- Reklama -

Představujeme naděje pro Draft 2018: Rasmus Dahlin

- Reklama -

Fanda NHLNHL má skvělé zkušenosti se švédskými obránci. Vše začal Börje Salming, na absolutní vrchol se vydrápal Nicklas Lidström a v poslední době dělá čest skandinávské defenzivě třeba Erik Karlsson. Letos to vypadá, že by se Švédové mohli dočkat své teprve druhé celkové jedničky výběru talentů díky Rasmusi Dahlinovi.
Švédsko zásobuje NHL spoustou talentů. Tito Seveřané jsou tak trochu průkopníci, první Evropan, který kdy hrál v nejprestižnější hokejové lize světa, byl Ulf Sterner. První evropská jednička draftu rovněž vyrostla v zemi vikingů – Matse Sundina si jako prvního celkově v roce 1989 zamluvili Quebec Nordiques. A konečně prvním kapitánem, jenž se narodil v Evropě, a dovedl svůj tým ke Stanley Cupu byl v roce 2008 Nicklas Lidström. V nedávno skončené sezoně zasáhlo do zápasů NHL 98 Švédů, nejvíce z evropských národů.

První volbu letos vyhrálo Buffalo. Prestižní hokejový plátek The Hockey News nepochybuje, že ukáže na šikovného mladého Švéda. Podle zmíněného časopisu neuchvátil tolik žádný zadák skauty od roku 1973. Tehdy se jednalo o Denise Potvina. Dostát takovým očekáváním rozhodně není jednoduché pro sebelepšího hokejistu, ostatně jsme o tom nedávno psali.
Dahlin je velice chytrým obráncem, který nezaostává v defenzivní ani v ofenzivní činnosti. Skvělou práci vám odvede jak v přesilovce, tak v oslabení. Má skvělou přihrávku a co schází jeho střele na tvrdosti, vynahrazuje její přesností. Ta se podobá naváděným střelám Tomahawk. Navíc se nebojí hrát do těla.

Švédskou nejvyšší ligu hraje pravidelně od 17 let v dresu Frölundy. Dvakrát si s ní vyzkoušel tuhé vyřazovací boje a rozhodně v nich nebyl jen do počtu. V posledním roce se představil na šampionátu dvacítek, odkud si přivezl domů stříbrnou medaili a šest bodů za šest příhrávek. Jen o několik týdnů později jste jej mohli vidět s číslem 26 bruslit na olympijském ledě v Pchjongčchangu.
Jeho velkým vzorem je Peter Forsberg. „Líbilo se mi, jak bojoval každé střídání. Jeho styl hry jsem měl moc rád,“ řekl Dahlin THN. A evidentně se od něj ledacos naučil. „Má podobný charakter jako Forsberg, umí se pořádně naštvat. Rozhodně si nebude myslet, že cokoliv dostane zadarmo, o vše bude zuřivě bojovat,“ zhodnotil svého svěřence Thomas Monten, kouč švédské reprezentační dvacítky.
Buffalo si tedy s největší pravděpodobností zvolí Dahlina a ten nejspíš dostane šanci se ukázat ve velké hokejové show hned v první sezoně. Jak s touto šancí naloží? Zopakuje výkon Aarona Ekblada, zatím posledního beka vybraného jako prvního v pořadí, a vyhraje v premiérové sezoně Calder Trophy pro nejlepšího nováčka?

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -