- Reklama -

Pohled z Texasu: Mike Modano je tu stále pojem

- Reklama -

Expanze NHL směrem na jih dodala severoamerickému hokeji nový náboj i poněkud pitoreskní nádech. Soutěži, jež bývala výhradní doménou Kanady a severovýchodních oblastí USA, začaly dominovat také celky z pouštních a stepních oblastí. Příkladem jednoho takového mohou být i texaští Dallas Stars, jež zažili zlatou éru na přelomu tisíciletí.
Přinášíme vám první díl rozhovoru s mladým Čechem Janem Vočkem, který momentálně studuje v západotexaském Lubbocku na Texas Tech University. Jeho postřehy ze země rančerů jsou o to zajímavější, že část svého studijního pobytu strávil také v Utahu.


Výzva pro fanoušky:
Navštívili jste utkání NHL či žijete v zámoří? Podělte se o své zážitky s našimi čtenáři. Stačí napsat na emailovou adresu daniel.reichel@nhlnews.cz nebo se ozvat na našich facebookových stránkách.
Již vyšlo:
Pohled z Minnesoty: Z českých hráčů tu mluví jen o Jágrovi
Pohled z Winnipegu: Frolík je tu hvězdou, Pavelec terčem kritiky


Texas je jednou z největších bašt amerického fotbalu. Je texaská vášeň pro tento sport srovnatelná s popularitou hokeje a kopané v ČR?
Absolutně. Americký fotbal je zdaleka nepopulárnějším sportem v Texasu. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že takovou popularitu nemá v žádném jiném státě v USA. Možná, že ještě více než týmy NFL jsou tu populárnější univerzitní celky.
Moje univerzita má stadion pro 60 tisíc diváků a prakticky vždy je vyprodáno. Všude po městech najdete loga místních univerzitních či NFL týmů. Každá škola se snaží mít skvělý fotbalový tým, neboť díky výsledkům může získat miliony dolarů ročně. Mimochodem trenér našeho univerzitního mančaftu si ročně přijde na jeden milion dolarů.
12178998_1182944751720784_167193165_n

Jan Vočko před Jones AT&T Stadium,  sportovním stadionem Texas Tech University, foto: archiv Jana Vočka

- Reklama -

Vztah Američanů k univerzitnímu sportu je známý. Které další sportovní odvětví kromě fotbalu je mezi vysokoškoláky populární?
Řekl bych, že druhým nejpopulárnějším univerzitním sportem je basketbal.
Co se týče profesionálních lig, tak záleží, zda se nějakému týmu podaří dosáhnout většího úspěchu v play- off jako třeba letos baseballistům Texas Rangers z Dallasu. Ti jsou tu sice dlouhodobě také populární, ale o přízeň soupeří s Dallas Mavericks (NBA). Univerzitní hokej je v Texasu překvapivě docela rozšířený, najdeme zde i spoustu měst hrajících nižší soutěže, nicméně se netěší takové popularitě.
V Severní Americe se používá spojení Big Four jakožto označení pro čtyři největší profesionální soutěže (NFL, NBA, MLB, NHL). Je ale vůbec v rozpáleném Texasu hokej vnímám jako majoritní sport?
Texas bych z tohoto úhlu pohledu rozdělil na Dallas a zbytek Texasu. Jak jsem již řekl, americký fotbal je zdaleka nejsledovanějším sportem a v průběhu fotbalové sezóny ostatní sporty nemají moc šanci. V Texasu, zejména na jihu ve velkých městech jako Houston, Austin nebo San Antonio je početná hispánská komunita, která bohužel nemá k hokeji žádný vztah a stejně tak ani ostatní obyvatelé. Co se týče Dallasu, tak bych řekl, že v samotném městě mají Stars docela slušnou fanouškovskou základnu. Metropolitní oblast Dallasu zahrnuje velké město Fort Worth a další města, která tvoří obrovskou aglomeraci s téměř osmi milióny obyvatel.
Pokud se Stars daří, lidé chodí ve velkém počtu a město hokejem žije podobně, jako tomu bylo např. v roce 1999 a 2000. Rozhodně si nemyslím, že by Stars měli v budoucnu existenční problémy jako např. Arizona. Aktuální tým s novými posilami a hvězdami jako Benn nebo Seguin na hokej přitáhne spoustu místních.
Ještě bych podotkl, že co se týče sportu, tak se Texas dělí na sever, kde lidé podporují týmy z Dallasu, a dále na jih, kde naopak podporují hlavně týmy z Houstonu.


Věděli jste? Nejlidnatějším texaským městem je Houston, v němž se nachází tři sportovní celky ze soutěží Velké čtyřky: Texans (NFL), Astros (MLB) a Rockets (NBA).
V Dallasu, třetím nejlidnatějším městě Texasu, se pak nachází zástupci všech čtyř největších profesionálních lig USA: Cowboys (NFL), Rangers (MLB), Mavericks (NBA) a Stars (NHL).


Zmínil jste hispánskou komunitu, která je nejrychleji rostoucí minoritou v USA. Hispánci se velkou měrou podílí na postupném zvyšování popularity „socceru“ ve Státech. Je tento trend viditelný i v Texasu?
Určitě. Nicméně si nemyslím, že by nějak závratně narostla popularita týmů MLS. Mnohem populárnější jsou zde evropské kluby a zejména pak Real Madrid a Barcelona. Myslím si, že vysílání zápasů Ligy mistrů je pro NHL novou konkurencí.
(MLS – Major League Soccer je mladá profesionální soutěž založená v roce 1993. V současnosti ji hraje 20 klubů. Mezi nejznámější týmy patří Los Angeles Galaxy, za které hrál několik let také David Beckham. – pozn. NHLnews)
Je mezi popularitou Stars na jedné straně a Mavericks (NBA) a Rangers (MLB) na straně druhé veliká propast nebo patří mezi sportovní mainstream i klub NHL?
Řekl bych, že je docela veliká zejména mimo Dallas. Stars velice uškodily špatné výsledky v posledních letech, zatímco Mavericks patřili dlouhodobě ke špičce. Situaci by mohl zlepšit úspěch Stars v play – off. Na druhou stranu, skoro každý Texasan Vám řekne, že hokej je „cool“, a že ho mají rádi, protože je rychlý a akční, jen ho prostě moc nesledují. Možná je to dáno i tím, že je Texas velice konzervativní stát, který pravděpodobně ještě nepřijal hokej za svůj národní sport.
american airlines center

AA Center, domovský stánek Mavericks a Stars, nese název po největší letecké společnosti na světe, foto: Jeff Attaway / flickr.com

Kdybyste se konkrétně v Lubbocku zeptal deseti kolemjdoucích, kdo je Jamie Been a Tyler Seguin, kolik z nich by dokázalo hráče zařadit ke správnému sportu?
Můj osobní odhad je jeden až dva, maximálně tři. Myslím si ale, že kdybychom se zeptali několik let dozadu na Mikea Modana, bylo by správných odpovědí více.
Mike Modano je mezi sportovními fanoušky v Texasu stále pojmem?
Myslím si, že ano, zejména pak v Dallasu. To on byl u úspěšné éry z přelomu tisíciletí, byl to dlouholetý kapitán a navíc rodilý Američan. Logicky s postupem času bude jeho sláva upadat, ale úplně se na něj nezapomene.
Druhou část rozhovoru naleznete ZDE.
Titulní foto: Daxis / flickr.com, pohled na centrum Dallasu

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -