- Reklama -

Pohled z Wisconsinu: Blackhawks si zde získali fanoušky, hokej to tu ale nemá lehké

- Reklama -

Hokej patří v USA k silně regionalizovaným sportům. Zatímco v Massachusetts je NHL nesmírně populární, pár stovek kilometrů na jih v Baltimoru je to navýsost okrajová soutěž.
Jordan Weibel žije ve státě, který se z hlediska náhledu na hokej nachází někde mezi dvěma výše zmíněnými postoji. Jeho domovem je pětimiliónový Wisconsin, který čeští milovníci NHL nikterak neregistrují. A ani nemají důvod – NHL tam nezakotvila a je jedinou z velkých severoamerických soutěží, jež zde nemá svou franšízu.
Wisconsin ale leží nedaleko kanadských hranic a k tomu sousedí s hokejem poblázněnou Minnesotou. Sedmadvacetiletý Jordan, který je sám velkým hokejovým fanouškem, nám v krátkém interview přiblížil vztah tamních obyvatel k nejrychlejší kolektivní hře.
„Mám dokonce kamarády, kteří hokej nesnášejí,“ říká v rozhovoru pro NHLnews.
V USA novináři často zmiňují pojem Big Four jakožto označení pro čtyři největší profesionální soutěže (NFL, NBA, MLB, NHL). Považujete hokej za čtvrtý největší sport ve Wisconsinu?
Z velké čtyřky ano, hokej je až čtvrtý. Packers (NFL), Brewers (MLB) a Bucks (NBA) jsou ve státě populárnější. Je velmi těžké zvyšovat popularitu hokeje, když zde není profesionální hokejový tým.

Jordan žije v Holmenu, přibližně desetitisícovém městečku nedaleko hranic s Minnesotou

Mají sportovní fanoušci ve Wisconsinu obecné povědomí o hokeji? Znají Patricka Kanea nebo Sidneyho Crosbyho?
Ano. Největší hvězdy znají.
Často pak slýchávám: „Základní část jsem nikdy nesledoval, ale hokejové play-off je nejlepší.“
Který tým NHL má ve Wisconsinu největší podporu?
Záleží na tom, kde přesně bydlíte. Zde v západní části státu bych řekl, že 85 – 90 procent hokejových fanoušků fandí Wild. S přesunem na východ začínají převažovat fandové Blackhawks.

Jordan (na fotografii vlevo) hokej miluje, skalně fandí Blackhawks a k tomu občas dělá rozhovory s členy týmu Coulee Region Chill z NAHL (juniorská soutěž II. úrovně)

- Reklama -

Blackhawks mají za sebou v posledních letech zdařilou jízdu, během níž získali tří Stanley Cupy. Sledovali tento úspěch také fanoušci ve Wisconsinu?
Určitě ano. Bez ohledu na to, zda Blackhawks fandí nebo ne. Získali si tady diváky. Pokud se jim daří, jsou vždy velkým tahákem, na který se lidi dívají.
Je hokej populární mezi dětmi? Chodí v zimě bruslit na zamrzlá jezera podobně, jako je tomu v Minnesotě?
Mezi dětmi je hokej hodně oblíbený. Ve Wisconsinu je i hodně mládežnických programů, které mají svou popularitu.
Můžete také vidět, jak si děti hrají na dvorku, kde mají svá vlastní provizorní hokejová hřiště. V mém okolí se nachází pět hokejových ploch, které jsou vždy plné dětí hrajících hokej.


Během rozhovoru padla řeč i na Minnesotu. Zde je Jordanův pohled na tamní vztah k hokeji:
Žiji nedaleko hranic s Minnesotou a můžu vám říct, že více než o Wild se zajímají o vysokoškolský hokej. Přesto by pro ně byl zisk Stanley Cupu velkou událostí. 
Jižní Minnesota je více basketbalovou oblastí, vášeň pro hokej tam i přesto mají. Od Twin Cities (souměstí Minneapolis – St. Paul – pozn. NHLnews) dále na sever je to ale šílené. Hokejem naprosto žijí.


Co může ve Wisconsinu zvýšit popularitu NHL a obecně hokeje?
To je dobrá otázka. Myslím si, že by se mělo začít u dětí. Mnoho z nich vyrůstá pouze s basketbalem.
Žiju zde celý život a o lidech z Wisconsinu jsem zjistil, že milují tři věci: pivo, sýr a Green Bay Packers (tamní tým NFL – pozn. NHLnews). Je velmi těžké popularizovat sport, který zde nemá vítězný mančaft.
Když má mužský nebo ženský hokejový celek z University of Wisconsin úspěch a hraje o pohár, lidé se dívají a podporují jej. Jedná se však pouze o krátkodobou záležitost. Mám dokonce kamarády, kteří hokej nesnášejí.
Zná tedy průměrný sportovní fanoušek hokejová pravidla?
Řekl bych, že nemalou část pravidel znají. Vzhledem k tomu, že často hokej sledují až během play-off, je to ale pro ně složitější. Penaltám a zřejmým věcem jako je hákování, zakázané bránění apod. rozumí. Nejčastěji se setkávám s otázkou „Co je to ofsajd?“ nebo „Co znamená icing?“.


NHLnews.cz navazuje na sérii rozhovorů s lidmi žijícími v zámoří. Již dříve vyšlo:
Pohled z Minnesoty: Z českých hráčů tu mluví jen o Jágrovi
Pohled z Winnipegu: Frolík je tu hvězdou, Pavelec terčem kritiky
Pohled z Texasu: Mike Modano je tu stále pojem


V USA nabírá na popularitě kopaná. Je ve Wisconsinu oblíbenější než hokej?
Ne, kopaná je populární jen během mistrovství světa s účastí USA. Hokej je mnohem populárnější.
Jsem z České republiky, takže má poslední otázka je nasnadě. Znáte nějaké české hokejisty?
Jáááágr! Je to pravděpodobně nejpopulárnější Čech v NHL. Ale přestože jsem velký hokejový fanoušek, mám problém rozlišovat hokejisty podle domovské země. Ruská a švédská jména jsou specifická, ale mimo ně je pro mě těžké v nich vidět rozdíl.
Titulní foto: Rick Mickelson / flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -