- Reklama -

Před šesti měsíci bojoval o život, teď Bozon sní o NHL

- Reklama -

Poprvé obléci v zápase dres týmu NHL je snem pro spoustu hokejistů z celého světa a pokud se jim to nakonec podaří, je to pro ně mimořádný zážitek. Pro jednoho z nich to ale bude ještě o něco speciální. Tim Bozon by měl v přípravě před novým ročníkem poprvé nastoupit za Montreal Canadiens. Přitom ještě před šesti měsíci bojoval v nemocnici o život.
V březnu byl Bozon hospitalizován v saskatoonské nemocnici a byla mu diagnostikována meningitida, dokonce upadl do komatu. Z něj byl probrán o dva týdny později a na konci března jej z nemocnice propustili. Talentovaného hokejistu ale čekala dlouhá cesta, než se naplno uzdravil a mohl se zúčastnit tréninkového kempu Montreal Canadiens.
„V některých dnech se ještě cítím trochu unavený, což je po prodělání takové nemoci normální. Ale v posledních měsících jsem opravdu tvrdě dřel a zapálil v sobě hodně energie. Cítím se dobře a myslím, že si v kempu nevedu špatně,“ myslí si.
Ve čtvrtek večer dvacetiletý útočník odpočíval v hotelu, když dostal smsku, aby byl připraven nastoupit v pátek za Montreal proti Coloradu. „Myslem jsem, že snad ještě spím. Myslel jsem na tuchle chvíli tak moc, že jsem z toho byl pořádně nervózní a nemohl už pořádně usnout.“
Nakonec se sice v pátečním utkání v sestavě Montrealu neobjevil, ale jeho chvíle určitě ještě přijde. „Po tom, co jsem si musel před půl rokem prožít, jsem na svou šanci opravdu natěšený. Bude to pro mne pocta. Myslím na celou svou rodinu, která mi pomohla realizovat můj sen jednou obléci dres Canadiens,“ vykládal.
„Hlavně kvůli své rodině jsem v nemocnici bojoval, abych mohl dál žít. Moje máma i táta byli tehdy pořád se mnou a stáli u mé postele. Až nastoupím za Montreal, budou na mě opravdu pyšní,“ věří Bozon, jehož otec Philipp v letech 1991-95 hrál za St. Louis a byl prvním Francouzem v NHL.
Právě v americkém St. Louis se v roce 1994 Tim narodil, ale s pořádným hokejem začal až ve Švýcarsku, kam se mezitím rodina přestěhovala. Juniorská léta prožil v Klotenu a Luganu, před třemi lety se pak vydal do Kanady a hrál WHL. V roce 2012 byl draftován Montrealem. Stejně jako jeho otec a dědeček reprezentuje Francii, za kterou debutoval na MS 2013.

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -