- Reklama -

Pohled z Minnesoty: Z českých hráčů tu mluví jen o Jágrovi

- Reklama -

Sedmnáctiletý Petr Kratochvíl z Pardubic si jako hokejista a veliký fanoušek nemohl vybrat pro svůj studijní pobyt lepší místo. 13. srpna loňského roku odletěl do Minnesoty, kde ihned využili jeho gólmanského umu v tamním středoškolském týmu. „Hokej je tu společně s baseballem asi nejpopulárnější sport,“ říká Petr v rozhovoru pro NHLnews.


Výzva pro fanoušky:
Navštívili jste utkání NHL či žijete v zámoří? Podělte se o své zážitky s našimi čtenáři. Stačí napsat na emailovou adresu daniel.reichel@nhlnews.cz nebo se ozvat na našich facebookových stránkách.


Věděl jste před odletem, že je Minnesota jedním z mála amerických států, kde se těší hokej vysoké popularitě?
Hraju hokej od tří let a Minnesota patří dlouhá léta mezi mé oblíbené týmy, takže ano, něco o tom, že je to ‚State of Hockey‘, jsem už věděl.
Jak byste charakterizoval postavení hokeje v Minnesotě? Dá se srovnat s tím, jakého si užívá v České republice?
Připadá mi, že je to skoro stejné. Co jsou Wild v play-off, každý o nich ve škole mluví. Lidé také chodí v tričkách či dresech s motivy Wild.
Ale populární je nejen NHL. Bydlím v Mankato, kde se nachází Minnesota State University. Ta má velmi dobrý hokejový tým Mavericks. Hodně lidí se tak chodí dívat i na univerzitní hokej.
Minnesota je známá především svou vášní pro středoškolský hokej. Za jeden celek jste dokonce odchytal několik utkání. Kolik bývá na zápasech diváků?
Na normální zápasy chodí většinou kolem 500 lidí, ale nejlepší týmy hrají na konci sezóny státní turnaj v Xcel Energy Center a tam je návštěvnost opravdu vysoká.
rozhovor, Petr Kratochvíl

Petr ve výstroji a dresu středoškolského týmu Mankato East Cougars, foto: archiv Petra Kratochvíla

- Reklama -

V Minnesotě jste pobýval i během sezóny NFL. Dá se nějak srovnat oblíbenost Vikings (tamní celek NFL) a Wild?
Řekl bych, že Wild jsou oblíbenější. Nejspíš kvůli tomu, že se Vikings dlouhodobě nedaří. Nicméně, Vikings plnili stránky v novinách a prostor v televizích díky skandálu kolem Adriana Petersona (slavný running back měl problémy se zákonem, pozn. NHLnews).
Jak zareagovali vaši noví spolužáci na to, že jste Čech. Začali si vás spojovat s našimi hokejisty?
Kdepak. V podstatě jediný český hráč, o kterém se tu mluví, je Jarda Jágr. O zbytku našich hokejistů většinou ani nevědí, že jsou z Česka. Akorát trenér si pamatuje Hašana, takže si ze mě dělal srandu, že bych měl začít chytat jako Hašek.
Kdybyste na ulici oslovil deset lidí, kolik z nich by znalo Jaromíra Jágra?
Řekl bych tak pět.
Navštívil jste i utkání Wild. Jaká na něm byla atmosféra?
Byl to zážitek na celý život, takový splněný sen. Pořád jsem tomu nějak nemohl uvěřit, že vidím hráče jako Parise, Dubnyk, Quick a Kopitar naživo. Navíc jsme měli celkem dobrá místa, takže to byl opravdu luxusní zážitek. Atmosféra byla neskutečná. Jedinou vadou na kráse byla cena lístků a občerstvení.

Fanoušci Wild patří v NHL k těm nejlepším

Na jakou částku vyšla jedna návštěva?
Jeden lístek vyšel na 90$, za benzín a občerstvení už si cenu nepamatuji. Ale rozhodně se to vyplatilo. Jinak lístky na balkony se dají sehnat kolem 25$, takže to jde i levněji.
 V čem se liší český a minnesotský hokejový fanoušek?
Český fanoušek má v ruce klobásu, americký má hot dog (smích). Není tam kotel a bubny, ani se tolik neřve. A taky bych řekl, že se na českých utkáních vypije víc piva.
Na českých rybnících se v zimě prohánějí děti i dospělí s hokejkami a pukem. Platí něco podobného i pro minnesotská jezera?
Ano, tzv. „pond hockey“ (viz titulní fotografie, pozn. NHLnews) je tu velmi oblíbený. V zimě jsme si chodili zahrát v podstatě každý víkend.
Hokej je tu společně s baseballem asi nejpopulárnější sport.
Až budete Minnesotu opouštět, co vám bude nejvíce scházet. A naopak, co rád oželíte?
Nejvíc mi budou chybět asi noví kamarádi. Rád oželím jídlo, už mám toho fast foodu po krk (smích).
Titulní foto: Drew Geraets

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -