- Reklama -

Představujeme naděje pro draft 2018: Andrej Svěčnikov

- Reklama -

Fanda NHL
Na řadu by podle předpokladů měl Andrej Svěčnikov přijít hned za Švédem Rasmusem Dahlinem. Starší bratr Andreje, Jevgenij, prošel draftem v roce 2015 celkově na 19. místě. Zvolili si jej Red Wings. Ti mu v uplynulé sezoně dali příležitost ve 14 utkáních základní části. Rozšíří o necelé čtyři roky mladší Andrej rodinou sbírku startů v nejprestižnější hokejové soutěži světa?

Kvůli skandálu, při kterém byl několik členů ruského hokejového týmu do 18 let chyceno při dopingu, se už v šestnácti letech mohl Svěčnikov představit na mezinárodní scéně na Mistrovství světa hráčů do 18 let. Ruský tým musel být kompletně nahrazen, mezi jmény náhradníků se tehdy objevilo i to Svěčnikovo.
Na šampionátu konaném v Severní Dakotě Rusové sice došli pouze do čtvrtfinále, v němž bylo nad jejich síly Finsko, vzhledem k okolnostem to bylo přesto považováno za takový malý zázrak. Svěčnikov o sobě dal vědět dvěma brankami v pěti utkáních.

Na turnaji zaujal bývalého brankáře a nynějšího generálního manažera juniorského mančaftu Muskegon Johna Vanbiesbroucka. Andrej se tak i s maminkou vydal do Spojených států. Tam exceloval hned v první sezoně, když ve 48 zápasech nastřílel 29 branek a u stejného počtu jich asistoval. Odměnou mu byla trofej pro nejlepšího nováčka soutěže USHL.
Změna mu prospěla
Odchovanec Kazaně se po úspěšném prvním roce mezi americkými juniory vydal na jinou adresu, do jiné soutěže. „Je jako Mark Messier,“ připodobnil ho k svému bývalému spoluhráči Vabiesbrouck. Při draftu OHL si jej z prvního místa zvolili Barrie Colts, kteří se v minulosti neúspěšně snažili získat jeho bratra.

V lajně s krajanem Alexem Lipanovem, se kterým se sešel už dříve v ruských mládežnických výběrech, a Ryanem Suzukim drancovali soutěž. „Vidíte v něm velmi silného a šikovného hráče, který i mimo led neskutečně dře. Své schopnosti nezískal náhodou. Byl naším nejpracovitějším hráčem,“ řekl o Svěčnikovi pro magazín The Hockey News GM Colts Jason Ford.
V uplynulém ročníku musel vynechat dva měsíce kvůli zraněnému zápěstí (vrátil se akorát na svůj premiérový šampionát dvacetiletých na přelomu roku) a přesto vyhrál bodování nováčků OHL se 72 body ve 44 zápasech. Koncem základní části měl dokonce šňůru 23 zápasů s alespoň jedním bodem. V posledním utkání ale také dostal za hit na hráče Sudbury čtyřzápasový trest, kvůli kterému musel odložit svůj start ve vyřazovací části.

Po vypršení trestu dopomohl Colts k postupu do druhého kola play-off, ve kterém však byli nad jejich síly hokejisté Kingstonu. Svěčnikov v osmi zápasech nasbíral 11 bodů.
Budeme jej společně s jeho bratrem vídat už v příštím ročníku mezi mantinely té největší hokejové show na světě?

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -