- Reklama -

PREVIEW 2015-16: Centrální divize

- Reklama -

CHICAGO BLACKHAWKS

Kouč: Joel Quenneville
Generální manažer: Stan Bowman
Kapitán: Jonathan Toews
Bilance v základní části 2014-15: 48-28-6, 102 bodů
Přesilovky: 17,6 %
Oslabení: 83,4 %
Pořadí v divizi: 3.
Pořadí v konferenci: 4.
Play off: Nashville 4-2, Minnesota 4-0, Anaheim 4-3, Tampa Bay 4-2
Nejproduktivnější hráči:
Jonathan Toews 66 (28+38)
Patrick Kane 64 (27+37)
Marián Hossa 61 (22+39)
Nejlepší střelec: Jonathan Toews 28
Nejlepší nahrávačMarián Hossa 39
Lídr +/-: Jonathan Toews + 30
Nejtrestanější hráč: Andrew Shaw 67
Blackhawks vstupují do nové sezóny jako úřadující šampioni, s ohledem na platový strop se ale nevyhnuli změnám v kádru. Nejvíce se o nich ovšem v létě psalo v souvislosti s kauzou Patricka Kanea, jenž byl obviněn ze znásilnění.
Kádr vítězů Stanley Cupu opustilo hned několik výrazných postav. Mrzet může určitě ztráta Brandona Saada a Patricka Sharpa, Kris Versteeg zase už podruhé doplatil po triumfu na to, že si Jestřábi potřebovali uvolnit místo pod platovým stropem. Odešli také Brad Richrads, Antoine Vermette nebo Johnny Oduya, kariéru ukončil Kimmo Timonen. S týmem se rozloučili i gólmani Antti Raanta s Andersem Nilssonem, v klubu nepokračují ani Peter Regin a Daniel Carcillo.
Na zkoušce v přípravném kempu neuspěli Lubomír Višňovský, Jan Hejda, Tomáš Kopecký a Daniel Paille. Bryan Bickell byl zařazen na waiver list, odkud si jej ovšem žádný klub nestáhl, útočník tak zůstává nadále v Chicagu.
Soupisku čerstvých šampionů doplnili tři Rusové. Jedním z nich je Arťom Anisimov, poprvé se v NHL pokusí prorazit šikula z Petrohradu Artěmij Panarin, zpátky za oceán se vydává také Viktor Tichonov. Do obrany přišel zkušený Trevor Daley, v útoku jsou novými tvářemi Slovák Marko Daňo, Ryan Garbutt, Jeremy Morin, Corey Tropp a Ryan Haggerty.
Novou lukrativní smlouvu v létě podepsal jeden z klíčových beků Brent Seabrook, kontrakty prodloužili rovněž další zadáci Trevor van Riemsdyk, Michal Rozsíval a David Rundblad, stejně jako útočníci Marcus Krüger, Andrew Desjardins a Joakim Nordström.
I přes nevyhnutelné změny v kádru zůstala úspěšná kostra trojnásobných vítězů poháru pohromadě. Jonathan Toews, Patrick Kane, Marián Hossa, Duncan Keith, Brent Seabrook i Nicklas Hjalmarsson jsou smluvně vázáni ještě na mnoho let a měli by být zárukou toho, že Blackhawks budou i v nejbližších letech patřit mezi špičkové týmy. Konkurence však mohutně posilovala a cesta za obhajobou tak nebude snadná.

COLORADO AVALANCHE

Kouč: Patrick Roy
Generální manažer: Joe Sakic
Kapitán: Gabriel Landeskog
Bilance v základní části 2014-15: 39-31-12, 90 bodů
Přesilovky: 15 %
Oslabení: 84,6 %
Pořadí v divizi: 7.
Pořadí v konferenci: 11.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Jarome Iginla 59 (29+30)
Gabriel Landeskog 59 (23+36)
Alex Tanguay 55 (22+33)
Matt Duchene 55 (21+34)
Ryan O’Reilly 55 (17+38)
Nejlepší střelec: Jarome Iginla 29
Nejlepší nahrávač: Tyson Barrie 41
Lídr +/-: Tyson Barrie +5
Nejtrestanější hráč: Cody McLeod 191
V předminulé sezóně Avalanche překvapili postupem do play-off, stejný kousek se jim ovšem v uplynulém ročníku nepodařilo zopakovat. Svěřenci Patricka Roye by se do bojů o pohár chtěli letos vrátit, zda se jim to ale podaří, není vůbec jisté.
Avs provedli dlouho očekávanou výměnu Ryana O’Reillyho, veterán Danny Briere se rozhodl ukončit kariéru. V klubu už nepůsobí ani Jan Hejda, Jordan Caron, Jamie McGinn, Tomáš Vincour a Ryan Wilson.
Generální manažer Joe Sakic přivedl zkušeného beka Francoise Beauchemina, mladou krev do obrany naopak přinášejí Nikita Zadorov a Brandon Gormley, na zkoušce v kempu neuspěl Slovák Andrej Mezsároš. Mezi posily do ofenzivy se řadí zejména Carl Söderberg, Blake Comeau a Michail Grigorenko.
Vedení klubu prodloužilo kontrakt s gólmanem Calvinem Pickardem a v prvním kole draftovalo mladého finského útočníka Mikko Rantanena.
Colorado by se mělo i v nové sezóně opírat o výkony Semjona Varlamova v brance. Ofenzivu potáhnou nestárnoucí Jarome Iginla, další veterán Alex Tanguay, a nastupující generace v čele Gabrielem Landeskogem, Nathanem MacKinnonem a Mattem Duchenem.

DALLAS STARS

Kouč: Lindy Ruff
Generální manažer: Jim Nill
Kapitán: Jamie Benn
Bilance v základní části 2014-15: 41-31-10, 92 bodů
Přesilovky: 19 %
Oslabení: 80,7 %
Pořadí v divizi: 6.
Pořadí v konferenci: 10.
Play off: –
Nejproduktivnější hráči:
Jamie Benn 87 (35+52)
Tyler Seguin 77 (37+40)
Jason Spezza 62 (17+45)
Nejlepší střelec: Tyler Seguin 37
Nejlepší nahrávač: Jamie Benn 52
Lídr +/-: Patrick Eaves +12
Nejtrestanější hráč: Antoine Roussel 148
Seznam posil týmu, jenž loni ani nepostoupil do play-off, je velice krátký, to však nic nemění na tom, že Stars jsou považováni za jednoho z vítězů letního přestupního období a odborníci od nich čekají velké věci. Důležitá je totiž kvalita nově příchozích hráčů a ta je u trojice Antti Niemi, Johnny Oduya, Patrick Sharp neoddiskutovatelná.
Niemi by měl se svým krajanem Lehtonenem vytvořit jeden z nejvyrovnanějších a nejlepších brankářských tandemů v lize. Oduya a Sharp s sebou z Chicaga zase přinášejí zkušenosti šampionů, prstenem za vítězství ve Stanley Cupu se může pochlubit i zmiňovaný Niemi. Oduya je řízný bek, který neuhne v žádném souboji, Sharp je zase velmi schopný zakončovatel.
Celou ligu loni uchvátili svými výkony Jamie Benn s Tylerem Seguinem. Připočtěte zkušené veterány Sharpa, Spezzu, Hemského a uzdraveného mladíčka Valerije Ničuškina, a dostanete hodně našlapaný útok.
Generální manažer Jim Nill si prodloužením smlouvy pojistil služby některých mladých hráčů, mezi něž patří gólman Jack Campbell, zadáci Patrik Nemeth, Jamie Oleksiak, Jyrki Jokipakka a útočník Cody Eakin.
Kádr naopak opustili brankáři Jhonas Enroth, Jussi Rynnäs, obránci Trevor Daley, Cameron Gaunce, a útočníci Shawn Horcoff a Ryan Garbutt. Další forvard Rich Peverley ze zdravotních důvodů ukončil kariéru.

MINNESOTA WILD

Kouč: Mike Yeo
Generální manažer: Chuck Fletcher
Kapitán: Mikko Koivu
Bilance v základní části 2014-15: 46-28-8, 100 bodů
Přesilovky: 15,8 %
Oslabení: 86,3 %
Pořadí v divizi: 4.
Pořadí v konferenci: 6.
Play off: St. Louis 4-2, Chicago 0-4
Nejproduktivnější hráči:
Zach Parise 62 (33+29)
Jason Pominville 54 (18+36)
Thomas Vanek 52 (21+31)
Nejlepší střelec: Zach Parise 33
Nejlepší nahrávač: Ryan Suter Ryan, Jason Pominville 36
Lídr +/-: Jonas Brodin, Zach Parise +21
Nejtrestanější hráč: Chris Stewart 88
Třikrát za sebou postoupili Wild do vyřazovací části, jejich pouť za Stanley Cupem ovšem vždy skončila na stejném soupeři. Ve dvou z těchto případů dokráčelo Chicago až ke stříbrnému poháru. V Minnesotě nyní všichni věří, že za mimořádně úspěšnými Blackhawks zase o tolik nezaostávají. Po vypadnutí ve druhém kole by Wild letos rádi udělali další krůček k vysněné trofeji.
O tom, jak moc svému současnému kádru věří, svědčí i jejich nepříliš velká aktivita na přestupovém trhu. Nováčky v týmu jsou vlastně jen mladý obránce z univerzity Mike Reilly, útočník Zac Dalpe a třicátník Tyson Strachan. Zpět do NHL se zkouší prosadit navrátilec Ruslan Fedotěnko, který o šanci usiluje právě v St. Paul.
Generální manažer Chuck Fletcher nabídl nový kontrakt zachránci loňské sezóny Devanu Dubynkovi, smlouvu s klubem prodloužili také útočníci Mikael Granlund, Ryan Carter, a obránci Nate Prosser a Christian Folin.
S klubem se rozloučili zkušení zadáci Jordan Leopold, Keith Ballard, Jonathon Blum, útočníci Chris Stewart, Kyle Brodziak, Sean Bergenheim, Matt Cooke, Stu Bickel, Stéphane Veilleux, a brankáři Josh Harding a John Curry.
Minnesota bude pro všechny soupeře nepříjemným protivníkem. V obraně má vynikajícího Ryana Sutera a v útoku nebezpečné hráče, nad kterými vyčnívá Zach Parise. Jsou tu ale i další, zejména veteráni Mikko Koivu, Jason Pominville, Thomas Vanek, a pak mladší generace, kterou reprezentují Mikael Granlund, Charlie Coyle, Nino Niederreiter nebo Erik Haula. V obraně by měli nadále růst Jonas Brodin a Matt Dumba.
Wild už dávno nejsou tím nudným defenzivním týmem, jakým bývali ještě pod vedením Jacquese Lemairea. Minnesota určitě patří mezi týmy, které bude zábava sledovat, a můžeme se od ní dočkat zajímavých věcí.

- Reklama -

NASHVILLE PREDATORS

Kouč: Peter Laviolette
Generální manažer: David Poile
Kapitán: Shea Weber
Bilance v základní části 2014-15: 47-25-10, 104 bodů
Přesilovky: 16,2 %
Oslabení: 80,8 %
Pořadí v divizi: 2.
Pořadí v konferenci: 3.
Play off: Chicago 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Filip Forsberg 63 (26+37)
Mike Ribeiro 62 (15+47)
Roman Josi 55 (15+40)
Nejlepší střelec: Filip Forsberg 26
Nejlepší nahrávač: Mike Ribeiro 47
Lídr +/-: Colin Wilson +19
Nejtrestanější hráč: Shea Weber 72
Predators za sebou mají vynikající základní část, kterou ale nedokázali přenést do play-off, kde vypadli hned v prvním kole s mistrovským Chicagem. Letos by je už nikdo neměl podceňovat, protože mohou být ještě lepší a zkušenější.
Generální manažer David Poile tým doplnil o několik hráčů, mezi něž patří zkušený bek Barret Jackman, centři Cody Hodgson a Max Reinhart nebo hvězda KHL Steve Moses. Protože se loni Predátorům osvědčil, dočkal se Mike Ribeiro prodloužení smlouvy, stejně jako další útočníci Craig Smith, Colin Wilson, Calle Järnkrok, Gabriel Bourque, Mike Fisher a brankář Marek Mazanec.
Město country oproti tomu opustili Cody Franson, Viktor Stalberg, Mike Santorelli, Matt Cullen, Anton Volčenkov, Rich Clune a Taylor Beck.
Preds mají v brankovišti výtečného Pekku Rinneho a mohou se pochlubit jednou z nejlepších obran v lize, v níž hrají prim Shea Weber a Roman Josi. Za nimi ohromně rostou mladíci Seth Jones, Ryan Ellis nebo Mattias Ekholm.
Navázat na výbornou nováčkovskou sezónu bude chtít Filip Forsberg, prosadit se do prvního týmu je zase jasným úkolem pro dalšího talentovaného útočníka, Švýcara Kevina Fialu.

ST. LOUIS BLUES

Kouč: Ken Hitchcock
Generální manažer: Doug Armstrong
Kapitán: David Backes
Bilance v základní části 2014-15: 51-24-7, 109 bodů
Přesilovky: 22,3 %
Oslabení: 83,7 %
Pořadí v divizi: 1.
Pořadí v konferenci: 2.
Play off: Minnesota 2-4
Nejproduktivnější hráči:
Vladimír Tarasenko 76 (37+36)
Alexander Steen 64 (24+40)
Jaden Schwartz 63 (28+35)
Nejlepší střelec: Vladimír Tarasenko 37
Nejlepší nahrávač: Alexander Steen 40
Lídr +/-: Vladimír Tarasenko +27
Nejtrestanější hráč: Ryan Reaves 116
Potřetí v řadě nedokázal ambiciózní celek přejít přes první kolo play-off a fanouškům už pomalu dochází trpělivost. Dovede Ken Hitchcock letos konečně Bluesmany k velkému úspěchu?
V St. Louis už nepokračuje český obránce Zbyněk Michálek, stejně jako další zkušený zadák Barret Jackman. Mezi citelné ztráty v ofenzivě se jistě zařadí nájezdový mág T.J. Oshie, z týmu odešli také Olli Jokinen, Marcel Goc, Colin Fraser, Chris Porter, Adam Cracknell a John McCarthy.
Mezi nové tváře klubu patří útočníci Troy Brouwer, Kyle Brodziak, Jordan Caron, do zadních řad přišli André Benoit a Peter Harrold. Na zkoušku byli do kempu přizváni Scott Gomez, Scottie Upshall a Stu Bickel.
Důležitým krokem byl podpis lukrativní dlouhodobé smlouvy s Vladimirem Tarasenkem, nové kontrakty nabídlo vedení i dalším hráčům, mezi něž patří brankář Jake Allen, útočníci Dmitrij Jaškin, Magnus Pääjärvi a obránci Robert Bortuzzo a Chris Butler.
V brankovišti by měl Jake Allen stále více tlačit na Briana Elliotta, velmi dobrá defenziva stojí na trojlístku Pietrangelo, Bouwmeester, Shattenkirk a v útoku by měla řádit zejména formace Schwartz-Lehterä-Tarasenko, kterou jistě podpoří Paul Stastny, David Backes, Alex Steen a další.
Bluesmani rozhodně mají tým na play-off, pokud se do něj ale dostanou, ocitnou se pod velkým tlakem. V nadcházejícím ročníku se od nich totiž neočekává nic menšího, než dlouhá cesta za pohárem. Jak se s touto rolí popasují? Čeká je jen další velké zklamání?

WINNIPEG JETS

Kouč: Paul Maurice
Generální manažer: Kevin Cheveldayoff
Kapitán: Andrew Ladd
Bilance v základní části 2014-15: 43-26-13, 99 bodů
Přesilovky: 17,8 %
Oslabení: 81,8 %
Pořadí v divizi: 5.
Pořadí v konferenci: 7.
Play off: Anaheim 0-4
Nejproduktivnější hráči:
Andrew Ladd 62 (24+38)
Blake Wheeler 61 (26+35)
Bryan Little 52 (24+28)
Nejlepší střelec: Blake Wheeler 26
Nejlepší nahrávač: Andrew Ladd 38
Lídr +/-: Blake Wheeler +26
Nejtrestanější hráč: Dustin Byfuglien 124
Jets loni příjemně překvapili postupem do vyřazovací části, který se tak úplně nečekal. Přestože v sérii s Anaheimem nakonec ani jednou nevyhráli, zanechali velmi dobrý dojem a neuvěřitelnou atmosférou v MTS Centre si získali obdiv.
Už jen samotná účast v bojích o pohár je navnadila a letos budou chtít dokázat, že nešlo o náhodný úspěch. Generální manažer Kevin Cheveldayoff ovšem v létě neudělal téměř nic, čím by tým vylepšil, a tak zůstává otázkou, jestli dokáže Winnipeg v nabité Centrální divizi navázat na své loňské výkony.
Z KHL se do týmu vrátil Alexandr Burmistrov, kromě něj dorazil ještě útočník Matt Fraser. Tím seznam posil končí. Cheveldayoff navíc nedokázal udržet Michaela Frolíka, o kterého měli Tryskáči nadále zájem. Odešli také Jiří Tlustý, Jim Slater, Lee Stempniak, TJ. Galiardi, Keaton Ellerby, Eric O’Dell a slovenský brankář Peter Budaj.
Těšit tak může alespoň prodloužení spolupráce s některými hráči, mezi něž patří Drew Stafford, Matt Halischuk, Anthony Peluso, Ben Chiarot, Paul Postma, Adam Pardy a Patrice Cormier.
Kouč Paul Maurice má docela příjemnou starost v brankovišti, kde může vybírat z vyrovnané trojice Ondřej Pavelec, Michael Hutchinson, Connor Hellebuyck. Obrana ve složení Dustin Byfuglien, Tobias Enström, Jacob Trouba, Tyler Myers, Mark Stuart taky nevypadá zle, v záloze je ještě velmi talentovaný Josh Morrissey.
V útoku budou tradičními tahouny Andrew Ladd, Bryan Little, Blake Wheeler a Drew Stafford, neustále se zlepšují mladíci Mark Scheifele a Adam Lowry, hodně se letos očekává také od Nikolaje Ehlerse. A v záloze jsou další výteční mladíci jako Brendan Lemieux, Joel Armia, Nic Petan, J.C. Lipon nebo Andrew Copp.
Před touhle organizací by zkrátka měla být zářivá budoucnost, prestižní magazín The Hockey News dokonce Winnipeg tipuje za vítěze Stanley Cupu v roce 2019. Důvod? Jets mají možná nejlepší zásobu skvělých prospektů a mladých hráčů v celé NHL. Projeví se to na jejich výsledcích už letos?
Foto: Icon Sportswire
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -