- Reklama -

PREVIEW PLAY OFF 2016: Washington je proti Letcům jasným favoritem a těžko jej zastaví i motivovaný Neuvirth

- Reklama -

Po osmi letech na sebe v play off narazí týmy Washingtonu a Philadelphie, lepší poslední vzpomínky přitom mají Flyers, kteří v roce 2008 vyřadili Capitals ve čtvrtfinále Východní konference 4:3 na zápasy. Letos je ale jasným favoritem Washington, který vyhrál základní část, zatímco Letci se do bojů o Stanley Cup protlačili na poslední chvíli.
Capitals mají za sebou skvělou základní část a považují se za jednoho z hlavních favoritů na Stanley Cup. Ve druhé sezóně pod koučem Barry Trotzem jsou dominantní, mají v kádru velké silné hráče i talentované a rychlé. Je tu kapitán Alexander Ovečkin, který potřetí za sebou nasázel soupeřům padesát gólů, jeho spoluhráči v elitním útoku Bäckström a Oshie, ve druhé lajně řádí mladý Kuzněcov. A pak je tu kandidát na Vezinovu trofej Braden Holtby, který vyrovnal brankářský rekord v počtu nasbíraných výher.
Letci dolétli k branám play off doslova na poslední chvíli, a to jim ještě pomohli soupeři. Na druhou stranu pro ně může být výhodou nálepka týmu, s kterým se nepočítá a nemá tak co ztratit. „Obrovský tlak bude především na nich a v play off se může stát cokoliv. A my máme kvalitní tým, bude to dobrá série,“ tvrdí brankář Philadelphie Michal Neuvirth, který bude mít zvláštní motivaci. Capitals totiž českého gólmana draftovali už v roce 2006 a až do roku 2014 byl členem jejich organizace.
Dobře si tak pamatuje, jak jinak skvělý tým v play off často zklamal. „Několik let jsme měli vážně skvělý tým, jenže jsme to v play off nedokázali zužitkovat. Boje o Stanley Cup jsou vždy trochu jiné,“ varuje Neuvirth. Pro Capitals bylo od roku 1998 druhé kolo play off jejich maximem. Tenhle „mentální blok“ Capitals by tak ve Philadelphii chtěli využít a podřizují tomu vše. Například nechali v posledním zápase proti Islanders odpočívat útočníky Girouxe, Simmondse a Couturiera.
Ani kouč Capitals nehodlal ponechat nic náhodě a v posledním zápase základní části proto nehrálo několik klíčových hráčů včetně brankáře Holtbyho. Nechtěl riskovat, že by se mu mohl zranit, jenže na druhou stranu mu znemožnil překonat rekord Martina Brodeura v počtu vychytaných výher. „Ten rekord přece drží spolu,“ zlehčoval situaci Trotz. „Myslím, že důležitější je to, co chceme dokázat jako tým. Nemůžeme to riskovat pro slávu jednotlivce,“ vykládal odhodlaně kouč připravený konečně dosáhnout týmového úspěchu.
Dobře ví, že ač je jeho tým v prvním kole favorit, sehrál v sezóně s Flyers hodně vyrovnané zápasy. Ze čtyř duelů dva prohráli – jednou v prodloužení, podruhé až po nájezdech. „Celý rok proti nám hráli hodně dobře,“ uznává Trotz. Ten bude kromě Ovečkina a Holtbyho spoléhat také na formu Jevgenije Kuzněcova. Třiadvacetiletý forvard letos nastřílel 20 branek a nasbíral celkem 77 kanadských bodů, tolik se kromě Ovečkina a Bäckströma nepovedlo nikomu z Capitals od ročníku 1992-93.
Washington byl navíc v téhle sezóně NHL po Dallasu týmem, který nastřílel nejvíce branek (248). Ani to ale Flyers neděsí. „Nebudu říkat žádné předpovědi, nedělal jsem to celý rok,“ říká o sérii s Washingtonem kouč Dave Hakstol. „Věříme našemu týmu a v kabině jsou všichni připraveni na dobrou sérii. Pracujeme na tom, abychom byli dobře připraveni. Všechno se odvíjí od tvrdé společné práce a kluci jsou dobře naladěni i psychicky. Už během roku dokázali v klíčových okamžicích zabrat,“ dodal.
„Dáme do toho úplně všechno. Potřebujeme hrát na hodně těsnou obranu a potom vyrážet do šancí. V ofenzívě pak musíme být bezchybní,“ představuje recept na úspěch útočník Michael Raffl. Jenže to by se muselo zlepšit víc hráčů, než jen Wayne Simmonds, který v posledních sedmi zápasech nastřílel sedm branek. A také by měli zapracovat na disciplíně, protože jejich statistiky v oslabení jsou hodně bídné a dát při přesilovkách Washingtonu příležitost Ovečkinovi a spol. se rovná sebevraždě.
Nic není nemožné, ale je velmi nepravděpodobné, že by Philadelphia dokázala zastavit cestu Capitals za velkým úspěchem. Snad jedině, kdy by se favoritovi zranil někdo z klíčových hráčů nebo brankář Holtby. Předpokládá se, že tahle série nepotrvá víc než šest zápasů s radostí Washingtonu na konci. Ne náhodou nabízí sázkové kanceláře v tipování na vítěze Stanley Cupu na Washington nejnižší kurz 4:1.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Šmerda
Narozen v krásném roce 1971, kdy ještě v lese zpívali ptáci a na stromech rostlo ovoce bez chemického postřiku :-), NHL mě fascinuje pro svoji rychlost a neuvěřitelně zvlaštní energíí, která mně okamžitě vtáhne do dění na ledě... Zvlášť atraktivní bylo pro mě sledování celé kariery mého nejoblíbenějšího hráče a tím není nikdo jiný než Tomáš Kaberle... Díky za vše Tome!

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -