- Reklama -

Přestupová šuškanda: Phaneuf má dva nápadníky, Mrázek zaujal Kanaďany, Toronto řeší Marnera

- Reklama -

Fanda NHLStanley cup už má svého majitele. Draft ve Vancouveru se odehraje tento víkend. Zanedlouho se zpřístupní volný trh, kluby otevřou tréninkové kempy a na podzim se opět rozjede šílenství skryté za třemi písmeny – NHL. Jaké novinky a které drby nyní hýbou zákulisím kanadskoamerické soutěže?
Dion Phaneuf byl letos vykoupen ze smlouvy svým dosavadním zaměstnavatelem z Los Angeles. Přes metrák vážící obránce strávil s výjimkou poslední sezony a půl celou svoji dosavadní kariéru v Kanadě – začínal v dresu Calgary, poté šest let vedl jako kapitán Toronto, ze kterého odešel na více než dva roky dlouhou misi do Ottawy. V Los Angeles odehrál i s play-off 97 utkání a další už nepřidá.

Podle posledních zpráv má zkušený bek dva zájemce ze své vlasti. O čtyřiatřicetiletého obránce se aktivně zajímají Montreal a Edmonton. Phaneuf se v Edmontonu narodil, v Kanadě tráví každé léto po skončení sezony. Na jeho dostupnost se prý vyptávali i Vancouver, Rangers a San Jose.
Stejný osud jako někdejšího kapitána Toronta po letošním ročníku potkal i veterána z Anaheimu Coreyho Perryho. I když mu z jeho kontraktu na více než osm milionů ročně zbývaly ještě dva roky, Ducks se rozhodli jej ze zbývajících let vyplatit. Podle expertů řízný útočník nezůstane dlouhou dobu bez smlouvy. GM Pittsburghu Jim Rutherford by jej rád přivedl na křídlo své hvězdě Sidneymu Crosbymu.
Petr Mrázek prožil velmi úspěšný ročník, když s Carolinou Hurricanes překvapivě postoupil až do finále konference. Společně s Curtisem McElhinneym vytvořil stabilní brankářskou dvojici, která si dokázala vyjít vstříc. Jenže oběma končí smlouvy a oba se stanou neomezenými volnými hráči. Podle posledních zpráv to vypadá, že nejspíše ani jednoho z nich Hurikáni neudrží.
O českého gólmana mají eminentní zájem Edmonton Oilers, kteří nedávno angažovali na pozici generálního manažera někdejšího dlouholetého funkcionáře Detroitu Kena Hollanda. Podle analytika Pierra LeBruna už Holland kontaktoval Carolinu ohledně dostupnosti práv svého bývalého svěřence. Oilers by v případě takového obchodu získali přednostní právo na vyjednávání s Čechem. Trejd by měl být hotový v nejbližších dnech.
Divoké léto v Torontu
Spoustu starostí má nyní i generální manažer Toronta Maple Leafs Kyle Dubas. Ačkoliv má jedno z nejtalentovanějších mužstev současnosti, spoustě hráčů vyprší letos kontrakty a očekávají se tuhá vyjednávání. Kvůli megasmlouvám pro Tavarese a Matthewse nemá šéf Javorových listů příliš prostoru k rozmachování se pod platovým stropem. Kvůli tomu se nesnesitelně protahují jednání s útočnou star Mitchem Marnerem.
Mladý útočník prožil životní ročník, když se na dostřel přiblížil hranici 100 bodů v základní části. Tento týden bude klíčový, dají se očekávat intenzivní jednání. Podle Boba McKenzieho z TSN Marner a jeho agent požadují minimálně srovnatelný kontrakt jako podepsal Auston Matthews – tedy na více než 11,5 milionů dolarů ročně. Pokud se obě strany nedohodnou před prvním červencem, bude velmi zajímavé sledovat, zda se některý z týmů pokusí Marnera odlákat pomocí tzv. kvalifikační nabídky.
Dubas ale také musí řešit situaci okolo Nikity Zajceva, který požádal o výměnu. Trejd by mohl přijít během draftu, spekuluje se o někom z dvojice Edmonton, Vancouver. Obrana Maple Leafs by mohla přijít ještě o jedno jméno. Jake Gardiner se v 28 letech stane volným hráčem a po osmi letech věrných služeb očekává navýšení své gáže, která dosud čítala lehce přes čtyři miliony dolarů za rok. Podle různých zdrojů si ofenzivní bek přeje sedm milionů dolarů na příštích sedm let, což by pro Toronto s největší pravděpodobností bylo příliš velké sousto. Některá média spekulují, že se Gardiner objeví v příští sezoně v dresu Vancouveru, jinde se zase objevuje jméno Chicaga Blackhawks.
A naposledy Maple Leafs. Mužstvo prý aktivně začalo vyjednávat o výměně dvou útočníků – Nazema Kadriho a Kasperiho Kapanena. Za ně by si přáli nového centra a obránce. Kapanen by měl jít ve šlépějích svého otce Samiho a zamířit do Caroliny za některého z beků Hurricanes. Kadri by se měl přesunout do Winnipegu, Nashvillu, Edmontonu nebo Vancouveru.
Kyle Dubas se asi v následujícím měsíci moc nevyspí…
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -