- Reklama -

Potvrdí Antti Raanta konečně pověst elitního gólmana?

- Reklama -

Fanshop týmu
Antti Raanta se koncem sezony stane třicátníkem a vkročí tak do uvažovaného nejlepšího brankářského věku. Po štacích v Chicagu a Rangers, kde kryl záda zkušenějším kolegům Crawfordovi a Lunqvistovi, zakotvil v Arizoně. Tam loni i přes četná zranění zaznamenal impozantní čísla.
Raanta měl ze začátku své kariéry v NHL štěstí na zkušené brankářské mentory. A když dostal šanci, tak pokaždé ukázal, že je pilným žákem. Jenže vzhledem k tomu, že oba dříve zmíněné kluby měly pozici brankáře na dlouhou dobu vyřešenou, zápasového zatížení chtivý Raanta putoval před loňským ročníkem společně s centrem Derekem Stepanem do Arizony.
A v ní pookřál. Ze všech gólmanů, kteří loni odchytali více než 41 utkání v základní části, byl nejlepší v procentuální úspěšnosti (93 %) i průměru obdržených gólů (2,24 – o první místo se dělil s Fleurym, který ale odchytal o zápas méně).

Jak vyzdvihnul reportér The Hockey News Jared Clinton, ze 42 gólmanů, kteří od sezony 2015-2016 odchytali alespoň 100 utkání základní části, se drží finský gólman se svým průměrem 2.25 gólů na zápas a 92,6procentní úspěšností zásahů velmi blízko elitním brankářům jako Sergej Bobrovskij, John Gibson nebo Corey Crawford. Ukazuje to tedy, že si někdejší Lundqvistův záskok drží stabilní křivku svých výkonů.
Střídání Finů
Největšími nepřáteli, kteří mohou Raantovi překazit jeho útok na vrchol žebříčku gólmanů a třeba i nominaci na Vezinu, jsou rozháraná obrana Coyotes a jeho chatrné zdraví. Minulou sezonu zmeškal téměř z poloviny. To je hlavní důvod, proč se neobjevuje výše v různých žebříčcích či předsezónních prognózách.
Pro finskou brankářskou školu pomalu nastává v elitní severoamerické soutěži střídání stráží. Tuuka Rask má stále nahnutější pozici v Bostonu, Pekka Rinne sice za poslední sezonu získal Vezina Trophy, v listopadu ale oslaví už 36. narozeniny. Antti Niemi střídá poslední dobou kluby jako ponožky a zanedlouho pětatřicetiletý Kari Lehtonen v Dallasu postupně ztrácí půdu pod nohama.
NEPŘEHLÉDNĚTE: Devět hráčů, z nichž by se mohli stát v NHL kapitáni
Země tisíců jezer má přesto důvod hledět do budoucnosti optimisticky. Z KHL přichází do Edmontonu Mikko Koskinen. Ano, je mu sice už třicet let, ale vzhledem ke zkušenostem s dlouhověkostí borců jako Marc-André Fleury nebo Roberto Luongo, se dá usuzovat, že má potenciál zažít ještě pár podařených ročníků. Svému krajanu Rinnemu zase mohutně dýchá na záda třiadvacetiletý Juuse Saros.
Jaký bude mít ročník Raanta? Vytáhne podceňované Kojoty do play-off, nebo s nimi opět zapadne do suterénu?
Fanda NHL
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -