- Reklama -

Před 90 lety zachránil Conn Smythe Toronto od přestěhování do Philadelphie

- Reklama -

Před 90 lety kanadský byznysmen Conn Smythe (na snímku s Turkem Brodou), po němž je dnes pojmenována trofej pro nejužitečnějšího hráče play off, vytvořil syndikát, jenž 14. února 1927 koupil tým Toronto St. Patricks. Tím zabránil jeho přestěhování do Philadelphie, kam ho chtěli přemístit tamní podnikatelé.
Smythe se rozhodl přejmenovat mužstvo na Toronto Maple Leafs. Změn se dočkaly i klubové barvy – místo zelené dostala přednost modrá symbolizující kanadskou oblohu; bílá barva, připomínající sníh, zůstala.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Smythe v letech 1927 až 1957 vedl Toronto z pozice generálního manažera. Hlavním vlastníkem klubu zůstal do roku 1961, zbývající část akcií prodal o pět let později. Smythe od roku 1927 vedl Javorové listy i jako kouč, ale moc se mu nedařilo, a proto se na počátku sezony 1930-1931 rozhodl tuto funkci opustit.
Kromě toho se Smythe podílel na vybudování haly Maple Leafs Gardens, která nahradila původní Arena Gardens. Nově postavenou arénu využívali hokejisté Toronta mezi lety 1931 až 1999, než se tým přestěhoval do současného Air Canada Centre.
Smythe byl součástí nejúspěšnější éry Maple Leafs, kdy mezi roky 1942 až 1951 dokráčeli k šesti Stanley Cupům, včetně tří triumfů po sobě v letech 1949-1951. Celkem s Torontem vyhrál osm trofejí Lorda Stanleyho.
Conn Smythe – jedna z nejvýraznějších postav historie Toronta Maple Leafs.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -