- Reklama -

Přetvařujeme se, rozzlobil se Getzlaf a zavelel k obratu

- Reklama -

Před více než týdnem odehrál jeden z nejhorších zápasů sezóny. Proti Columbusu vyslal jen dvě střely na bránu, prohrál polovinu vhazování, nepřispěl žádným kanadským bodem. Jeho tým Kačerů prohrál s Modrými kabáty 3:5 a kapitán věděl, že je nutné celý tým vyburcovat.
Místo rychlého úprku do autobusu zůstal v šatně, aby čelil nepříjemným otázkám novinářů. Dopředu naznačil, co o den později probral přímo se spoluhráči osobně.
„Přetvařujeme se,“ zlobil se na sebe i kamarády Ryan Getzlaf. „Nehrajeme podle svých možností. Máme tu chlapy, mě osobně nevyjímaje, vlastně jde o každého v téhle šatně, kteří by se měli chovat zodpovědněji k sobě i ostatním.“


Vstupte do světa statistik NHL


Řeč zabrala. Anaheim se po dvou porážkách odrazil k lepším výkonům a následující čtyři utkání vyhrál. Postupně zdolal Boston (3:2pp), Islanders (3:2) a New Jersey (2:1) a Edmonton (5:1). Zbývající tři duely proti Coloradu, Dallasu a Arizoně by také měly být zvládnutelné, protože jde o soupeře mimo postupové příčky do play off.
„Dělal všechno, co očekáváte od dobrého kapitána,“ pochválil Getzlafa centr Nate Thompson. „Dobří vůdci umí tým stmelit, svázat je dohromady, umí říct, co má být řečeno a pak jít a vést příkladem. Být nejlepším hráčem na ledě. Právě to předvádí celý tenhle rok.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru

- Reklama -

Se 24 góly a 68 body patří Getzlaf k nejlepším hráčům v NHL. Na vedoucího Sidneyho Crosbyho ztrácí jen dvanáct bodů. Jelikož je lídr Anaheimu obousměrným hráčem, který nezapomíná ani na defenzivu a jeho Ducks vedou celou ligu, musí se jejich kapitán logicky vyskytovat v úvahách o kandidatuře na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL.
„Určitě bych ho volil,“ přiznal bez obalu trenér Bruce Boudreau. „Kdybych se měl podívat, čeho jsme dosáhli, a kdo byl naším lídrem každou noc, pak je to právě Getzlaf.“
Trenér samozřejmě neví, zda budou mít stejný názor hlasující novináři. „Jestli se to počítá i pro ty, kteří hlasují, to nevím. Ale on je naším lídrem,“ ujistil.

Getzlafův význam vyniká s tím, o kolik přišli letos hráči Ducks zápasů kvůli zranění. Bylo jich přes 250. „Měli jsme hodně chlapů mimo sestavu,“ říká Corey Perry, vítěz Hart Trophy z roku 2011 a Getzlafův dlouholetý spoluhráč. „On hraje všechny situace, nastupuje proti nejlepším formacím soupeře, odvede všechno, co potřebujete.“
„Cítím, že jsem jako vůdce dozrál,“ dodal za sebe kapitán. „Nikdy nebudete dokonalý, ale jsem spokojený s tím, kde se nacházím. Doufám, že mám dost důvěryhodnosti v téhle šatně a že mám těm chlapům co předat. Letos jsme vyhrávali různými způsoby. Naším cílem je Stanley Cup, chceme se o něj pokusit,“ říká Getzlaf, vítěz poháru s Anaheimem z roku 2007.
A Hart Trophy? „Cítím, že jsem odvedl svůj díl,“ přemítá, „vždycky ale můžete odvést víc.“

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -