- Reklama -

Před šestadvaceti lety se z Jágra stal Tučňák

- Reklama -

Draft z roku 1990 znamenal počátek velkolepé zámořské kariéry Jaromíra Jágra, která napíše další kapitolu i v následující sezoně, konkrétně už třiadvacátou. Před 26 lety se výběr nejtalentovanějších hokejových mladíků konal ve Vancouveru.
Jak píše sám Jágr v prvním díle své autobiografie Jaromír Jágr: Z Kladna do Ameriky, doufal, že si ho vybere nějaký klub ze země pruhů a hvězd než z kolébky hokeje. Díky pořadí mužstev na draftu tušil, že pravděpodobně skončí v jednom ze dvou pensylvánských klubů, tedy buď ve Philadelphii, nebo Pittsburghu. Takové myšlence se vůbec nebránil.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Den před draftem se 18letý klučina sešel s generálním manažerem Tučňáků Craigem Patrickem a trenérem Bobem Johnsonem. „Jezevec Bob“, jak se Johnsonovi přezdívalo, dokonce rodákovi z Hnidous u Kladna ze srandy řekl, že se naučí česky, aby mu usnadnil začátky.
Samotný draft Jágra učaroval. Bylo to dokonalé představení, na kterém se dozvěděl, že skauti vědí o hráčích všechno možné, např. i to, jaký vztah má k rodičům. Jako první vybírali zástupci Quebecu Nordiques, kteří z Owena Nolana udělali celkovou jedničku draftu. Na druhém místě poprvé toho večera zaznělo české, resp. tehdy ještě československého jméno. Domácí Vancouver se rozhodl svou budoucnost spojit s Petrem Nedvědem. V draftu 1990 si kluby vybrali z dnešního pohledu neuvěřitelných dvaadvacet Čechoslováků. Např. Švédů bylo jen sedm.

Když si Detroit přivlastnil Keitha Primeau, přišla řada na organizaci Flyers. Jágr tušil, že teď by mohlo padnout jeho jméno, protože Philadelphie o něj projevovala zájem. Jenž Letcem se místo Jágra stal Mike Ricci. Philadelphie tak přenechala kladenského zelenáče svému největšímu rivalovi, Pittsburghu, který vybíral hned vzápětí.
Přitom švédský skaut Flyers Inge Hammarström měl o Jágra velký zájem. Dokonce se za ním několikrát vydal i do Kladna. Jágr na něj udělal výborný dojem, jenže nedokázal přemluvit ostatní skauty. Podle již zmíněné biografie se Hammarström dokonce rozbrečel, když se jeho spolupracovníci proti němu obrátili a zvolili Ricciho…
Zbytek příběhu každý hokejový fanoušek zná. Osmašedesátka nastoupila do nejslavnější hokejové ligy v říjnu 1990. V prvních dvou sezonách se po boku kapitána a svého velkého idolu Maria Lemieuxe Jágr pokaždé radoval ze Stanley Cupu. A za 26 let, které uběhly od draftu až do dnešních dnů, se z něj stal jeden z nejproduktivnějších a nejlepších hráčů v historii NHL.

1990 NHL Draft Top 20

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -