- Reklama -

PREVIEW 2014-15: Pacifická divize

- Reklama -

ANAHEIM DUCKS
Kouč: Bruce Boudreau
Generální manažer: Bob Murray
Bilance v základní části 2013-14: 54-20-8, 116 bodů
Přesilovky: 16 %
Oslabení: 82,2 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 1.
Play off: Dallas 4-2, Los Angeles 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Ryan Getzlaf 87 (31+56)
Corey Perry 82 (43+39)
Nick Bonino 49 (22+27)
Nejlepší střelec: Corey Perry 43
Nejlepší nahrávač: Ryan Getzlaf 56
Lídr +/-: Corey Perry +32
Nejtrestanější hráč: Tim Jackman 103
Ducks mají za sebou výbornou základní část a daleko od úspěchu nebyli ani v play off, kde přetlačili lepšící se Dallas a ztratili dobře rozehranou sérii s pozdějšími šampiony z Los Angeles, nad kterými vedli 3:2 na zápasy. Nejlepší tým Západní konference skončil pouze jediný bod za vítězem Prezidentovy trofeje Bostonem. S průměrem 3,21 branky na zápas byli Kačeři nejproduktivnějším týmem celé soutěže.
Pomocí trejdu posílili důležitý post centra o Ryana Keslera, nyní se tak mohou pyšnit skutečně vynikající dvojicí středních útočníků Getzlaf – Kesler, což jim může řada klubů závidět. Možná poslední šanci na oživení kariéry dostane u Kačerů Dany Heatley. Mezi další nové tváře patří Clayton Stoner, Nate Thompson, Louis Leblanc, brankářskou sestavu doplnil zkušený Jason LaBarbera. Na zkoušku byl do kempu pozván Brandon Yip.
O brankoviště se poperou John Gibson a Frederik Andersen. Oba nováčci se loni v nejslavnější lize uvedli skvěle, dokonce natolik, že připravili Jonase Hillera o místo. Kariéru ukončili finští matadoři Teemu Selänne a Saku Koivu. Do Vancouveru se za Keslera stěhovali Nick Bonino a Luca Sbisa. Do Toronta zamířili Daniel Winnik a Stephane Robidas, do Winnipegu zase Mathieu Perreault.
Navzdory odchodu několika hráčů základní sestavy by měli být Ducks s Keslerem a dalšími novými tvářemi stejně nebezpeční jako v minulé sezóně. Bude zajímavé sledovat, zda oba gólmani udrží nastavenou laťku. Měl by pokračovat výkonnostní růst Jakoba Silfverberga a Hampuse Lindholma.
Spousta gólů se jako obvykle očekává od Coreyho Perryho, přispět ovšem dokáží i další, zejména Ryan Kesler, Andrew Cogliano, Kyle Palmieri, Matt Beleskey, Patrick Maroon a Devante Smith-Pelly. Všeobecně se soudí, že Ryan Getzlaf se i letos zařadí mezi kandidáty na Art Ross Trophy. Pokud by se vedle dvojice Perry – Getzlaf uchytil Dany Heatley, údernost elitního komanda Ducks by ještě vzrostla.
Obranné řady budou dirigovat Francois Beauchemin a Cam Fowler, dalšími stabilními členy defenzivy jsou Sheldon Souray, Mark Fistric, Ben Lovejoy, Bryan Allen a Sami Vatanen.
SAN JOSE SHARKS
Kouč: Todd McLellan
Generální manažer: Doug Wilson
Bilance v základní části 2013-14: 51-22-9, 111 bodů
Přesilovky: 17,2 %
Oslabení: 84,9 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 4.
Play off: Los Angeles 3-4
Nejproduktivnější hráči:
Joe Pavelski 79 (41+38)
Joe Thornton 76 (11+65)
Patrick Marleau 70 (33+37)
Nejlepší střelec: Joe Pavelski 41
Nejlepší nahrávač: Joe Thornton 65
Lídr +/-: Marc-Edouard Vlasic +31
Nejtrestanější hráč: Mike Brown 94
Po dalším krachu v play off, kdy Žraloci trestuhodně ztratili vedení 3:0 na zápasy nad Kings, kdekdo očekával, že v kabině San Jose nastane pořádný průvan. Žádná dramatická přestavba se ovšem nekonala. Po Martinu Havlátovi, který byl vyplacen ze smlouvy, sáhlo New Jersey, v klubu už dále nepokračuje ani zkušený Dan Boyle, jenž si to namířil na Manhattan, a další zadák Brad Stuart.
Z nových tváří stojí za zmínku jen dvoumetrová věž John Scott a další křídelník Tye McGinn. Nejvýraznějšími „posilami“ tak můžeme označit uzdraveného Tomáše Hertla a Brenta Burnse, jehož čeká přesun z útoku zpět do obrany. Větší díl odpovědnosti za výsledky by měli definitvně od Patricka Marleaua a Joea Thorntona přebírat na svá bedra o generaci mladší lídři Joe Pavelski a Logan Couture. Důraznou hru mají rádi Raffi Torres a James Sheppard, stále více prostoru dostávají křídla Tommy Wingels nebo Matt Nieto.
Brankoviště mají Žraloci obsazeno dvojicí Antti Niemi  Alex Stalock, klíčovým zadákem je po odchodu Boylea olympijský vítěz Marc-Edouard Vlasic, návrat do zadních řad by měl prospět i Burnsovi. Defenzivu mají na starost také Jason Demers, Justin Braun, Matt Irwin a Scott Hannan. Obtížný úkol čeká Hertla, od něhož se po loňském senzačním vstupu na scénu NHL budou očekávat velké věci.
LOS ANGELES KINGS
Kouč: Darryl Sutter
Generální manažer: Dean Lombardi
Bilance v základní části 2013-14: 46-28-8, 100 bodů
Přesilovky: 15,1 %
Oslabení: 83,1 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 6.
Play off: Stanley Cup – San Jose 4-3, Chicago 4-3, Anaheim 4-3, NY Rangers 4-1
Nejproduktivnější hráči:
Anže Kopitar 70 (29+41)
Jeff Carter 50 (27+23)
Justin Williams 43 (19+24)
Nejlepší střelec: Anže Kopitar 29
Nejlepší nahrávač: Anže Kopitar 41
Lídr +/-: Anže Kopitar +34
Nejtrestanější hráč: Kyle Clifford 81
Králové to podruhé během posledních tří let dotáhli až k zisku Stanley Cupu a jejich fanoušky může těšit fakt, že kádr pro novou sezónu doznal jen minimálních změn. Tým opustil jen veterán zadních řad Willie Mitchell a centři Colin Fraser a Linden Vey. Novými přírůstky v kabině jsou David van der Gulik a Adam Cracknell. Králům se především podařilo udržet jednoho z klíčových mužů sestavy Mariána Gáboríka.
Osa vítězného týmu je daná. V brance vynikající Jonathan Quick, na modré čáře jeden z nejlepších beků NHL Drew Doughty, dále Slava Vojnov, Matt Greene, Robyn Regehr, Alec Martinez a Jake Muzzin.
Vepředu jsou zabiják Gáborík, všeuměl Anže Kopitar, střelec Jeff Carter, muž velkých okamžiků Justin Williams, kapitán Dustin Brown, k tomu bitvami play off posílení mladíci Tyler Toffoli či Tanner Pearson. Nepříjemný styl pro soupeře vyznávají kromě Browna také Mike Richards, Jarret Stoll nebo Dwight King.
Kings byli loni nejméně inkasujícím týmem z celého ligového pelotonu a můžete se vsadit, že se proti nim bude hrát nepříjemně i letos. V play off navíc nevídaně střelecky explodovali, což u nich nebylo dřív zvykem. Tomuhle týmu se budou chtít všichni soupeři v play off vyhnout obloukem.
ARIZONA COYOTES
Kouč: Dave Tippett
Generální manažer: Don Maloney
Bilance v základní části 2013-14: 37-30-15, 89 bodů
Přesilovky: 19,9 %
Oslabení: 79 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 9.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Keith Yandle 53 (8+45)
Radim Vrbata 51 (20+31)
Mikkel Boedker 51 (19+32)
Nejlepší střelec: Antoine Vermette 24
Nejlepší nahrávač: Keith Yandle 45
Lídr +/-: Paul Bissonnette, Zbyněk Michálek, Rob Klinkhammer +6
Nejtrestanější hráč: Martin Hanzal 73
Tým, kterému loni postup do play off těsně unikl, přes léto změnil název a provedl řadu personálních změn. Mezi nejvýznamnější posily by měli patřit útočníci Sam Gagner a B.J.Crombeen, spolu s nimi přišli také Joe Vitale, Alexandre Bolduc a Andrew Campbell, konkurenci v brankovišti zvýší Devan Dubnyk a Mike McKenna. Na zkoušku byl do kempu pozván Matt Kassian.

Coyotes ovšem přišli o schopného střelce Radima Vrbatu a zkušeného centra Mikea Ribeira se rozhodli vyplatit ze smlouvy. Tým opustili také náhradní gólman Thomas Greiss, oblíbený vtipálek Paul Bissonnette, Andy Miele, Derek Morris, Tim Kennedy, Jeff Halpern či Brandon Yip.
Arizona má poměrně kvalitní defenzivu v čele s Oliverem Ekman-Larssonem, Keithem Yandlem, pracantem Zbyňkem Michálkem a gólmanem Mikem Smithem, otazník visí spíš nad produktivitou. Kapitán Shane Doan je sice jedním z nejrespektovanějších lídrů v NHL, ale křivka jeho výkonnosti už jde dolů.
Spousta černé práce a bodový příspěvek se očekává od českého dua Martin Hanzal – Martin Erat, ke kterým by se měli přidat Mikkel Boedker, Antoine Vermette, Lauri Korpikoski, David Moss a Kyle Chipchura. Zvědaví jsou Coyotes na talentované juniory Maxe Domiho a Brendana Perliniho. Dokáže Sam Gagner plnohodnotně nahradit Vrbatu a pozvednout svou hru na vyšší úroveň než v Edmontonu?
VANCOUVER CANUCKS
Kouč: Willie Desjardins
Generální manažer: Jim Benning
Bilance v základní části 2013-14: 36-35-11, 83 bodů
Přesilovky: 15,2 %
Oslabení: 83,2 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 12.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Henrik Sedin 50 (11+39)
Daniel Sedin 47 (16+31)
Ryan Kesler 43 (25+18)
Nejlepší střelec: Ryan Kesler 25
Nejlepší nahrávač: Henrik Sedin 39
Lídr +/-: Dan Hamhuis +13
Nejtrestanější hráč: Tom Sestito 213
Na západním pobřeží Kanady nastalo po utrápené sezóně pod despotickým koučem Tortorellou malé zemětřesení, a to jak v hráčském kádru, tak zejména v managementu klubu. Kosatky mají nového prezidenta (klubová ikona Trevor Linden), generálního manažera (Jim Benning) i hlavního kouče (Willie Desjardins). Kromě toho přivedl Vancouver jako novou brankářskou jedničku Ryana Millera.
Zajímavými posilami jsou zejména střelecky disponovaný Radim Vrbata, důrazný forvard Derek Dorsett, další útočníci Nick Bonino a Dustin Jeffrey či obránce Luca Sbisa. Na větší šanci čekají mladíci Bo Horvat, Hunter Shinkaruk, Brendan Gaunce a letos draftovaný Jake Virtanen.
Canucks však také několik dobrých hráčů ztratili. Výměnu z Vancouveru si vymodlil Ryan Kesler, pryč z utrápeného angažmá je také David Booth. V kabině už nenajdeme ani obránce Andrewa Albertse a Jasona Garrisona, odešli také útočníci Zac Dalpe, Jordan Schroeder, Mike Santorelli a Benn Ferriero.
Nadcházející sezóna snad ani nemůže být v podání Kosatek horší. Na hořký loňský ročník chtějí Canucks co nejrychleji zapomenout. Pokud se Miller přiblíží svým výkonům z Buffala a Vrbata dobře zapadne do lajny k Sedinům, měla by být před Vancouverem mnohem zábavnější sezóna. Švédská dvojčata touží dokázat, že loňská mizérie, kdy se svezli s celým týmem, byla jen krátkodobým výpadkem.
Sestava vypadá na papíře solidně. V brance Miller, na modré čáře Dan Hamhuis, Luca Sbisa, nepříjemný Kevin Bieksa a Alex Edler. Zejména Švéd má ale za sebou tragickou sezónu a všichni ve Vancouveru doufají, že se vrátí na svou někdejší úroveň. V ofenzivě se stále spoléhá na Sediny, hodně si v klubu slibují i od Vrbaty. Zlepšit se musí i tradiční členové sestavy jako Alex Burrows, Chris Higgins, Jannik Hansen, Shawn Matthias nebo Zack Kassian.

CALGARY FLAMES
Kouč: Bob Hartley
Generální manažer: Brad Treliving
Bilance v základní části 2013-14: 35-40-7, 77 bodů
Přesilovky: 15,7 %
Oslabení: 81,7 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 13.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Jiří Hudler 54 (17+37)
Mark Giordano 47 (14+33)
Mike Cammalleri 45 (26+19)
Nejlepší střelec: Mike Cammalleri 26
Nejlepší nahrávač: Jiří Hudler 37
Lídr +/-: Mark Giordano +12
Nejtrestanější hráč: Brian McGrattan 100
Plameny mají za sebou nevydařenou sezónu a je otázkou, zda je dokáže nová jednička mezi tyčemi Jonas Hiller vytáhnout o pořádný kus výše. Karri Rämo loni nechytal špatně, ale Hiller přišel jako prověřená jednička z Anaheimu.
Nepříliš nebezpečný útok Flames přicházejí oživit důrazný Brandon Bollig, Devin Setoguchi a Mason Raymond. V obraně jsou novými tvářemi Corey Potter a Deryk Engelland. Flames už ovšem nemohou spoléhat na střelecké příspěvky Mikea Cammalleriho, kádr opustili rovněž TJ.Galiardi, Blair Jones, Chris Butler, Kevin Westgarth, Joey MacDonald a Shane O’Brien.
V Calgary budou hrát důležitou roli mladíci, hodně se v budoucnu očekává hlavně od letos draftovaného Sama Bennetta a Johnnyho Gaudreaua, zlepšovat by se měli i Sean Monahan, Sven Bärtschi, Mikael Backlund, Joe Colborne, Max Reinhart nebo Markus Granlund.
Jednou z hlavních ofenzivních zbraní by měl být i letos Jiří Hudler, spoléhá se také na Curtise Glencrosse a Matta Stajana. Stálicí v obraně je zase Ladislav Šmíd. Kromě něj tvoří pilíř obrany zkušení Mark Giordano a Dennis Wideman, které doplňují Kris Russell a T.J. Brodie.
EDMONTON OILERS
Kouč: Dallas Eakins
Generální manažer: Craig MacTavish
Bilance v základní části 2013-14: 29-44-9, 67 bodů
Přesilovky: 17 %
Oslabení: 82,1 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 14.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Taylor Hall 80 (27+53)
Jordan Eberle 65 (28+37)
David Perron 57 (28+29)
Nejlepší střelec: David Perron, Jordan Eberle 28
Nejlepší nahrávač: Taylor Hall 53
Lídr +/-: Ben Eager +1
Nejtrestanější hráč: Luke Gazdic 127
Loňská sezóna měla být pro mladý tým Oilers zlomová, ale nebyla. V Edmontonu se přes léto zaměřili zejména na vyztužení zadních řad a přidali na soupisku pár kilogramů navíc. Není divu, když byli Oilers týmem s nejpropustnější defenzivou v lize.
V brankovišti se o práci podělí Ben Scrivens a Viktor Fasth, oba již v minulosti naznačili, jakých výkonů jsou schopni. Obranu by měli zpevnit Nikita Nikitin, Mark Fayne a Keith Aulie, talentem nabitý útok doplnili důrazný Teddy Purcell a Benoit Pouliot. Hodně si vedení slibuje i od letos draftovaného německého zázraku Leona Draisaitla.
Dlouholetá opora týmu a edmontonský srdcař Ryan Smyth ukončil kariéru, Sam Gagner už obléká dres Arizony. Hned několik hráčů z loňského kádru si to namířilo do KHL, mezi nimi Ben Eager, Denis Grebeškov, Anton Bělov, Roman Horák nebo Philip Larsen.
Oilers by se letos mohli konečně vydat na cestu vzhůru.  K tomu ovšem potřebují vyrovnané výkony obou gólmanů, mnohem pevnější obranu a také to, aby se dál zlepšovala jejich talentovaná parta útočníků. Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle, Nail JakupovDavid Perron, to je slušná palebná síla, kterou doplňují Mark Arcobello, Matt Hendricks, Boyd Gordon a Jesse Joensuu.
Kromě nových posil do obrany bude důležité, jak budou hru ve vlastním pásmu organizovat Andrew Ference, Jeff Petry nebo Justin Schultz. Na šanci čekají mladíci Darnell Nurse, Oscar Klefborn a David Musil, čas na ledě si bude chtít vybojovat i Slovák Marinčin . Hráči si pochvalují, že po letech velkých změn budou letos pokračovat pod vedením stejného kouče, oblíbeného Dallase Eakinse.
Předpověď redakce:
1.    Anaheim
2.    Los Angeles
3.    Vancouver
4.    San Jose
5.    Edmonton
6.    Arizona
7.    Calgary
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -