ano. Postavit další ledové plochy, představovat hru ženám a dětem, přidat přenosy na španělských rozhlasových stanicích. To vše povede k vyššímu povědomí o Golden Knights.
Klub má za sebou z hlediska marketingu hodně dobrou práci a dokázal se provázat se zdejší komunitou.


V sérii rozhovorů se severoamerickými žurnalisty vám přiblížíme postavení hokeje a NHL v jednotlivých oblastech USA a Kanady. Pro získání objektivnějšího pohledu jsou interview vedena se sportovními novináři, kteří se nevěnují výhradně či primárně hokeji.

  1. díl: Pohled z Philadelphie: Flyers ztratili na popularitě, rivalita s Penguins je ale stále silná
  2. díl: Pohled z Minnesoty: Děti ve městech preferují basketbal, mimo ně ale vládne hokej
  3. díl: Pohled z Buffala: Přenosy Sabres tu patří mezi nejsledovanější TV pořady

Dvě různé investiční skupiny se snaží přinést do Las Vegas MLS. Může MLS vyvolat ve městě stejné pozdvižení jako NHL?
MLS má velmi rozlišnou fanouškovskou strukturu. Las Vegas má silnou a početnou latinskoamerickou a asijskou komunitu, která by mohla tým MLS podpořit. Ale soutěž není zrovna levnou záležitostí a bylo by nutné postavit nový stadión. Léta jsou tady navíc velmi horká (MLS se hraje přes celé léto – pozn. NHLnews), takže pokud by nebyl mančaft na trávníku úspěšný, pochybuju, že by si získal dlouhodobou podporu.
Navíc to vypadá, že Las Vegas není primárním cílem vedení MLS a přednost dostanou jiná města.
Píši vám z České republiky, země se silnou hokejovou kulturou. A je jasné, že v Las Vegas je situace jiná. Jak byste popsal tamního typického hokejového fanouška. A existuje někdo takový vůbec?
Myslím, že jsou tu různé typy hokejových fandů. Jedni jsou skalní, kteří se hrou vyrůstali a adoptovali Golden Knights jako svůj tým. Jsou zde také příležitostní fanoušci, kteří tu žijí a konečně mají celek, kterému mohou fandit.
Poté je zde také fanoušek, který má rád sport, žije v Las Vegas, sledoval, jak začali Knights válet, a stal se jejich příznivcem.
Vyvíjí se tu navíc dětská základna, příští generace permanentkářů. Klub udělal vstkutku dobrou práci tím, jak zpropagoval mládežnický hokej a vnesl hru do škol přes floor hockey (obdoba florbalu – pozn. NHLnews) jako součást tělovýchovného vzdělávání. Vidím kolem sebe ve městě spoustu dětí v dresech, tričkách a čepicích NHL. Mají své oblíbené hráče podobně jako v jiných městěch s NHL. A právě tohle může být stěžejní prvek vegaské fanouškovské základny.
Fanda NHL

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -