- Reklama -

Překonal Jágra, teď ho čeká souboj s Matthewsem

- Reklama -

Jen málokterý adept draftu má příležitost předvést se před dražbou hokejových talentů na mezinárodní scéně nejen v soubojích se svými vrstevníky, ale také v bitvách proti zkušeným matadorům. Patrik Laine ji dostal a využívá ji bezezbytku, na probíhajícím světovém šampionátu patří k ústředním postavám finské reprezentace.
„Nevzpomínám si, že bych někoho viděl tak dominovat proti starším a mnohem zkušenějším hokejistům,“ smeká mladíkův krajan Jarmo Kekäläinen, generální manažer Columbusu. Modrokabátníky výkony Lainea hodně zajímají, protože jim patří třetí příčka v draftu. Rodák z Tampere ale zřejmě přijde na řadu dřív, hovoří se i o tom, že by mohl překazit plány Američana Austona Matthewse stát se jedničkou výběrů.
Tihle dva se dnes večer na mistrovství utkají ve vzájemném souboji. Laine do něho půjde z pozice nejproduktivnějšího hráče dosavadního průběhu turnaje. V úvodním utkání s Běloruskem zaznamenal dva góly a asistenci, v neděli proti Německu si to zopakoval.
„Hraje skvěle, na vysoké úrovni. Tyhle zápasy si určitě musí užívat,“ chválí mladého kolegu Mikael Granlund. Brankář Mikko Koskinen, který vše sledoval zezadu, se přidává: „Je neuvěřitelné, jak je ve svém věku dobrý. Nemám pro jeho výkony slov.“
Už po dvou utkáních je jisté, že Patrik Laine má jedinečnou šanci zapsat se do kronik světových šampionátů. V novodobé éře se nikomu z osmnáctiletých či mladších hokejistů nepodařilo na MS získat šest bodů, dosavadní rekord držel Jaromír Jágr z roku 1990, kdy na turnaji ve Švýcarsku zaznamenal tři branky a dvě asistence.
Své si k tomu ale bude chtít určitě říct i Auston Matthews. Měl horší startovní pozici, protože Američané zahajovali mistrovství soubojem s Kanadou, ale v sobotu s Bělorusy měl také on bilanci 2+1. Dnešní vzájemný souboj může mnohé napovědět.
„Já si ale nemyslím, že bychom se soustředili jeden na druhého,“ upozorňuje mladík, který před draftem vsadil na neobvyklou strategii a odehrál poslední sezónu ve Švýcarsku mezi dospělými. „Určitě o sobě budeme vědět, když ten druhý bude na ledě, ale oba chceme hlavně dobře zahrát a pomoci svému týmu k vítězství. Oba chceme zlatou medaili.“
Oba ji mít nemůžou. Stejně jako nemůžou současně obsadit první pozici v draftu. Především Laine však svými výkony určitě zamotává hlavu skautům a šéfům klubů NHL přihlížejícím dění v Petrohradu.

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -