- Reklama -

Pohled z Philadelphie: Flyers ztratili na popularitě, rivalita s Penguins je ale stále silná

- Reklama -

Philadelphia má v České republice pověst hokejového města a Flyers jsou mezi českými fanoušky – zejména díky angažmá Jakuba Voráčka – nesmírně populární. Město je však domovem pěti velkých profesionálních týmů (NFL – Eagles, MLB – Phillies, NBA – Sixers, NHL a MLS – Union) a hokej to nemá v konkurenci jiných celků snadné. Přesto bylo „The City of Brotherly Love“ dlouhá léta známé tím, jak věrnou až fanatickou skupinou hokejových příznivců se může pochlubit.
Jaký vztah k nejrychlejší kolektivní hře má největší pensylvánská metropole v současnosti? Zeptali jsme se sportovního novináře Jonathana Tannenwalda z deníků Philadelphia Inquirer a Daily News. A jelikož Jonathan pochází z Washingtonu, D.C., došlo i na nedávný úspěch Ovečkina a spol.
„Porazili Penguins a to se samozřejmě mezi fanoušky Caps cení,“ říká žurnalista v rozhovoru pro NHLnews.

Jonathan Tannenwald / archiv Jonathana Tannenwalda

Jak silné je postavení Letců mezi ostatními profesionálními sporty ve Philadelphii?

Řekl bych, že Flyers jsou nyní čtvrtí z pěti. Když byli Sixers (tamní celek NBA – pozn. red.) špatní, či dokonce silně podprůměrní, tak ano, Flyers byli třetí. Ale s příchodem Joela Embiida a Bena Simmonse (dvě velké basketbalové hvězdy – pozn. red.) do města je Sixers přeskočili. Taky platí, že Flyers už nejsou v NHL takovým pojmem, jakým bývali. Kdysi měli každý zápas vyprodán. A ani tohle už neplatí.

Mohou někdy v budoucnu Flyers atakovat popularitu Phillies (MLB) nebo dokonce Eagles (NFL)?

Ne, nemyslím si to. Rozhodně ne Eagles, kteří mají před ostatními obrovský náskok. Obzvláště poté, co loni vyhráli Super Bowl.


Jonathan se věnuje především kopané a to nejen Major League Soccer (MLS). Pokud chcete mít přehled o dění v severoamerické a světové kopané z pohledu Američana, doporučujeme sledovat jeho twitterový účet @thegoalkeeper.

- Reklama -

Je možné srovnat popularitu kapitána Flyers Claudea Girouxe s největšími hvězdami Eagles a Phillies?
Na tohle skutečně nejsem odborník, jelikož, jak víte, fandím především Capitals. Přece jenom jsem vyrůstal ve Washingtonu. Ale tady si vůbec nejsem jistý tím, že je Giroux nejpopulárnějším Letcem. Může to být Wayne Simmonds nebo Shayne Gostisbehere. A s novou generací mladých hráčů je může předstihnout někdo jiný – možná Nolan Patrick. Uvidíme.

Jsou Union (MLS) z hlediska popularity pro Flyers hrozbou?

To je dobrá otázka. Nemyslím si to, ale věřím, že kopaná celkově v zemi postupně dosáhne stupně oblíbenosti hokeje.
Mnoho fanoušků MLS tvrdí, že spojení „Big Four“ (pojem používaný pro nejpopulárnější severoamerické profesionální soutěže) je zastaralé. Myslíte si, že MLS dosáhla takové úrovně, aby se místo něj používal koncept „Big Five“?
Nevěřím, že do této fáze MLS dospěla. Ale myslím si, že k tomu směřuje, a že minimálně existuje shoda, že je to pátá největší soutěž v USA a že kopaná je pátým největším sportem. Kdysi bylo možné zaslechnout, že pátým největším sportem jsou automobilové závody. A tohle už, myslím, lidé neříkají.

Je v Pensylvánii silná hokejová kultura? Je rivalita mezi Flyers a Penguins v obecném povědomí sportovních fanoušků?
Rivalita mezi Flyers a Penguins je zde v každém případě velkou událostí. Hokej je jediný sport, v němž se Philadelphia a Pittsburgh vzájemně utkávají během sezóny vícekrát, takže lidé o těchto duelech ví.
Ale silná hokejová kultura? Nejsem o tom přesvědčený. Chybí zde pořádná mládežnická základna a jediný univerzitní hokejový program mají na Pensylvánské státní. Není to například jako v Bostonu, kde jsou Bruins se všemi těmi univerzitními a juniorskými celky. Nebo Minnesota, kde je hokej masivní od amatérské až po profesionální úroveň.




Na sociálních sítích se profilujete jako velký fanoušek Capitals. Který moment z jejich letošní jízdy za Stanley Cupem je pro vás tím nejpamátnějším?
Nejvýš bych asi hodnotil příjezd domů do D.C. na slavnostní průvod městem a vidět Alexandera Ovečkina zvedat na autobusu nad hlavu Stanley Cup. Co se týče zápasů, tak ano, porazili Penguins a to se samozřejmě mezi fanoušky Caps cení.
Já osobně jsem byl během finále Východní konference uprostřed stěhování do nového bytu a konec postupového klání proti Tampě jsem viděl sám přes stream na svém laptopu na stole. Ten byl jediným kusem nábytku, který jsem měl.

Do nového domova jsem se pak nastěhoval, když běžel rozhodující zápas finále Stanley Cupu. Během té noci jsem však byl na jiné akci. Odmítal jsem si z pověrčivosti pustit souboj na mobilu. Když ale zbývalo posledních třicet sekund a já jsem se konečně začal dívat, byl to úžasný pocit vidět je vyhrát.
Až se bude někdo z našich čtenářů chystat navštívit Philadelphii, jaká místa by podle vás neměl vynechat?
Může se podívat na slavné historické památky jako Liberty Bell nebo Independence Hall (je vyobrazena na zadní straně stodolarové bankovky – pozn. red.). A za dobrým jídlem zajít na Reading Terminal Market, náš městský veřejný trh, kde najdete všechny druhy všemožných potravin.
Fanda NHL
Titulní foto: Tyler Sprague / flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -