- Reklama -

Přepíše Morgan Rielly historii Maple Leafs?

- Reklama -

Fanshop týmuObránce Toronta Maple Leafs Morgan Rielly letos dokázal něco, co se žádnému obránci nepodařilo už sto let. V prvních pěti utkáních sezony nasbíral 12 bodů (3+9), o bod více než před 40 lety legendární Bobby Orr (2+9). Lepší byl už jen Harry Cameron v sezoně 1917-1918, který nastartoval svoji sezonu 15 body (9+6). Po odehrané čtvrtině soutěže to vypadá, že by Reilly mohl dále přepisovat historické tabulky.
Kanadský obránce totiž podle stránky nhl.com vede průběžné hlasování o Norris Trophy pro nejlepšího obránce základní části. Pokud si současné tempo udrží, bude prvním hráčem Toronta, který by tuto trofej získal.
Je to až s podivem, ale klub, jehož dres oblékaly legendy jako Börje Salming, Tim Horton nebo třeba i Tomáš Kaberle (jo, asi nečekané jméno, ale jednu dobu nepopiratelně patřil k elitě ligy), stále čeká na svého prvního vítěze ocenění pro elitního obránce.
Sebevědomý žák
„Chci hrát co nejlépe. Ale nemyslím si, že je to udržitelné. Vím, že velkou roli v tom hrálo i štěstí. Myslím, že i kvůli tomu musím pořádně makat,“ zůstal nohama na zemi produktivní zadák. V tuto chvíli se dělí o vedení bodování obránců s ottawským Stevenem Chabotem, když oba nasbírali shodně 27 bodů.



Riellyho zvolilo vítězem Norrise hlasování panelu 17 novinářů nhl.com. Pět z nich jej dalo na první místo, celkem získal 55 bodů, druhý John Carlsson z Washingtonu získal 37 (dvě první místa). Na stupně vítězů se ještě dostal veterán zadních řad Calgary Flames Marc Giordano se 34 body a dvěma prvními místy.
„Stále se učí. Hrát v obraně je mnohem náročnější než hrát na křídle v NHL. Potřebujete na to více času. Rielly ale odvedl skvělý kus práce a je naším elitním hráčem,“ pochválil svého svěřence trenér Maple Leafs Mike Babcock.
Kouč asi nejperspektivnějšího mužstva současné NHL vyzvedl především to, jak mladý bek skvěle doplňuje ofenzivní hvězdy Austona Matthewse, Johna Tavarese nebo Mitche Marnera a pomáhá jim v jejich útočném řádění. „Máme skvělé ofenzivní hráče a Morgan umí dobře nahrát a bruslit. Má sebevědomí, které získal povedeným loňským ročníkem. Letos na něj jenom navázal,“ doplnil trenér.
Loni skončil sezonu se statistikou -4 v tabulce +/-, nyní je na hodnotě +7. Průměrně odehraje přes 22 minut na zápas a také mezi obránci stráví v průměru nejvíce času v přesilových hrách (2:41 minut na zápas).

„Některé věci se změnili, stejně jako někteří hráči. To všechno změnilo způsob, jakým hrajeme a zapůsobilo to pozitivně na zbytek našich hráčů,“ vysvětlil Rielly.
Stane se prvním hráčem s javorovým listem na prsou, který si převezme James Norris Memorial Trophy?
Titulní foto: Icon Sportswire
 

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -