- Reklama -

Premiérový Stanley Cup slaví také Dánsko či Austrálie

- Reklama -

Ve světle reflektorů se po skončení finále po právu vyhříval především kapitán Alex Ovečkin, triumf jeho týmu ale přinesl řadu dalších zajímavých příběhů a premiér. Washington svým triumfem přepisoval historii nejen na klubové úrovni, nýbrž také historii celé NHL. Zde je několik zajímavostí, které se pojí k vítězství týmu z hlavního města USA.
Fanshop týmu
Lars Eller se stal prvním dánským hokejistou, jenž vyhrál Stanley Cup, a aby toho nebylo málo, byl centr třetího útoku Caps také autorem vítězné branky, která o triumfu rozhodla. „Znamená to pro mě všechno,“ říkal dojatý forvard reportérům na ledové ploše bezprostředně po skončení zápasu. Po letech strávených v Montrealu může děkovat osudu, že po něm sáhli právě Caps. „Jsem na tom správném místě,“ dodal první vítěz Stanley Cupu ze země, která letos poprvé ve své historii hostila hokejový světový šampionát.
Prvním Australanem, který může slavit zisk nejcennější hokejové trofeje, je Nathan Walker. Přestože společně se spoluhráči zvedl stříbrný pohár nad hlavu a v létě jej nejspíše přiveze ukázat k protinožcům, není vůbec jisté, zda se jeho jméno na poháru objeví. Útočník, který v minulosti prošel Vítkovicemi, neodehrál v základní části potřebný počet zápasů a nenastoupil ani ve finále. V play-off odehrál jediný duel ve druhém kole proti Pittsburghu, i tak si v něm stihl připsat důležitou asistenci. Šance, že klub požádá o výjimku, aby mohl Australana na pohár zapsat, ale existuje.
Generální manažer Brian MacLellan se zařadil do úzkého okruhu lidí, kteří pohár získali jako hráči a později také ve funkci generálního manažera. Připojil se tak k úspěšným manažerům, jako byli Bob Gainey, Serge Savard, Jack Adams, Art Ross, Lester Patrick a Eddie Gerard.


Útočník ze čtvrté formace Jay Beagle je vůbec prvním hokejistou, který se svým týmem triumfoval na úrovni NHL, farmářské AHL a ještě nižší ECHL.


Alex Ovečkin je prvním ruským kapitánem, který dovedl svůj tým ke Stanley Cupu. Z Evropanů před ním dovedli jako kapitáni svůj tým k vítězství pouze Nicklas Lidström (2008) a Zdeno Chára (2011).
Jevgenij Kuzněcov je třetím Rusem, jenž dokázal ovládnout produktivitu vyřazovací části sezóny. Před ním to dokázali jen Sergej Fjodorov (1995) a dvakrát Jevgenij Malkin (2009, 2017). Po Malkinovi (36) má také druhý nejvyšší počet bodů v jednom play-off ze všech evropských hokejistů.
Devante Smith-Pelly nasázel v průběhu play-off celkem sedm branek, což je na útočníka ze čtvrté formace velmi slušný počin. Vždyť stejný počet gólů dal také za celou základní část. To nejlepší si ale pětadvacetiletý forvard tmavé pleti nechal na konec. Od stavu 1:1 na zápasy ve finálové sérii se trefil ve třech utkáních v řadě. Naposledy vstřelil velmi důležitý gól, kterým ve třetí třetině vyrovnával stav zápasu na 3:3.


Capitals jsou teprve druhým týmem od roku 1967, kdy se NHL rozrostla ze šesti týmů na dvanáct, který zvítězil, přestože ve všech čtyřech sériích prohrával. Před nimi to v éře po „Original Six“ dokázal pouze Pittsburgh v roce 1991. Penguins tehdy ve všech sériích také ztráceli, aby nakonec ve finále porazili tehdejší Minnesota North Stars 4:2 na zápasy.

- Reklama -


Pikantní je také fakt, že Caps všechny čtyři série ukončili na kluzištích soupeřů. V letošním play-off nebylo lepšího týmu na venkovních stadionech. I proto se dnes slaví v hlavním městě Spojených států.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -